Annonce
Fredericia

Tag pillerne med hjemmefra: Dine smerter er ikke EU's hovedpine

Det danske udbud af hovedpinepiller til håndkøb er stort. I andre EU-lande er udbudet et andet - og produkterne anderledes. Her er det en hylde hos Fredericia Krone Apotek. Foto: Peter Friis Autzen
Husk dine danske hovedpinepiller, når du skal ud at rejse. Du kan nemlig ikke være sikker på at finde samme slags i andre EU-lande.
Annonce

Fredericia: Du er på campingferie i det sydlige Spanien og har ondt i hovedet efter bålfesten i aftes. Du har glemt dine hovedpinepiller hjemme i Fredericia, men der ligger heldigvis et supermarked tæt ved campingpladsen.

Så du rykker ud for at finde lindring til din pine. Hvor svært kan det være at finde en hovedpinepille magen til den hjemme på natbordet i Fredericia? Svaret er: Ret svært, faktisk.

Hovedpinepiller er nemlig et af de forholdsvis få lægemiddeltyper, der ikke er reguleret af EU. Blandt andet fordi pillerne ikke er ret stærke. Men især fordi medicintypen er gammel.

- Hovedpinepiller blev opfundet for over 100 år siden. De blev i sin tid godkendt af landenes nationale myndigheder - ikke af en fælles EU-myndighed. Det betyder, at der er ret store nationale forskelle på traditionerne omkring hovedpinepiller, siger Nikolai Brun, der er medicinsk chef ved Lægemiddelstyrelsen.

- Mens der i nogle lande er tradition for at bruge piller med paracetamol, er der i andre lande er tradition for piller med acetylsalicylsyre. Andre steder igen er der tradition for en kombination. Og endelig kan der være forskel i styrken. Men forskellen skyldes tradition og kultur - ikke, at der er medicinsk forskel på hovedpine fra land til land, siger Nikolai Brun.

Han mener dog godt, at en fredericiansk turist i Sydspanien kan finde et produkt, der minder om den glemte pillepakke derhjemme.

- Han vil godt kunne finde noget sammenligneligt. Forudsat, at han kender det produkt, han vil sammenligne med, siger han.

Der er ikke forskel på hovedpine fra land til land. Men der er forskel på hovedpinepiller.

Nikolai Brun, Lægemiddelstyrelsen

Annonce

EU giver hurtig medicin

Når hovedpinepillerne kan være så forskellige fra land til land, skyldes det primært, at pillerne stammer fra en tid, hvor ny medicin altid blev godkendt nationalt.

I dag sender medicin-producenten en ansøgning til EU's fælles medicinmyndighed, Det Europæiske Lægemiddelagentur. Agenturet sætter så myndigheder i to medlemslande til uafhængigt af hinanden at undersøge produktet og derefter i fællesskab afgøre, om produktet kan godkendes i EU eller ej. Landene udnytter hinandens eksperter og sikrer en hurtig og grundig proces, forklarer Nikolai Brun.

- Her i Danmark er vi blandt andet rigtig gode til at vurdere kræft-medicin, så den slags sendes tit her til os, siger han.

Ifølge Nikolai Brun sikrer systemet danskerne hurtigere adgang til ny medicin.

- Det danske marked er så lille, at udenlandske medicinproducenter ikke ville prioritere en ansøgningsproces her. I hvert fald ikke som det første. De opsøger i stedet de store markeder. Så ved at Danmark nu er en del af det store fælles europæiske marked, får vi adgang til ny medicin meget hurtigere, end vi ellers ville have fået, siger Nikolai Brun.

120 år med hovedpinepiller

Aspirin er anerkendt som verdens ældste hovedpinepille. Den kom på markedet i 1899 - to år efter at være blevet opfundet af en tysk kemiker, Felix Hoffmann.

Han ville hjælpe sin gigtplagede og smerteramte far med et middel, som var mere skånsomt for maven end datidens medicin. Resultatet blev Aspirin, som i en kort opstart produceredes som pulver. Firmaet Bayer står bag Aspirin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce