Annonce
Udland

Systemkritisk juraprofessor i Kina løsladt efter seks dage

Pool/Reuters
Xu Zhangrun er søndag vendt hjem efter at have været i politiets varetægt. Han bliver fortsat overvåget.

Den systemkritiske juraprofessor Xu Zhangrun er blevet løsladt efter seks dage i kinesisk politis varetægt.

Det oplyser venner af professoren til nyhedsbureauet Reuters på betingelse af anonymitet.

Xu Zhangrun blev anholdt mandag morgen, hvor mere end 20 politibetjente gennemsøgte hans hus og konfiskerede hans computer.

Men søndag morgen vendte han altså tilbage til sit hjem. Han bliver fortsat overvåget, og han må ikke udtale sig offentligt om, hvad der er sket de foregående dage. Det oplyser venner til Reuters.

Xu Zhangrun er juraprofessor ved det anerkendte Tsinghua-universitet. Han er en sjældent bramfri kritiker af den kinesiske regering.

Mandag skal politi have forklaret anholdelsen af Zhangrun over for hans kone. Her lød forklaringen, at han blev anholdt for at have været sammen med en prostitueret i den sydvestlige by Chengdu, som han besøgte sidste vinter.

Forklaringen bag anholdelsen er af venner til professoren blevet betegnet som et forsøg på karaktermord. Beskyldningerne er "latterlige og skammelige", mener de.

Xu Zhangrun har offentliggjort et essay, hvor han kritiserer Kinas præsident Xi Jinpings håndtering af coronakrisen.

I essayet kritiserer han også præsidentens forsøg på at få mere magt.

Xu Zhangrun bebrejder i essayet en kultur med vildledelse og censur anført af præsident Jinping for at føre til spredning af coronavirus i Kina.

Han har også før ytret stærk kritik af præsidenten.

I 2019 blev Xu Zhangrun bandlyst fra at undervise på universitet. Hundreder af hans elever og kolleger har skrevet under på en opfordring om at lade ham undervise igen.

Ytringsfriheden i Kina er under stram kontrol af det regerende kommunistparti. Grebet om ytringsfriheden er blevet strammere under præsident Jinping.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Intern afdækning afslører nyt rod: Kommunen skal betale 100.000 kroner tilbage

Annonce