Annonce
Fredericia

Tænder rykkes rundt: En stor del af tandplejen samles nu i sundhedshuset

Sundhedshuset i det tidligere sygehus bliver hjemstedet for den kommunale tandpleje. Arkivfoto: Søren Gylling
Fredericia Sundhedshus skal fremover rumme al tandpleje i kommunen. Først oprettes en ny klinik til børne- og ungetandplejen - senere følger den sociale tandpleje.

Fredericia: Kommunes børn og unge samt socialt udsatte borgere skal i fremtiden have ordnet deres tænder i Fredericia Sundhedshus. Det har sundhedsudvalget lagt sig fast på.

I budgetforliget for 2021 blev det besluttet at samle tandplejen i sundhedshuset, og i første omgang er der lagt en plan for børne- og ungetandplejen.

Fem klinikker på skolerne bevares til undersøgelse, forebyggelse og røntgen, mens Centralklikken i Domus Axel lukkes, og i stedet bliver der oprettet en ny centralklinik i sundhedshuset, hvor der skal foretages egentlig behandling.

- Eftersynet af tænderne vil stadig være ude på skolerne, mens større ting skal laves i sundhedshuset, siger udvalgsformand Susanne Eilersen (DF).

Flytningen til sundhedshuset koster ifølge sagsfremstillingen 1,7 millioner kroner, og det skulle gerne på længere sigt blive en fordel for de ansatte.

Flytning af børne- og ungetandplejen

Centralklinikken i Domus Axel lukkes, og de nuværende aktiviteter flyttes til sundhedshuset, hvor behandlingen af alle børn skal foretages.

Klinikkerne i Erritsø, på Fjordbakkeskolen, på Nørre Allé, på Indre Ringvej og på Skjoldborgvejen bevares til undersøgelse og forebyggelse, men på færre kvadratmter.

Undersøgelser af midtbyens skolebørn og Kirstinebjergdistriktet bliver i den nye klinik i sundhedshuset.

- Tandlægeklinikkerne på skolerne trænger til en renovering, både lokale- og udstyrsmæssigt. Vi har også et problem med at kunne besætte stillingerne ude på skolerne, fordi det ikke er så attraktivt. Personalet vil hellere være i et fagligt miljø, hvor de har nogle at sparre med og kan blive udfordret fagligt, forklarer Susanne Eilersen (DF).

Annonce

Social tandpleje bliver kommunal

Det er også planen, at den sociale tandpleje skal flytte ind i sundhedshuset, men indtil det sker, bliver der oprettet et tilbud i Centralklinikken i Jyllandsgade.


Tandlægeklinikkerne på skolerne trænger til en renovering, både lokale- og udstyrsmæssigt. Vi har også et problem med at kunne besætte stillingerne ude på skolerne, fordi det ikke er så attraktivt. Personalet vil hellere være i et fagligt miljø, hvor de har nogle at sparre med og kan blive udfordret fagligt.

Susanne Eilersen (DF), formand for sundhedsudvalget


I de seneste år har Fredericia Kommune kørt projektet "De skæve tænder", som er et samarbejde med private tandlæger, som på frivillig basis hjælper udsatte borgere med smertelindring. Men det tilbud er stoppet ved udgangen af august, da den sociale tandpleje pr. 1. juli skal tilbydes i kommunalt regi.

- Det skal være på sundhedshuset, men da det skal i gang så hurtigt som muligt, etablerer vi midlertidigt i klinikken i Domus Axel. Folk står i kø, og jeg er blevet kontaktet for høre, hvor de kan komme hen, så der er virkelig brug for det, siger Susanne Eilersen, som regner med, at tilbuddet kan flyttes ind på sundhedshuset i løbet af næste år.

Indtil da vil der være åbent en eftermiddag hver anden uge efter lukketid, og det forventes, at der i begyndelsen vil være cirka 40 borgere, der vil tage imod tilbuddet.

Fredericia Kommune bliver kompenseret for opgaven via bloktilskuddet med 378.000 kroner i 2020 og 576.000 kroner fra 2021 og fremefter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce