Annonce
Erhverv

Sydbanks indtjening stiger med 20 procent i forhold til turbulent corona-halvår i 2020: Nu bliver det dyrere for erhvervskunder at have penge stående i banken

Sydbanks administrerende direktør Karen Frøsig glæder sig over bankens resultat for første halvdel af 2021 og forsvarer beslutningen om at give rentesmæk til erhvervslivet. Foto: Timo Battefeld
Sydbanks regnskab for første halvår af 2021 ser noget mere positivt ud end resultatet efter de første seks måneder af sidste år, hvor coronakrisen fortsat havde godt tag i Danmark. Nu sænker banken renten på indlån for erhvervskunder. Selvom det gør det dyrere for erhvervslivet at have penge stående i banken, mener administrerende direktør, at virksomhederne vil have forståelse for ændringen.

Finans: Sydbank startede 2021 ud med et lovende regnskab for årets første kvartal, og den gode stime ser ud til at fortsætte.

Onsdag præsenterede banken med hovedsæde i Aabenraa regnskab for første halvår af 2021. Heri står det klart, at de første seks måneder af i år har været betydeligt bedre for banken end samme periode sidste år.

Bankens indtjeningen lander nemlig på 2.193 millioner kroner og er dermed skudt 20 procent i vejret, hvis man sammenligner med første halvår af 2021, hvor coronaen fortsat havde et stramt greb om Danmark.

Annonce

Samtidig udgør bankens nedskrivninger på udlån en indtægt på 206 millioner kroner mod en udgift på 42 millioner kroner sidste år. Bankens resultat efter skat lander på 645 millioner kroner mod 324 millioner for samme periode i 2020.

Nøgletal

Sydbanks regnskab for første halvår af 2021. Tallene er i millioner kroner. I parentes tal for samme periode sidste år.

Indtjening: 2.193 (1.829)

Basisomkostninger: 1.647 (1.418)

Nedskrivninger: -206 (42)

Resultat før skat:  825 (415)

Periodens resultat: 645 (324)

Resultatet glæder Sydbanks administrerende direktør Karen Frøsig, der peger på, at banken overtagelse af Alm. Brand Bank i en handel til 1,8 milliarder kroner, der gav Sydbank omkring 55.000 nye kunder, har haft stor betydning. Opkøbet står nemlig for halvdelen af indtjeningsvæksten.

- Det er rigtigt fint resultat, som vi godt kan være tilfredse med. Noget af det, jeg er rigtig glad for, er integrationen af Alm. Brand Bank, som har fyldt rigtig meget det sidste halv år. Resultatet bekræftet min fornemmelse af, at det er gået godt. Der er både kunder og medarbejdere, der finder sig til rette, og det går den rigtige vej, siger hun.

Rentesmæk til erhvervslivet

Sydbank proklamerede i foråret, at ambitionen for 2021 var at spænde erhvervsmusklerne. Banken vil rykke fra at være Danmark tredjestørste erhvervsbank til at blive den andenstørste - og dermed vippe Nordea af pinden. Den ambition er ikke blevet mindre efter årets første seks måneder.

Og ifølge Karen Frøsig har det målrettede fokus på at øge kendskabet til bankens styrker på erhvervsområdet for både små og mellemstore virksomheder allerede givet pote - blandt andet i form af flere erhvervskunder på bøgerne.

Onsdag meddelte banken dog også, at den nu skruer op for de negative renter for erhvervskunder. Sydbanks indlånsoverskud sætter ved udgangen af første halvår af 2021 ny rekord, og derfor tilpasses rentesatsen for erhvervskundernes indlånskonti fra minus 0,75 procent til minus 0,95 procent.

Dermed følger banken i fodsporene på en række andre store banker, der allerede er i gang med at forbedre bundlinjen ved at indkræve flere penge fra negative renter på erhvervskundernes indlån. Derfor mener Karen Frøsig heller ikke, der er noget bemærkelsesværdigt i, at Sydbank nu følger trop.

- Der er stor forskel på at være en dygtig erhvervsbank og at være en billig erhvervsbank. Vi vil gerne være den erhvervsbank med de bedste rådgivere, der kan give den ydelse, de er sat i verden for. Når vi ændrer renten, svarer det bare til, at vi bringer os på niveau med vores konkurrenter, uanset om de er større eller mindre. Det er flere måneder siden, de ændrede på renten, siger den administrerende direktør.

Annonce

Uberettiget kritik

Sydbank sænkede sidste år grænsen for negative renter til 100.000 kroner for private kunder som den første bank i Danmark, hvorefter flere andre banker som Nordea og Danske Bank fulgte med. Det fik erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at rette en skrap kritik mod de ifølge ham "grådige banker".

Den retorik har Karen Frøsig siden flere gange kaldt uberettiget. Hun forventer da heller ikke, at det vil vække lignende debat, at det nu er erhvervslivets tur til at få et rentesmæk.

- På erhvervssiden er der nok større forståelse for tingene. Der ved man godt, at begge parter driver forretning. Og det er sådan i enhver forretning, at en aftale skal være til glæde for begge parter, hvis man skal have et godt resultat, siger hun.

Annonce

Skruer forventninger op

Da coronakrisen i første omgang rullede ind over Danmark, spåede Karen Frøsig, at pandemien potentielt kunne halvere den sønderjyske banks resultat for 2020. Så galt gik det langt fra. Tværtimod kom Sydbank ud af 2020 med et plus i den høje ende af, hvad den havde forventet.

Og med det positive resultat for første halvdel af 2021 skrues forventninger til resten af året også op. Resultatet efter skat forventes at være i intervallet 1.150 til 1.350 millioner kroner. I april, da banken fremlagde regnskab for årets første kvartal, lød forventningen på mellem 850 og 1.150 millioner kroner efter skat.

Karen Frøsig understreger, at hun bevarer optimismen, nu hvor smitten er mere under kontrol, men at banken holder fast i en større millionnedskrivning i tilfælde af, at en ny bølge rammer til efteråret.

- Vi kan glæde os over, at vi har fået dansk økonomi i god gænge igen, beskæftigelsen er fin, og den økonomiske vækst er igen, som den var før corona. Så er der nogle enkelte brancher, der er ramt rigtig hårdt, som skal stabiliseres, men der er grund til optimisme, siger hun.

Onsdag offentliggjorde Sydbank sit regnskab for første halvår af 2021. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce