Annonce
Debat

Svar til Troels Lund Poulsen: Lad os respektere folkestyret, de hårdt prøvede medarbejdere og hinanden

Anders Kronborg. Pressefoto

Læserbrev: Der er en advokatundersøgelse i gang om minksagen, og derfor kan fødevareministeren ikke udtale sig, men de vilde påstande, som Troels Lund Poulsen kommer med i et læserbrev her i avisen ("Ingen er hævet over grundloven, og ingen må lyve for Folketinget - heller ikke fødevareministeren", red.), kan jeg som fødevareordfører for S i stedet svare på.

Alle havde gerne været forløbet om de coronasmittede mink foruden. Ligesom alle gerne havde været hele pandemien foruden. Men Danmark har ligesom resten af verden været ramt. Og langt de fleste danskere har gjort deres yderste for at komme bedst muligt igennem krisen.

En af de mere omdiskuterede sager under corona har været nedgravningen af de mange tusind tons mink. Diskussionen blev ikke mindre af, at de skulle graves op igen, fordi der kunne være en risiko for forurening.

Annonce

Rasmus Prehn tiltrådte som fødevareminister 19. november 2020. Siden har han været på overarbejde for at håndtere både den og mange andre sager. Målet har alene været at sikre den bedst tænkelige håndtering og den største grad af åbenhed og inddragelse.

Derfor gør det mig både ærgerlig og trist, når Venstres i øvrigt dygtige og hårdtarbejdende Troels Lund Poulsen påstår, at det, ministeren har sagt i et åbent samråd i Folketinget, er "decideret løgn".

Kritikken tager afsæt i en historie bragt i TV Avisen på DR, der, ifølge de oplysninger Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen har givet, tegner et forsimplet billede af myndighedernes håndtering af den ekstraordinært svære og store opgave, det var at bortskaffe de aflivede mink.

DR fortæller, at man blot tog kontakt til et enkelt forbrændingsanlæg og ud fra det regnede sig frem til den samlede kapacitet på landets forbrændingsanlæg. Og på den baggrund besluttede man ifølge DR at grave godt en tredjedel af de i alt ca. 46.000 ton aflivede mink i landet ned.

Den nuværende fødevareminister var som bekendt ikke i det hektiske maskinrum, da der måtte reageres på sundhedsmyndighedernes alvorlige risikovurdering, der tydeligt sagde, at minkavl under pandemien var en alvorlig trussel mod folkesundheden.

Derfor kan han også kun videregive, hvad han får oplyst af myndighederne. Og her er det, at hårdtarbejdende medarbejdere gjorde deres yderste. For at få brikkerne i et logistisk helvede til at gå op - for os alle sammen under en ødelæggende og uhyggelig pandemi, der koster menneskeliv.


Hele forløbet undersøges nu til bunds af en uvildig advokatundersøgelse. For naturligvis skal Folketinget have de rette informationer i enhver given sag.

Anders Kronborg


Hele forløbet undersøges nu til bunds af en uvildig advokatundersøgelse. For naturligvis skal Folketinget have de rette informationer i enhver given sag.

Når advokatundersøgelsen er færdig, kan vi på et bedre og mere kvalificeret grundlag diskutere, hvad der er rigtigt og forkert.

Men indtil da bør vi holde den gode tone og som minimum gå ud fra, at alle parter taler sandt ud fra den viden, man har.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce