Annonce
Alarm 112

Tallene styrtdykker: Indbrudstyvene har svære kår i Fredericia

Det er ikke nemt at ernære sig som indbrudstyv for tiden i Fredericia. Flere end 2000 husstande har tilmeldt sig Nabohjælp-ordningen, og fredericianerne er blevet gode til at sikre deres huse. Indbrudstyvene får lokal kamp til stregen. Arkivfoto: Morten Dueholm
Hvis du har indbrudstyveri som levevej, bliver det ikke ligefrem nemmere at få brød på bordet derhjemme. Indbrudstallene i Fredericia falder, og politiet peger på bedre sikring af husene samt øget fokus på nabohjælp som nogle af årsagerne.

Fredericia: Hvis man kan sige om et ulovligt erhverv, at det har kronede dage, er det præcis sådan, det har været for indbrudstyvene tidligere. Indbrudstallene havde en årrække vokseværk, men nu ser det ud til, at indbrudstyvene er blevet presset ud i ringhjørnet. Det kan skyldes flere ting, men noget, politiet er sikkert på, har haft en positiv effekt, er borgernes sikring af eget hjem.

Det siger Morten Anker Jensen, politiinspektør ved Sydøstjyllands Politi.

- Jeg tror, borgerne generelt er blevet bedre til at sikre deres huse og blive tilmeldt nabohjælp. Jeg er ikke i tvivl om, at det hænger sammen med færre indbrud, lyder det fra politiinspektøren.

Annonce

I første halvdel af 2021 er der blevet anmeldt 45 indbrud begået i enten villa, lejlighed eller landejendom. Hele 2020 blev der anmeldt 121 og i 2019 151. Skal man tro på, at næste halve år af 2021 bliver som det første, ender det samlet tal på 90. Morten Anker Jensen kalder det ”en god tendens”.

I hele politikredsen har seks ud af syv kommuner fulgt samme udvikling – nemlig færre indbrud. Kun i Horsens er der anmeldt flere indbrud, fortæller politiinspektøren.

Indbrudstyve i skak

Udover de gode takter med bedre sikring af huse i kommunen har coronapandemien også haft en effekt på tallene. Flere og flere har flyttet arbejdsplads hjem under eget tag, og huse, lejligheder og landejendomme har ikke på samme måde stået tomme i dagtimerne. Den tredje faktor, der – ifølge Morten Anker Jensen – har påvirket tallet i positiv retning, er et øget fokus fra politiets side.


Jeg håber, indbrudstyvene er blevet presset ud i et ringhjørne, hvor de holdes i skak. De har haft svære kår, så man kunne jo håbe, at de havde fundet andre græsgange.

Morten Anker Jensen, politiinspektør, Sydøstjyllands Politi


- Det er et nationalt krav, at vi har et højt fokus på indbrud i hus, lejlighed og landejendom. Der har vi givet den gas og lavet rigtig mange undersøgelser. Og vi har også fået fat i indbrudstyvene. Og så snart vi fanger dem, ryger de i spjældet, beretter politiinspektøren.

En af de faktorer, der i sagens natur fremover ikke kommer til at kunne påvirke indbrudstallene, er coronapandemien. Flere og flere er nu tilbage på de faste arbejdsstationer, men hos politiet håber man ikke, at et farvel til hjemmearbejdspladser dermed bliver et goddag til en stigning i antal indbrud.

- Jeg håber ikke, tallene bliver påvirket i negativ retning. Jeg håber, indbrudstyvene er blevet presset ud i et ringhjørne, hvor de holdes i skak. De har haft svære kår, så man kunne jo håbe, at de havde fundet andre græsgange, lyder det fra politiinspektøren.

Annonce

Ring med det mærkelige

Politiet kan desuden også kun bifalde, at flere og flere husstande tilmelder sig ”nabohjælp”. I februar var der over 2000 nabohjælpere i Fredericia Kommune, der er med til at holde øje med naboernes huse på vejen, når der skal ferieres.

Nabohjælp er ifølge Morten Anker Jensen ”en knaldhamrende god idé”. Det samme er det, når borgere ringer 1-1-4, hvis de spotter en spøjs bil på vejen eller andet atypisk opførsel.

Undgå indbrud i ferien

Få dit hus til at se beboet ud: Lav med vilje lidt rod, så det ser ud som, at huset ikke er forladt.

Få haven til at se ud som, der er nogen hjemme: Lav lidt rod. Lad fx bolde og hulahop-ringe og andet legetøj ligge på plænen eller terrassen, hæng tøj på tørresnoren.

Få Feriehjælp: Fortæl dine naboer, at du tager på ferie via Nabohjælps app.

Brug Nabohjælp: Sørg for, at Nabohjælp er bredt ud i dit nabolag, så I kan dele viden om mistænkelig adfærd og indbrud med hinanden.

Vis ikke feriebilleder på Facebook, mens du er af sted: Nogle indbrudstyve bruger fx Facebook, Instagram eller Twitter til at se, om beboerne er på ferie.

Lad ikke tyven arbejde i fred: Brug sensorstyret lys til dine udendørs lys, så de automatisk tænder ved en bevægelse. Klip hækken ned, så den er højst 1,6 meter og gerne kun 1 meter høj.

Beskyt dine værdigenstande: Lad ikke værdigenstande som smykker, eller ting, som du er særligt glad for, ligge frit fremme, og gem dem heller ikke i soveværelset, som typisk er det første sted, en tyv vil lede.

Sæt en hængelås på skuret: Lås værktøj, haveredskaber og stige inde i skuret. Nogle tyve bruger de remedier, de kan finde på adressen, til at bryde ind med.

- Vi vil gerne, at folk ringer ind, når der sker mærkelige ting, og gerne med et registreringsnummer. Det er ikke dumt at ringe og fortælle os noget, også selvom borgerne måske synes, det er noget fis. Det behøver ikke være fis, for det kan være rigtig brugbart i sidste ende. Måske kommer vi ikke drønende ud, men vi vil gerne høre, hvad folk har set, så det kan noteres, og så kan vi måske bruge oplysningerne senere, slår Morten Anker Jensen fast.

Annonce

Få græsset fixet

I disse uger er mange danskere på sommerferie, og ferietid er lig med indbrudstid flere steder. Derfor er opfordringen til borgerne at alliere sig med naboer, så ens hus ikke ser fuldstændig forladt ud. Sørg for, at naboen smider lidt skrald i skraldespanden, slår græsplænen og får tømt postkassen, så aviserne ikke stikker ud.

- I weekenden har der i hele kredsen været mange indbrud i huse, hvor folk har været på ferie, så vi kan kun opfordre til, at man bruger de gode råd, så indbrudstyvene holder sig væk, siger politiinspektøren.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Læser undrer sig over spærring af ny parkeringsplads: Her er forklaringen

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Søren Møller er konstitueret leder på musicaluddannelsen

Fredericia For abonnenter

Veteraner på sejltur med ro og rutiner: Snart er der plads til endnu flere

Alarm 112

Røg fra Nordre Kobbelvej: - Vi er derude nu, lyder det fra vagtchefen

Alarm 112

Cigaret-røveri opklaret: Mand har været på spil i flere politikredse, men er ikke anholdt

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde fulgte efter gerningsmand trods dårligt knæ: - Jeg havde jo ikke tænkt mig at fange ham og holde ham fast

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Ældre mand kørte ud foran 25-årig

Fredericia

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Kultur

Kunstnere tænker ud af containeren: Laver skattejagt med rullefald og spænding for unge og voksne

Fredericia For abonnenter

Har uddelt over 20 verbale lussinger til byrådet og især ét parti: Det er en pligt, siger Jens Jørn

FC Fredericia

Drama på Fyn: FC Fredericia tog den længst mulige vej til 2. runde

Annonce