Annonce
Sport

Svømmer langer ud efter kontrollanter i CAS-høring

Jean-Guy Python/Ritzau Scanpix
Den kinesiske svømmestjerne Sun Yang var fredag hovedperson i CAS' første offentlige høring i 20 år.
Annonce

Alle havde mulighed for at se med, da den kinesiske svømmestjerne Sun Yang fredag kæmpede for at undgå en lang dopingkarantæne ved Den Internationale Sportsdomstol, CAS.

Den 27-årige kineser var således hovedperson i den første offentlige CAS-høring i 20 år.

Den blev flyttet fra hovedkvarteret i Lausanne til Montreux på grund af den store interesse.

Det er Sun Yang selv, der har bedt om en offentlig høring i et forsøg på at rense sit navn, efter at sagen mod ham er blevet lækket til medierne.

CAS har kun en gang tidligere åbnet dørene for offentligheden, og fredag ved høringen langede svømmestjernen ud efter dopingkontrollanterne.

- Havde de (dopingkontrollanterne, red.) været professionelle og havde de vist deres identifikation, så havde vi ikke været her.

- De kunne ikke engang vise deres identitet, så hvordan skulle jeg tillade, at de tog min prøve, lød det under høringen fra Sun Yang.

Hans udtalelser blev oversat fra kinesisk, skriver AFP.

Yang fik i september sidste år besøg af dopingkontrollanter i sit hjem og afgav en blodprøve.

Men da kontrollanterne ville forlade huset, opstod der uenighed, og en af Yangs bodyguards smadrede glasset med dopingprøven med en hammer.

Det skulle angiveligt være sket efter ordre fra Sun Yangs mor.

Selv om den slags naturligvis er forbudt og svarer til at nægte at afgive en dopingprøve, blev Sun Yang efterfølgende frikendt af Den Internationale Svømmeunion (Fina).

Unionen slog fast, at dopingkontrollanterne ikke havde identificeret sig tilstrækkeligt og havde fulgt en forkert procedure under testen.

Afgørelsen vakte bestyrtelse i Det Internationale Antidopingagentur (Wada), der sendte sagen videre til CAS med krav om en karantænestraf på mellem to og otte år.

Sun Yang har vundet tre OL-guldmedaljer og er folkehelt i Kina. Til gengæld er han stærkt upopulær i dele af det internationale svømmemiljø og blandt konkurrenterne.

Han afsonede tre måneders karantæne for en dopingovertrædelse i 2014, og australieren Mack Horton kaldte ved OL i Rio de Janeiro Sun Yang for "a cheat", en svindler.

Forholdet til rivalerne er ikke blevet bedre siden, snarere tværtimod. Ved VM i Sydkorea i sommer nægtede både Horton og briten Duncan Scott at dele podium med ham ved medaljeceremonierne efter 200 meter og 400 meter fri.

CAS har kun en gang tidligere åbnet dørene for offentligheden. Også dengang, i 1999, var det med en prominent svømmer i hovedrollen.

Da skulle den irske svømmer og tredobbelte OL-vinder Michelle Smith de Bruijn forklare, hvorfor en dopingprøve året før var blevet ødelagt af store mængder alkohol.

Ved den lejlighed stadfæstede CAS dommen fra Fina, der lød på fire års karantæne.

/ritzau/

Link til CAS'' hjemmeside med livestream
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Fredericiansk lottospiller var millionær i to måneder uden at vide det: - Du får ikke min Nemkonto

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Fredericia

Døgnrapporten: En fik forbud mod at komme på restauration - en anden fik fire sigtelser

Annonce