Annonce
Kolding

Koldings skolebørn tvunget tilbage på vægten: - Man kan ikke se begyndende overvægt med det blotte øje, så børnene skal vejes

Ifølge sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen, Annette Poulsen, er der ikke noget, der peger i retning, at kommunerne i fremtiden kommer til at slippe for at veje skoleeleverne mindst en gang i henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskolingen. Foto: Carina Heckscher/Nordfoto-Nordfoto/Ritzau Scanpix
Der er ingen tvivl hos sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen om, at det er nødvendigt, at børn og unge vejes flere gange i løbet af deres skoletid for at kunne gribe ind, hvis de bliver overvægtige. Men det betyder ikke, at sundhedsplejerskernes samtaler med børnene skal handle om vægt, understreger hun.

Kolding: Vejning af skoleelever er bestemt ikke på vej ud, og det er helt nødvendigt, at sundhedsplejerskerne i landets kommuner fortsat sørger for at veje eleverne flere gange i løbet af deres skolegang.

Sådan lyder det fra sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen, Annette Poulsen, i forlængelse af, at styrelsen har bedt Kolding Kommune om at genoptage vejningen af skoleelever. I sommeren 2020 besluttede man ellers, at man i Kolding som udgangspunkt ville droppe vejninger af børn og unge fra 1. klasse og op. I stedet skulle der være større fokus på deres trivsel og generelle sundhed, og dermed skulle fokus på børnenes vægt neddrosles.

I det seneste skoleår har man haft gode erfaringer med at skippe vejningerne, oplyser kommunens ledende sundhedsplejerske Louise Mønsted.

Annonce

Men ifølge en bekendtgørelse er det obligatorisk for alle kommuner at indberette data om elevernes vægt og højde i løbet af henholdsvis indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. Dataene gives videre til Den Nationale Børnedatabase.

Annette Poulsen forklarer, at man i Danmark - ligesom i mange andre lande - har et overvægtsproblem, og at man gerne vil følge børnenes vægtudvikling på både nationalt plan og for det enkelte barn, så man kan sætte forskellige indsatser i gang, hvis en elev er ved at blive overvægtig.

Det er svært at komme tilbage til en normal vægtudvikling igen, hvis man er blevet overvægtig.

Annette Poulsen, sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen

Hun peger blandt andet på, at "der sker en udvikling af overvægt hen over skoleårene". Det vil sige, at en større andel af børn og unge i udskolingen er overvægtige end i de yngste klasser. Og det er vigtigt, at børn og unge bliver vejet, mener hun.

Svært at blive normalvægtig igen

-Begyndende overvægt kan ikke ses med det blotte øje, så derfor skal eleverne vejes og måles. Vi har brug for de mål, og det har man også i familierne, for det er svært at komme tilbage til en normal vægtudvikling igen, hvis man er blevet overvægtig, og vi ønsker at forebygge, at overvægtige børn bliver overvægtige voksne. Vi ved desuden, at en forebyggende indsats har betydning, siger Annette Poulsen.

I Kolding Kommune ærgrer man sig over, at man ikke må fortsætte med at undlade at veje børnene, og formanden for social- og sundhedsudvalget kalder det gammeldags, at det hele skal gøres op i vægt. Hvad siger du til det?

- Vi siger ikke, at det er sort og hvidt. Det er meget fint, at man i Kolding vil have fokus på elevernes trivsel, og vi anbefaler netop heller ikke, at sundhedssamtalen er en vægtsamtale, og der behøver ikke at være et stort fokus på vægt. Vores anbefaling er, at det er en samtale om sundhed og trivsel, men vægten er en indikator, vi gerne vil have styr på. Vi anbefaler også, at vejningen ligger til sidst i besøget, og at man tager det med forældrene og ikke eleven, hvis vedkommende har en vægtudvikling, der giver anledning til opmærksomhed.

Annonce

Pligt til at reagere

Er det altid et problem, hvis et barn eller ung er overvægtig, når man ser på hans eller hendes vægt i forhold til højden?

- Nej, men man skal have en opmærksomhed omkring det. I samtalen med forældrene kan det for eksempel være, at det viser sig, at eleven er begyndt at cykle fem gange om ugen, og så er det jo fint, fordi der så for eksempel kan være tale om øget muskelmasse. Men man har en faglig opgave i forhold til at reagere på det, man ser. Man har en pligt til at reagere.

I sundhedsplejen oplever man, at nogle elever sammenligner deres vægt med klassekammeraternes vægt, når de har været ved sundhedsplejersken. Hvad mener du om det?

- Der må man tage nogle snakke med skolen, klassen og forældrene. Men det er jo et generelt samfundsproblem med den vægtfokusering, som kan forhindre samtalen om sundhed og trivsel generelt.

Børnedatabasen

  • Når praktiserende læger, kommunalt ansatte læger eller sundhedsplejersker har foretaget en forebyggende helbreds- og funktionsundersøgelse af et barn, indberettes resultaterne fra undersøgelsen til Den Nationale Børnedatabase.
  • Siden december 2011 har det været obligatorisk for kommunerne at indberette visse fastlagte oplysninger fra undersøgelserne til Den Nationale Børnedatabase, mens det er frivilligt for de praktiserende læger at indberette.
  • I Kolding var det i 2020 politikerne i social- og sundhedsudvalget, der besluttede, at man ikke længere skulle veje elever fra 1. klasse og op.

Torsdag i Radio4 Morgen medvirkede Louise Mønster, leder af sundhedsplejen i Kolding Kommune, og Natasha Stenbo Enetoft, formand for udvalget Børn, Idræt og Familie i Gribskov Kommune, i et indslag om den tilbagevendte vejning af elever. Hør indslaget nedenunder. 

Det er Sundhedsstyrelsen, der har bedt Kolding Kommune om at rette ind og veje skolebørnene igen  - trods skolernes gode erfaringer med at undlade det. Hør fra Annette Poulsen, oversygeplejerske i Sundhedsstyrelsen, hvordan det kan være. 

Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten her

Fredericia For abonnenter

Central gågade-ejendom får nyt liv: Tidligere bank bliver til to butikker og et kontor

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Fredericia For abonnenter

Den nye Lucullus rykker nærmere på sin åbningsdag: Ansættelserne er i gang

Erhverv

Corona udsatte åbningsfest: Ny maskinudlejer har haft udfordrende start, men forventer at ansætte flere

Alarm 112

En dræbt efter personpåkørsel: Togtrafikken mellem Odense og Fredericia kører igen

Fredericia

Husker du målhundene Jonas og Soffi? Ib fra Snoghøj underholdt til byfester og på landets fodboldstadioner

Alarm 112 For abonnenter

Ordrerne blev 'helt abnorme': Sådan gik det til, da Sygehus Lillebælt opdagede million-bedrageri

Debat

Hvorfor skaber SF unødig havneforvirring?

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Alarm 112

Lys i voldgraven udløste stor-alarm - dykkere gennemsøgte koldt vand men fandt kun lygte

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia kom hjem fra Esbjerg med mere end tre point: Nu kan det ikke gå galt

Fredericia

Efter Bjerregaard-sag: Forstå, hvorfor et nederlag i Fredericia vil gøre særligt ondt på Socialdemokratiet

Annonce