Annonce
Debat

Systemindlejret krænkelseskultur: Den reelle krise er den vertikal-hierarkiske organisationskrise

Bo Thyge Bisgaard. Privatfoto
Annonce

Læserbrev: Det systemdefinerede magthierarki, der behersker de strategiske samfundsorganisationer indenfor politik, uddannelse, medier, domstole og myndigheder, kæmper med næb og klør for at fastholde deres magtmonopol, der grundlæggende bygger på en kollektiv accept af den formelle magts ukrænkelighed.

Det er den positionsafhængige magt, den formelle magt, der er grundstenen i den nutidige organisationstænkning og dermed grundstenen i samfundets selvforståelse.

Man har for at bevare det hierarkiske organisationsparadigme accepteret den universelle magtesløshed, som den formelle magt har hensat alt for mange borgere i.

Men modsætningen mellem den formelle systemdefinerede magt og den reelle magtesløshed synes nu endelig at være for udtalt til, at konsekvenserne deraf ikke længere kan holdes nede.

Det giver sig udslag i de magtesløses forståelige reaktioner på åbenlyse krænkelser af borgernes basale rettigheder og seksuelle integritet. Aktuelt konkretiseret i de mange sexismeanklager, der fyger gennem luften lige nu.


Ikke før vi som samfund erkender, at opbygningen af vores organisationer i et vertikalt magthierarki lægger kimen til den udbredte krænkelseskultur, vi p.t. er vidner til, får vi bugt med selvsamme.

Bo Thyge Bisgaard


Men de enkelstående reaktioner på den formelle magts overgreb indenfor magtstyrede organisationshierarkier risikerer at aflede opmærksomheden væk fra det reelle problem:

Et samfund, der alt for længe har bygget på et fundament af positionsafhængig formel magt, der i dertil indrettede vertikale organisationshierarkier har skabt en systemindlejret krænkelseskultur af seksuel, økonomisk og juridisk karakter.

Så i disse dage forsøger den formelle magt at manipulere den aktuelle værdikrise til at være en snæver identitetspolitisk krise bl.a. konkretiseret via seksuelle krænkelser etc.

Og det er indtil nu lykkedes for den formelle magt at holde fokus væk den reelle krise, den vertikal-hierarkiske organisationskrise.

En kulturkrise, der truer hele grundlaget for det magtdogme, som vores vesterlandske selvopfattelse bygger på, nemlig forholdet mellem den formelle magt og den reelle magtesløshed.

Ikke før vi som samfund erkender, at opbygningen af vores organisationer i et vertikalt magthierarki lægger kimen til den udbredte krænkelseskultur, vi p.t. er vidner til, får vi bugt med selvsamme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Else Warming fra Fredericia gjorde rent i 25 år, men faldt: Blev starten på et langt og smertefuldt forløb

Annonce