Annonce
Fredericia

Tænketank og kommune uenige: Hvem bør sikre prøver af Lillebælts tilstand?

Mikkel Martin fra tænketanken Geohav mener fortsat, at Fredericia Kommune eller Kanalbyen burde have foretaget målinger af baggrundsværdierne for blandt andet arsen. Kommunen fastholder, at det er en opgave, der ligger under Miljøstyrelsen. Arkivfoto: Søren Gylling
Den lokale tænketank Geohav deler ikke Fredericia Kommunes opfattelse af, at det er Miljøstyrelsen, der har ansvar for at holde øje med baggrundsværdier for en række miljøstoffer i Lillebælt. Formand for miljø- og teknikudvalget står fast på, at havmiljøet er en statslig opgave.

Fredericia: Hvem har ansvaret for at holde øje med, hvor store koncentrationer af miljøfremmede stoffer der er i Lillebælt. Miljøstyrelsen, mener Fredericia Kommune. Kommunen, mener tænketanken Geohav.

Spørgsmålet er blevet relevant i forbindelse med udledning af grundvand fra Kanalbyen. I flere omgange er der pumpet grundvand over kajkanten for at gøre det muligt at udføre kloakering i de nye byggefelter i Kanalbyen. Grundvandet er i perioder blevet pumpet direkte ud via en forrensning, mens det senest er blevet pumpet til centralrenseanlægget.

Geohav mener, at der inden tilladelsen kunne gives skulle ligge målinger over baggrundsindholdet af arsen i Lillebælt. Fredericia Dagblad skrev i december, at Geohav og kommunen rettede skytset mod Miljøstyrelsen, men det er ikke korrekt, fastslår Mikkel Martin fra Geohav.

Annonce

- Vi mener ikke, at Miljøstyrelsen er problemet. Det burde være Fredericia Kommune eller Kanalbyen, der tog ansvaret på sig for de målinger, siger Mikkel Martin fra Geohav og henviser til en bekendtgørelse i miljøbeskyttelsesloven.

Parallel med Dangødning

Samme bekendtgørelse læner kommunen sig op ad med den forskel, kommunen mener, at det er Miljøstyrelsen, der bør påtage sig ansvaret for at tage målingerne.

- Det har vi drøftet, og i byrådet blevet enige om at stille spørgsmål til Miljøstyrelsen om. Der er tale om en udledning til Lillebælt, og det er Miljøstyrelsen, der er myndighedsansvarlig for havmiljøet. Det blev helt tydeligt i sagen om udledning fra Dangødning, siger formand for miljø- og tekningudvalget Christian Bro (S).


det er Miljøstyrelsen, der er myndighedsansvarlig for havmiljøet. Det blev helt tydeligt i sagen om udledning fra Dangødning.

Formand for miljø- og tekningudvalget Christian Bro (S)


Byrådet besluttede i december, at miljø- og teknikudvalget skulle udforme en række spørgsmål til Miljøstyrelsen. Den sag bliver behandlet til udvalgsmødet i februar.

- Det her er en sag, der ikke kun vedrører Fredericia Kommune, men er en udfordring for alle andre kystkommuner. Jeg er enig i, at det var os, der havde opgaven, hvis der skulle ske udledning til søer eller åer, men når det som her er udledning til havmiljøet, så er opgaven altså Miljøstyrelsens, vurderer Christian Bro.

Den stærkeste koncentration af arsen i boreprøver på området viser 130 mikrogram per liter. Når det ender i centralrenseanlægget, vil det være fortyndet til koncentration på 1,2 mikrogram per liter. Det vurderes ikke at give problemer for processerne i renseanlægget, fremgår det af en redegørelse i sagen.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Markus står i spidsen for gruppe for transkønnede: - Jeg havde de flotteste bryster. Hvis bare de ikke sad på mig

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Populær genbrugsbutik lukker ned - genbrugsfund samles på én adresse

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia: Hus i Snoghøj kravlede op over 6,6 millioner kroner

Fredericia

To nye i byrådet med noget på hjerte: Connie og Louis har klare mærkesager

FC Fredericia

På 16 kampe har FC Fredericia lavet lige mange point som på 22 kampe i sidste sæson: Her er nøglen til succesen

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

Erhverv For abonnenter

Erritsø-virksomhed er vækstet 100 procent om året - nu er pladsen blevet for trang

Fredericia For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Fredericia

Erhverv

Hoteller og restauranter rammes af julefrokost-aflysninger: - Det ser slemt ud i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Fredericia

Godt nyt til skøjteglade fredericianere: Isen indtager igen Gasværksgrunden i december

Fredericia For abonnenter

Vild med de gratis sommerblomster på Egeskovvej? Nu kommer der også en lille sø

Fredericia

Snart er det slut med coronatest i Messe C: Nu jagtes mere centrale lokaler

Annonce