Annonce
Debat

Sydbanks områdedirektør spørger: Hvad har vi lært af investeringsåret 2020?

"Fra 19. februar og frem til 23. marts faldt det danske C25-indekset (indeks for de 25 mest solgte danske aktier), med cirka 28 procent. Det var voldsomt. Men allerede to måneder senere havde C25-indekset gjort et fuldstændigt comeback," skriver ugens 'lørdagsbandit' i årets sidste klumme. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Mens jeg skriver disse linjer, nærmer vi os afslutningen på et helt usædvanligt kalenderår. Covid-19-pandemien har været her, der og allevegne. Det var der næppe nogen, der i deres vildeste fantasi havde forestillet sig ved årets begyndelse.

Det er jo udfordringen med fremtiden: Den er svær at spå om. Det er ganske enkelt ikke muligt at forudsige med sikkerhed, hvad der venter os om en uge, en måned eller et halvt år.

Men det er ikke ensbetydende med, at man ikke kan tage sine forholdsregler, for man skal som bekendt håbe på det bedste, men forberede sig på det værste. Det gælder også på investeringsområdet.

På de finansielle markeder er det en kendt sag, at afkast og risiko følges ad. Investerer man uden risiko, kan man typisk ikke forvente et afkast. Tager man en høj risiko, er der typisk mulighed for et tilsvarende højt afkast, men også større risiko for udsving i den gale retning.

Når en investeringsrådgiver hjælper en bankkunde med at sammensætte en investeringsportefølje, er første skridt derfor at fastslå kundens risikovillighed, tabsevne og investeringshorisont med videre.

På baggrund af disse oplysninger fastlægges der en investeringsprofil for kunden og en hensigtsmæssig investeringsstrategi. Formålet er at sikre, at kunden investerer med den rette mængde risiko.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), tidl. minister Flemming Hansen (K), Messe C-direktør Grete Højgaard, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Ender man med at påtage sig mere risiko, end man reelt kan tåle, risikerer man i bedste fald at sove dårligt om natten. I værste fald risikerer man at skulle skifte hest midt i vadestedet, hvilket kan vise sig at blive dyrt. Ingen af delene er særligt hensigtsmæssige.

Store og længerevarende kursfald har typisk tendens til at påvirke investorers mentale tilstand på to måder: Først ved at skabe frygt og dernæst ved at fremprovokere en reaktion. Når kursfaldene finder sted, kan man få lyst til at sælge ud for at begrænse tabet. Problemet er bare, at det kan koste dyrt.

Lad mig give et aktuelt eksempel.

I starten af 2020 blev de globale aktiemarkeder ramt af noget, der må betegnes som et chok, da det stod klart, at verden stod over for en pandemi. Danmark blev også ramt.

Fra 19. februar og frem til 23. marts faldt det danske C25-indekset (indeks for de 25 mest solgte danske aktier), med cirka 28 procent. Det var voldsomt. Men allerede to måneder senere havde C25-indekset gjort et fuldstændigt comeback.

Selv for en direktør med mange års erfaring fra den finansielle sektor må jeg indrømme, at det er usædvanligt at overvære en aktienedtur og et aktiecomeback af den karakter:


Selv for en direktør med mange års erfaring fra den finansielle sektor må jeg indrømme, at det er usædvanligt at overvære en aktienedtur og et aktiecomeback af den karakter.


I januar var næsten alt, som det plejer. I marts blev vi kontaktet af mange bekymrede kunder, der frygtede for deres pensionsopsparing, og i maj var det store indeksfald fordampet. For hele året er C25-indekset nu i plus med cirka 29 procent.

På den baggrund - hvad har vi så egentlig lært af investeringsåret 2020?

Vi har endnu en gang set, hvordan kriser kan opstå ud af nærmest ingenting, og når man mindst venter det. Vi har også set, at selvom aktiekurser falder dramatisk, kan de stige igen - og hurtigt.

Derudover har aktieturbulensen mindet os om, at det er vigtigt at have styr på sin investeringsrisiko, før krisen opstår.

Og endelig har vi lært, at selvom man ikke kan forudsige fremtiden, er det en god idé at være forberedt på lidt af hvert, også som privat investor.

Her på tærsklen til et nyt investeringsår er det ikke usandsynligt, at turbulensen kan vende tilbage til aktiemarkedet. Derfor kan det være en god idé at få tjekket op på, hvorvidt man som investor ligger investeret med den rette mængde risiko.

Den viden giver en herlig ro i maven for den enkelte investor og gør det lidt nemmere at håndtere de store kursudsving på aktiemarkederne.

Med denne opfordring vil jeg ønske alle en god jul og et godt og lykkebringende nyt år 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce