Annonce
Erhverv

Tøjproducent tråder om: Asien er for langt væk

Bernt Dahl er stifter, storaktionær og administrerende direktør i Kentaur. Virksomheden i Erritsø designer, producerer og sælger arbejdstøj til store, europæiske erhvervsvaskerier og til storkunder indenfor blandt andet detailhandel, omsorg, pleje, catering og levnedsmiddelindustri. Kentaur har fabrikker i flere lande. Ikke mindst i Asien, men nye krav fra markedet betyder omlægninger. Foto: Yilmaz Polat

Kentaur i Erritsø beskæftiger 600 mand på fabrikker i udlandet og laver arbejdsbeklædning. Markedet kræver imidlertid hurtigere leveringer af specielt tilpassede produkter. Så der skal flyttes rundt: Mindre Kina, mere Balkan.

Speciel krave, tak. Nu

Fredericia: Hovedparten af Kentaurs faste sortiment af arbejdstøj skal fortsat syes i Kina og Vietnam, hvor producenten i Erritsø har to fabrikker.

Imidlertid kræver markedet hurtigere og hurtigere leveringer af partier af specielt tilpasset beklædning. Og så er de mange uger i en container med skib fra Asien for lang en søvej, når kunden ønsker ændringer såsom en anden krave på en standardmodel. En tunika eller en skjorte for eksempel. Eller et specielt logo broderet på. Eller tøj med chips syet i så vaskerier kan følge, hvornår det skal byttes for en kunde. Noget skal måske også lægges op på en speciel måde.

Derfor er virksomheden på Blytækkervej i gang med at klippe et nyt mønster. Lægge et nyt puslespil for sin samlede produktion i udlandet.

Det tager fem uger hver vej at sende tøj med skib fra Kina. Men selvom det er dyrere med lastbiltransport fra Serbien til for eksempel Danmark, kan det betale sig at flytte produktion hjem til Europa.

Bernt Dahl, stifter og storaktionær i producenten af arbejdstøj, Kentaur i Erritsø
Kunderne ønsker i stigende grad specielt tilvirkede, mindre partier af arbejdstøj. For eksempel med en særlig krave, en speciel pasform og så videre. Derfor omlægger Kentaur, så mere egentlig produktion og omforandringer af tøjet fremover foretages i Europa. Udvikling og design sker dog i hovedkvarteret på Blytækkervej i Erritsø. Her drøfter designer Masaaki Minamishima tøjet med syerske Ha Thi Le. Foto: Yilmaz Polat

Goddag til Polen

Kentaur åbner i 2019 en ny egen fabrik nordøst for Szczecin (Stettin) i Polen, tæt på landets vestgrænse til Tyskland.

Den skal håndtere det stigende antal ændringer. Det kaldes Quick Responce Manufacturing. Samtidig skæres underleverandører væk. Det nye produktionssted på 1000 kvadratmeter kommer til at beskæftige 100 syersker.

- Nu laves 80 procent af vores tøj på vores fabrikker i Kina og Vietnam og 20 procent hos underleverandører i Europa. Den nye strategi med QRM siger 50 procent i Asien og 50 procent i Europa, oplyser stifter og ejer af Kentaur A/S (85 procent), Bernt Dahl.

Salgs- og marketingsdirektør, og Bernt Dahls kompagnon siden 1994, Christian Beirholm, ejer 15 procent.

- I dag køber kunderne - som mest er erhvervsvaskerier - ikke arbejdstøj til lager. Det er død kapital. De køber, når de selv har behov og aftagere til tøjet, forklarer Bernt Dahl om Quick Responce Manufacturing:

- Så tøjet kan komme afsted til slutbrugerne hurtigst muligt, når det blevet ændret efter kundernes krav og ønsker.

- Nu laves 80 procent af vores tøj på vores fabrikker i Kina og Vietnam og 20 procent hos underleverandører i Europa, forklarer Bernt Dahl:- Den nye strategi med såkaldt Quick Responce Manufacturing siger 50 procent i Asien og 50 procent i Europa. Foto: Yilmaz Polat

Og til Serbien og Makedonien

Ligeledes i 2019 flytter Kentaur ind i eksisterende faciliteter i byen Vranje i Serbien, hvor virksomheden i dag kun er repræsenteret via en underleverandør.

Der indgås desuden samarbejde med en etableret skjorteproducent i nabolandet Makedonien.

- Landene i det tidligere Jugoslavien er traditionelt store tekstillande, og de er ikke med i EU, hvorfor det på flere måder er lønsomt for os at etablere os der, siger Bernt Dahl om endnu en ny kridtstreg i Kentaurs reviderede forsynings- og produktionsstrategi kaldet Supply Chain Setup.

Lønniveauet er lavere udenfor EU end inde i EU. I Makedonien er det planen, at syerskerne hos samarbejdspartneren skal træde på pedalerne og levere skjorter som en nicheproduktion.

- Det tager fem uger hver vej at sende tøj med skib fra Kina. Men selvom det er dyrere med lastbiltransport fra Serbien til for eksempel Danmark, kan det betale sig at flytte produktion hjem til Europa i forhold til kundernes krav om hurtigere levering og væsentlige reduktioner i kapitalbindinger, siger Bernt Dahl.

Det vil sige, at kunderne simpelthen ikke mere ønsker at ligge inde med store lagre.

65 ansat i Erritsø

Alt i alt sænkes produktionen af standardvarer i Kina og Vietnam for at blive hævet i Europa.

Ændringerne får ikke betydning for hovedkvarteret i Erritsø, hvor der er 65 ansatte. Arbejdstøjet, der udvikles og designes på Blytækkervej, falder i hovedgrupperne kokke og catering, omsorg og pleje og levnedsmiddelindustri og senest service indenfor eksempelvis montage og logistik. I disse segmenter findes der en række undergrupper, mens Kentaur ikke producerer beklædning til tunge brancher som industri, byggeri og anlæg.

Kentaurs kunder er primært store erhvervsvaskerier i hele Centraleuropa. Tyskland er det største enkelte marked. Vaskerierne køber tøjet af Kentaur og lejer det videre ud til erhvervslivet og sørger for dets vask, rens og vedligehold. Men Kentaur har også direkte ordrer til en række store virksomheder.

Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Lå på sofaen da det bankede hårdt på døren: Beboer advarede Anne om brand i nabolejlighed

112

Brandfolkene rykkede ud tre gange i streg: Lejlighed udbrændte

112

Endnu en nattetur for brandvæsenet: Bil udbrændte i skov

112

Flammer åd villa ved Pjedsted – nu er resultat af brandundersøgelse kommet

Annonce