Annonce
Debat

Tør du prøve Medama - en iøjnefaldende ret fra Japan

Her holder kokken i bogstaveligste forstand øje med råvaren inden tilberedningen. Foto fra Youtube
Tun er en delikatesse er de fleste nok enige om - men hvordan er det lige med øjnene som japanerne også vælger at servere.

Tapas: Rå fisk i form af sushi står med sikkerhed på mange spiseborde her i bededagene. Den japanske specialitet er for alvor kommet på menuen på disse breddegrader siden starten af 1990'erne.

Tun er en vigtig ingrediens - men en enkelt udskæring af den delikate fisk har endnu ikke vundet indpas her på den anden side af kloden. Vi har stadig til gode at møde en japansk delikatesse, der på alle måder må kaldes iøjnefaldende - Medama.

Navnet betyder øjenæble, og det er netop den ret, tapasredaktøren i dag præsenterer sine læsere for. Tidligere har jeg givet opskrifter på rådden islandsk haj, asiatiske sardinsk madikke-ost, kyllingefostre i egen hvide og en ægte træffer i disse coronatider, flagermus-suppe.

Annonce

Men denne gang er mine øjne faldet på den japanske ret, der ifølge diverse hjemmesider blandt andet kan nydes på de fyraftensbarer, hvor især japanske mænd søger hen efter den lange arbejdsdag.

På størrelse med en tennisbold

Øjnene er ikke så store som tekopper. Men de kan være på størrelse med en tennisbold og består af en hård ydre skal kendt som sclera. Her sidder linsen og iris. Selve øjeæblet er fyldt af en geleagtig masse - og det er den, der kan nydes.

Fremgangsmåde:

Fang en tunfisk - helst en ordentlig krabat på cirka 35 kilo.

Skær øjnene ud.

Brasér dem forsigtigt i en blanding af soya og risvinen mirin. Alternativt kan de sauteres i sesamolie med ingefær.

Efter tilberedningen er øjnene nærmest på stilke - i form af spisepinde. Foto fra Youtube


Efter tilberedning serveres tun-øjnene i en skål. Selve skallen er umulig at tygge. Derfor gælder det om suge indmaden ud - lidt ligesom benmarv. Mange sammenligner smagen med blæksprutte eller muslinger.


Er du rigtig heldig kan du skylle øjnene ned med et shot "tun øjne" - en sjælden drink skabt på rislikør og tun-linsevæske

Fra omtale på hjemmesiden atlas obscura


I bedste sushi-tradition kunne nogen vælge den rå version. Men den variant advares der mod på nettet. Der er risiko for en bakterie-forgiftning.

Derfor: Nyd delikatessen kogt. Velbekomme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce