Annonce
Sport

Svensson lignede en kommende Mainz-træner

Bo Svensson erkender gerne, at han er blevet inspireret af sine gamle trænere Jürgen Klopp og Thomas Tuchel. Her er Bo Svensson sammen med Mainz-spilleren Jean-Paul Boëtius. (Foto: Martin Hoffmann/Ritzau Scanpix)
Bo Svensson er den anden danske cheftræner i FSV Mainz 05, hvor store trænernavne som Jürgen Klopp og Thomas Tuchel har overstrålet Kasper Hjulmand.
Annonce

FODBOLD: For godt seks år siden sad mediehusets udsendte sammen med FSV Mainz 05's danske assistenttræner Keld Bordinggaard på Schneiders Haasekessel, der ligger næsten i skyggen af det gamle Stadion am Bruchweg i Mainz.

Der var en dobbelt espresso macchiato og en varmende kräutersuppe serveret på de rød-hvid-ternede duge.

Keld Bordinggaard var velbevandret i de tyske gloser og betoninger, mens hans chef Kasper Hjulmand havde det svært med sproget, fordi han ikke kunne gå helt dybt nok ned i de taktiske detaljer sådan rent sprogligt. Der var jo mere i det end bare at sige "hin und zurück".

- Det er min største udfordring, sagde den nuværende danske landstræner forinden på træningsbanen "am Bruchweg".

Keld Bordinggaard talte meget om fodbold-begejstringen i Tyskland, hvor Mainz trods tidligere trænere som Jürgen Klopp og Thomas Tuchel var en humlebi, der på trods af alle odds og et indbyggertal på 220.000 - sådan en mellemting mellem Aarhus og Odense - klarede sig i Bundesligaen og havde gjort det siden oprykningen i 2009.

Men han vidste, hvad der ventede den lille by ved Rhinen.

- Vi skal satse på, at de andre bruger deres penge forkert, så har vi en chance, sagde Bordinggaard.

Og her mente han mæcen-klubberne Ingolstadt, Hoffenheim og ikke mindst RB Leipzig, der endnu ikke var rykket op i Bundesligaen.

Men to måneder efter var både han og Kasper Hjulmand fyret fra klubben, der allerede dengang havde den nyudnævnte cheftræner Bo Svensson i staben. Han havde netop afsluttet sin aktive karriere i klubben.

Hjulmand og Bordinggaard rejste hjem. Mainz blev nummer 11 og året efter nummer 6, men siden har klubben kæmpet lige over nedrykningsstregen og ligger nu til at falde helt ud af ligaen sammen med giganten FC Schalke 04.

Annonce

"Die Mainzelmännchen"

Mainz er mest kendt for at huse "das Zweite Deutsches Fernsehen", som ikke mindst har givet fodboldfolket "das aktuelle sportstudio" og "die Mainzelmännchen" - de små tegneseriefigurer i stationens reklameblokke.

Den daværende manager Christian Heidel, der opdagede Kasper Hjulmands fortræffeligheder og forkastede dem på otte måneder, er stadig i førersædet og har nu ansat Bo Svensson, der i hvert fald taler flydende tysk efter mange år som aktiv i Mönchengladbach og Mainz og som har været bosiddende i byen siden 2007.


- Jeg ville have været dum, hvis jeg ikke havde lært både af Klopp og Tuchel både menneskeligt og fagligt. De har vækket trænerlysten i mig.

Bo Svensson


Hans mindste søn er født i Mainz og hans børn går i skole i byen, hvor han har lært af store trænerprofiler som Jurgen Klopp og Thomas Tuchel.

- Jeg var ikke her, hvis jeg ikke troede på, at vi kan blive i Bundesligaen. Men hvis jeg kun var valgt for at redde holdet over det næste halve år, så er jeg ikke den rigtige. Det er ekstremt vigtigt, at vi konstant taler perspektiver her i klubben, for at den på sigt kan klare sig, sagde Bo Svensson på dialektløst tysk ved præsentations-pressemødet uden anstrøg af den halve københavner, som manden fra himmerlandske Skørping trods alt er.

- Det er ikke det samme som, at vi ikke af al magt skal forsøge at blive i ligaen, men vi skal også tænke strategisk og være klar til fremtiden, mente Svensson.

Christian Heidels titel er nu ansvarlig for "Vorstand Strategie, Sport & Kommunikation" og er stolt over at have sikret sig endnu en dansker i trænersædet.

- Vi vil starte et nyt projekt med Bo. Derfor har vi også lavet en lang aftale på tre et halvt år, som gælder både, hvis vi er i Bundesligaen eller i 2.Bundesliga. Bo har været her under både Thomas Tuchel og Jürgen Klopp for år tilbage og det spiller ind, at han kender vore dyder i Mainz, men først og fremmest handler det om at have investeret i kvalitet, siger Heidel.

Annonce

Han analyserede højlydt

- I hans sidste år som aktiv spiller, sad Bo ofte på bænken. Jeg lagde mærke til ham og mærkede, at "da sad en kommende træner - sådan som han kommenterede og analyserede spillet". Jeg var endda overbevist om, at han var en kommende træner i Mainz 05, tilføjer Heidel.

- Jeg ville have været dum, hvis jeg ikke havde lært både af Klopp og Tuchel både menneskeligt og fagligt. De har vækket trænerlysten i mig, siger den gamle FCK-stopper.

Bo Svensson har haft ansvaret for Mainz' U17- og senere U19-hold, inden han i 2019 for første gang blev cheftræner på seniorplan i østrigske FC Liefering, samarbejdsklubben til Red Bull Salzburg.

Kicker-reporter Michael Ebert kan tydeligt se, at han omgås gnidningsløst med sine nærmeste overordnede Christian Heidel og Martin Schmidt, der i sin tid overtog trænerjobbet fra Kasper Hjulmand.

- Det er ingen let opgave at redde Mainz, der har seks point for 14 kampe. Svensson formåede at placere Mainz som nummer to i U19-ligaen, men han har endnu ikke bevist, at han kan træne topprofessionelle mandskaber. Som spiller sørgede han altid for, at gejsten på holdet var tilstede på holdet og gjorde meget ud af den facet. Samtidig kunne han læse spillet og det skal han nu vise, at han kan omsætte til trænerjobbet, mener Ebert.

Bo Svensson får første chance i lørdagens hjemmekamp på OPEL Arena mod Eintracht Frankfurt, der kun har tabt to af sæsonens 14 kampe og netop har lagt topholdet Bayer Leverkusen ned.

BO SVENSSON

* Født: 4. august 1979 (41 år).

* Nationalitet: Dansk.

* Klubber som spiller: FC København, Borussia Mönchengladbach og Mainz 05.

* Landskampe/mål som spiller: 3/0.

* Meritter som spiller: Vinder af det danske mesterskab med FC København (2001, 2003 og 2004). Vinder af landspokalturneringen i fodbold med FC København (2004).

* Klubber som træner: Mainz 05 (ungdomshold), FC Liefering og Mainz 05.

Kilder: transfermarkt.com.

/ritzau/

BUNDESLIGA RUNDE 15

Fredag kl. 20.30:

Borussia Mönchengladbach-Bayern München

Lørdag kl. 15.30:

Bayer Leverkusen- Werder Bremen

SC Freiburg-1. FC Köln

Union Berlin-VfL Wolfsburg

FC Schalke 04-Hoffenheim

FSV Mainz 05-Eintracht Frankfurt

Lørdag kl. 18.30:

RB Leipzig-Borussia Dortmund

Søndag kl. 15.30:

FC Augsburg-VfB Stuttgart

Søndag kl. 18.00:

Arminia Bielefeld-Hertha BSC Berlin

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce