Annonce
Debat

Sydbanks områdedirektør: Grøn er blevet det nye sort - også når det gælder investeringer

"Vi har masser af vand, og nogle gange for meget af det," skriver denne uges lørdagsbandit. - Her er der høj vandstand i Vejle Havn. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg holder meget af Vejle. Her er fine seværdigheder, gode spisesteder, flot natur og meget mere.

Netop naturen er noget specielt, og Vejle Fjord spiller en særlig rolle for mange vejlensere. Personligt holder jeg meget af at gå ture langs fjorden, og at dømme fra mængden af mennesker, jeg møder, er vi mange, der har det på den måde.

Til gengæld har Vejle en velkendt udfordring med vand som følge af byens beliggenhed mellem fjorden og Vejle Ådal. Vi har masser af vand, og nogle gange for meget af det.

Derfor har staten udpeget Vejle midtby som ét af flere danske områder, der betegnes som risikoområde for oversvømmelser, og byrådet har efterfølgende lagt en plan, der skal gøre Vejle til en resilient by. Resilient - på godt dansk: robust. Og planen skal netop gøre Vejle til en robust by, der kan stå imod klimaforandringernes påvirkninger.

Ifølge prognoserne vil vandstanden i Vejle Fjord stige. Risikoen for stormflod stiger tilsvarende. Det vil kræve store investeringer fra mange forskellige parter at beskytte byen helt, og det vil også tage lang tid, men der er gode folk på opgaven, så det er positivt.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), tidl. minister Flemming Hansen (K), Messe C-direktør Grete Højgaard, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Hvis vi zoomer en lille smule ud, er der andre steder end Vejle, der har behov for en ekstra indsats for at tilpasse sig klimaforandringerne. Det ville være belejligt, hvis man kunne skrue tiden tilbage og løse problemet, før det opstod, men den slags er som bekendt endnu ikke opfundet.

Heldigvis ser det ud til, at der er et stigende fokus, ikke mindst i Danmark, på at begrænse udledningen af CO2, sortere affald og blive mere energieffektive. Vi er blevet bedre til at udvise ansvarlighed i forsøget på at forhindre, at klimaudfordringen accelererer fuldstændig ud af kontrol.

Også på de finansielle markeder er vi begyndt at se tydelige tegn på krav om bæredygtighed og ansvarlighed. Det er en global tendens, og det er interessant at følge. I min egen hverdag i Sydbank oplever jeg i stigende grad, at vores kunder efterspørger ansvarlige investeringsprodukter for at komme med på den bæredygtige investeringsvogn.

Heldigvis er udbuddet af bæredygtige selskaber og ansvarlige investeringsprodukter også godt med - og har allerede været det i flere år. Når det gælder ansvarlig opførsel, er Danmark og danske virksomheder kendt for at gå foran.


Vandet er en af mange skønne kvaliteter ved Vejle. Vi vil bare gerne have, at vandet bliver nede i fjorden.


Det gælder også Danmarks finansielle virksomheder, og mange af dem, herunder Sydbank, har for længst underskrevet FN's principper for ansvarlige investeringer. Personligt er jeg glad for, at den danske finanssektor er med til at trække sin del af læsset i denne fælles opgave.

Det stigende fokus på ansvarlighed inden for investeringsområdet betyder, at investeringsmæssige beslutninger i hele verden i hastig grad påvirkes af blandt andet miljøhensyn.

Ifølge min kollega Jacob Pedersen, der er Sydbanks landskendte aktieanalysechef, er investorer i stigende grad begyndt at investere i de virksomheder, der er bedst positioneret til at nyde godt af den grønne omstilling eller har potentiale til at nå derhen.

Man kan sige, at grøn er blevet det nye sort på de finansielle markeder.

Ifølge aktieanalysechefen er der milliarder på spil og attraktive afkast at hente for dem, der kan spotte fremtidens bæredygtighedsvindere. De bæredygtige virksomheder er samtidig en del af opskriften på, hvordan vi i fremtiden kan reducere CO2-udledningen og er således også en del af løsningen, ikke bare for Vejle, men for alle der ønsker færre negative påvirkninger fra klimaforandringerne.

Som privat investor kan man bidrage til at hjælpe den grønne omstilling på vej ved både at efterspørge bæredygtige løsninger og investere i ansvarlige selskaber.

Det er samtidig en langtidssikret måde at investere på, for der er næppe nogen tvivl om, at kravene til bæredygtighed og ansvarlighed bliver mere udbredt i fremtiden. Den grønne omstilling er afgørende, hvis vi skal efterlade en god verden til kommende generationer.

Og så er vi tilbage i Vejle, hvor vandet giver stor livskvalitet, men også byder på udfordringer, når der er for meget af det.

Jeg tror, vi kan blive enige om, at vandet er en af mange skønne kvaliteter ved Vejle. Vi vil bare gerne have, at vandet bliver nede i fjorden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce