Annonce
Debat

Svar til Harboe og Nørregaard: Lidt fakta om fjernvarme i Trekantområdet

Lars Schmidt. Pressefoto
Annonce

Læserbrev: Skribenterne Peter G. Harboe og Jan Nørregaard mener i et indlæg den 2. august, at TVIS investerer 228 mio. kr. i forældet teknologi, hvilket ikke er rigtigt.

Det er netop TVIS’ transmissionssystem, som gør udfasning af fossile brændsler og et skifte til bæredygtigt grøn varme mulig. Det giver derfor god mening at udnytte den eksisterende infrastruktur i TVIS-nettet i den grønne omstilling.

Hos TVIS er vi grundlæggende enige i, at klarhed om afgifter gennem brede forlig er vigtigt for energiområdet. Vi er også enige i, at vi skal væk fra de fossile brændsler, og det er netop dét, de 154 mio. kr. af ovennævnte 228 mio. kr. går til, da den del af investeringen erstatter naturgas i fjernvarmen i Vamdrup, Bredsten-Balle og Jelling med varme fra TVIS.

Varme, som er baseret på overskudsvarme fra industri, spildevandsbehandling, affaldsforbrænding og kraftvarme produceret på biomasse. TVIS udnytter altså varme, der ellers ville gå til spilde.

Tilkobling af fjernvarmenettene i Vamdrup, Bredsten-Balle og Jelling giver store årlige besparelser for både de eksisterende og de nye fjernvarmekunder i TVIS-systemet. Og det reducerer CO2-udledningen med knap 10.000 tons pr. år., hvilket svarer til ca. 3800 nye bilers årlige CO2-udledning.

TVIS har siden selskabets start i slut-80’erne haft meget stabile, lave varmepriser modsat priserne på el, olie og gas, som har fluktueret. Skribenterne mener at vide, at elpriserne i fremtiden bliver lavere, men det er ikke det, der ligger i Energistyrelsens officielle prisfremskrivninger, hvor elprisen ligger stabilt omkring 350-360 kr./MWh uden afgifter, distributionsbidrag, moms etc.


Udfordringen ved elproduktion fra vindmøller og solceller er også, at forbrug og elproduktion ikke er sammenfaldende, og der er lange udsigter til, at batterier er konkurrencedygtige.


Hertil kommer, at elnettet skal opdateres kraftigt, hvis det skal være den primære energiforsyning til både almindeligt strømforbrug, transport (elbiler, tog mv.) og til opvarmning. Det skaber samtidig en meget sårbar og ufleksibel forsyning, hvis man låser sig fast til én bestemt teknologi.

Udfordringen ved elproduktion fra vindmøller og solceller er også, at forbrug og elproduktion ikke er sammenfaldende, og der er lange udsigter til, at batterier er konkurrencedygtige. Fjernvarmen kan allerede i dag fungere som ”batteri” for elnettet.

Fjernvarmen er absolut konkurrencedygtig. Et gennemsnitsparcelhus i f.eks. Vejle med et forbrug på 18.1 MWh, vil kunne opvarmes til 11.700 kr./år med fjernvarme fra Vejle Fjernvarme. En tilsvarende elopvarmet bolig koster ca. 28.960 kr./år (1,60 kr./KWh uden elvarmeafgift), og prisen for en bolig opvarmet via varmepumper i et fjernvarmenet ligger på omkring 12.500 kr. (Levetid på 15 år og en elpris på 350 kr./MWh uden elvarmeafgift).

TVIS leverer varme med en CO2-udledning på 0,021 kg/KWh, men el leveres med 0,135 kg/KWh (som ellers er rekordlavt, ifølge Energinet 2019). TVIS’ CO2-udledning er altså 85% mindre end den ”grønne” strøm med rekordlav udledning. TVIS arbejder ligesom elsektoren videre med at reducere CO2 udledningen med et mål om at blive helt CO2-neutral.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Se pressemøde i tekst og på video: Fredericia Kommune fortalte om den lokale corona-situationen

Fredericia

Pressemøde i byrådssalen: Eneste punkt på dagsordenen er corona-udviklingen

Fredericia For abonnenter

Trods højt smittetryk i Fredericia: Kommunen vil ikke forbyde kulturelle arrangementer

Annonce