Annonce
Erhverv

Sygeplejersker varsler strejke efter nej til overenskomst: - Det bliver svært at løse

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, håber, at det ikke bliver nødvendigt at iværksætte en varslet strejke. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Utilfredshed med løn i ny overenskomstaftale får Dansk Sygeplejeråd til at varsle strejke.

Dansk Sygeplejeråd (DSR), der repræsenterer en stor del af sygeplejerskerne, har torsdag indgivet et strejkevarsel til arbejdsgiverne.

Det oplyser sygeplejerådet på sin hjemmeside.

Strejkevarslet kommer, efter at et lille flertal af DSR's medlemmer tidligere har stemt nej til den nye overenskomstaftale.

Det samme har et flertal af de radiografer, der er medlemmer af Radiograf Rådet. Her er der ligeledes indsendt strejkevarsel til arbejdsgiverne, lyder det i en pressemeddelelse fra Radiograf Rådet.

Utilfredsheden hos begge faggrupper har især at gøre med lønnen.

- Vi ønsker på den måde at lægge et pres på både regioner og kommuner for at få dem tilbage til forhandlingsbordet med henblik på at finde en løsning, som vi kan få opbakning til, siger Grete Christensen, formand for DSR, til Ritzau.

Svært at løse

Ifølge arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, er strejke det næste naturlige skridt, efter at et flertal har stemt nej til forliget.

- Man kalder på Christiansborg og på politikerne for at løse ligelønsproblemet, der er kernen i konflikten. Hvilken effekt, strejken kan få, afhænger meget af, hvordan regeringen kommer til at svare på den her opfordring, siger han til Avisen Danmark.

Arbejdsmarkedsforskeren påpeger, at det ikke bliver nemt at løse. Arbejdsgiverne selv har ikke meget at rokke med, og hvis der for alvor skal ske ændringer i lønnen, skal initiativet komme fra Christiansborg.

I regeringen vil man dog ikke blande sig i den danske model for overenskomstforhandlinger. Derfor fortæller Laust Høgedahl, at hvis man skal få politikerne på Christiansborg til at blande sig, skal de mærke et pres fra befolkningen om at imødekomme sygeplejerskerne og prøve at hjælpe dem i problemstillingen om ligeløn.

- Det bliver svært at løfte lønnen ekstraordinært, uden at der tilføres ekstra penge til systemet fra regeringen. Hvis politikerne alligevel finder penge til at betale sygeplejerskerne ekstra, vil der bagefter stå mange andre grupper i det offentlige og mene, at de også har for lav løn, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Annonce

Mulighed for løsning

DSR har i underkanten af 80.000 medlemmer. Sygeplejerådet har besluttet at varsle strejke for ti procent af medlemmerne ansat i kommuner og regioner.

Hvis det ender med en strejke, vil det være et bredt udsnit af medlemmer fra hele landet, der vil være omfattet af strejken, oplyser Grete Christensen.

Strejken er sat til at begynde natten mellem torsdag 20. maj og fredag 21. maj. Det samme er den strejke, som radiograferne har varslet.

Inden da er der dog mulighed for, at parterne finder en løsning, og at der ikke bliver behov for at strejke.

DSR vil på forhånd ikke udelukke et forhandlingsresultat med arbejdsgiverne.

Tværtimod er der håb om, at arbejdsgiverne vil komme til forhandlingsbordet, og at en konflikt kan afværges - også af hensyn til coronasituationen.

- Vi synes heller ikke, at det er optimalt. Men ikke desto mindre er det et meget klart budskab fra vores medlemmer, og vi er nødt til at agere.

- Og så håber vi, at arbejdsgiverne er klar til at komme frem og være med til at finde nogle løsninger sammen med os, siger Grete Christensen.

Annonce

Intet er udelukket

Fra regionerne forventer Anders Kühnau (S), der er formand for Lønnings- og Takstnævnet, at parterne inden for kort tid vil mødes til forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Han kalder det ærgerligt med de to faggruppers strejkevarsel.

Samtidig synes han, at det ser svært ud i forhold til at finde flere penge til sygeplejerskerne og radiograferne, end hvad der allerede er blevet tilbudt.

- Det ser svært ud at skulle gå ind og lave en ny lønforhandling, når vi har afsluttet en lønforhandling ved det generelle bord med samtlige organisationer, der i øvrigt har sagt ja til overenskomsterne bortset fra sygeplejersker og radiografer.

- Men jeg vil på forhånd ikke udelukke noget, og jeg vil slet ikke forhandle løn i offentligheden. Det tager vi ved overenskomstbordet for lukkede døre. Sådan er det i Forligsinstitutionen, hvor jeg forventer, at vi skal tale videre, siger Anders Kühnau.

Den overenskomstaftale, som et flertal af DSR's medlemmer har stemt nej til, indebærer lønstigninger på lige over fem procent.

Aftalen skulle være trådt i kraft fra begyndelsen af april.

Link til nyhed fra radiografer
Link til nyhed fra sygeplejersker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Annonce