Annonce
Vejle

Tandplejer: Husk at tage tænderne ud om natten

Ulla Christensen på 65 år får tjekket sin tænder af tandplejer Rikke Bengtson. Det foregår på hendes eget værelse på plejecentret Bakkegården. Foto: Mette Mørk

Tænderne børstes grundigt og munden gurgles. Tandplejen er på besøg på Bakkegården for at tilse de ældres tænder. Det er noget som giver glade beboer og sundere gummer.

Vejle: Klokken har lige passeret ni, og de fleste beboere på plejecenteret Bakkegården er først lige vågnet og ligger stadig under dynen. Men et par stykker af beboerne får lige om lidt besøg af omsorgstandplejen, som skal se, hvordan det står til med gummerne.

Alt for mange ældre har alt for dårlige tænder. Udover at dårlige tænder giver huller, smerter og ubehag, går det også ud over både sundhed og livskvalitet. Gode tænder er nemlig vigtige for, at maden glider ned og dermed en forudsætning for, at de ældre trives og har overskud i hverdagen.

På Bakkegården i Vejle får de ældre beboere tilset deres tænder hver tredje måned af omsorgstandplejen i Vejle Kommune. Denne tirsdag er det igen tid til et tandeftersyn og derfor ruller tandplejer Rikke Bengtson og klinikassistent Anni Thostrup ind på gangene med tandlægevognen. De har en liste med fem beboere, som de skal besøge denne formiddag.

Tandplejen kan ikke tilbyde de samme behandlinger, som de kan inde på klinikken, men derfor er det stadig vigtigt at få tilset de ældres tænder.

- Vi børster tænder på dem og tjekker for huller, og ser efter, om der er noget andet, som springer i øjnene. Hvis der er et større problem med tænderne, sender vi dem ind på klinikken til en grundigere behandling, siger Anni Thostrup.

Både Anni Thostrup og Rikke Bengtson oplever, at de ældre er glade, når de kommer på besøg.

- Nogle af de ældre tænker ikke så meget over, at vi kigger på deres tænder, men der er nogle, som bliver rigtig glade for at se os, og det er jo dejligt, siger Rikke Bengtson.

Nogle af de ældre tænker ikke så meget over, at vi kigger på deres tænder, men der er nogle, som bliver rigtig glade for at se os, og det er jo dejligt.

Rikke Bengtson, tandplejer

Om projektet

I finansloven er der fra i år afsat 40 millioner kroner over en fire-årig periode til at skabe bedre tandsundhed hos de svageste ældre.32 beboere på Plejecenter Bakkegården er i Vejle udvalgt som de første til at nyde godt af den ekstra bevilling. Det betyder foruden, at beboerne får set tænderne grundigt efter, og personalet skal undervises i, hvordan de hjælper med at passe på tænderne.

Når tandeftersyn er så vigtige, skyldes det, at gode tænder og tandhygiejne generelt øger appetitten og forebygger sygdomme.

Tandprojektet på Bakkegården kører i et år, og i den periode kommer tandplejen på besøg tre gange, hvor de foruden at tjekke tænder, udarbejder handlingsplaner og løbende rådgiver personalet. Efter projektperioden skal plejepersonalet selv stå for handleplaner og støtte de ældre i at holde en god mundhygiejne.

Klinikassistent Anni Thostrup til venstre og tandplejer Rikke Bengtson fra tandplejen i Vejle Kommune besøger beboerne på Bakkegården hver tredje måned, for at undersøge deres tænder. Mange af de ældre beboere har nemlig ikke selv mulighed for at tage til tandlægen. Foto: Mette Mørk

God oplevelse

Den første beboer som tandplejen skal tilse, er 98-årige Iris Dupont. Hun skynder sig at undskylde for, at hun endnu ikke har børstet tænder, men det gør ikke noget, for det gør tandplejer Rikke Bengtson for hende. Imens tænderne bliver børstet, sidder Iris Dupont i sin lænestol.

- Det ser bare rigtig fint ud. Din tandprotese i overmunden holder sig godt. Jeg putter bare lidt flour på dine andre tænder, siger Rikke Bengtson til Iris Dupont.

Efter bare fem minutter er tandplejen færdig og klar til næste patient. Men inden de smutter, får Iris Dupont lige sagt tak.

- Jeg er bare så glad for at få den her behandling, når jeg nu ikke selv kan komme til tandlæge, siger Iris Dupont.

Næste stop er hos 65-årige Ulla Christensen, som har brokket sig over lidt smerter i munden. Rikke Bengtson kigger ind i munden med en lommelygte og konstaterer, at Ulla skal huske at tage sine overmundsprotese ud, når hun sover, så der ikke dannes tandsvamp.

- Det ser fint ud Ulla, men lov mig nu, at du ikke sover med protesen, siger Rikke Bengtson.

Det betyder meget for de ældre, at de har en god mundhygiejne, og det hjælper tandplejen dem med at bevare. Foto: Mette Mørk
Annonce

Færre bruger gebis

De ældres tænder er generelt langt bedre i dag, end de var for år tilbage. Færre har derfor gebis, og det stiller større krav til den almene tandsundhed og mundhygiejne, da der ellers kan opstå følgesygdomme, såsom lungebetændelse.

- At flere og flere ældre har deres egne tænder, er jo bare et tegn på, at vores tandplejesystem virker. Men det betyder så bare, så vi skal sætte fokus på, at de ældre har en god mundhygiejne og at de får deres tænder tilset regelmæssigt. Det er også derfor, at vi får vores personale undervist af tandplejen, fortæller Anne Dalsgaard, centersygeplejerske på Bakkegården.

Omsorgstandplejen er en del af tandplejen i Sundhedshus Vejle og i Vejle Kommune er cirka 550 borgere tilknyttet omsorgstandplejen.

Efter hvert besøg hos beboerne på Bakkegården noterer Rikke Bengtson og Anni Thostrup hvilken behandling, de har udført. De afgør desuden, om beboeren skal sendes til en nærmere undersøgelse eller behandling på tandklinikken i Sundhedshuset på Vestre Engvej. Foto: Mette Mørk
Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Fredericia For abonnenter

Konservativ duo bryder seks års dødvande i Fredericia - men hvem er de egentligt?

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Erhverv

Fra udskydelser til aflysninger: Stigende coronasmitte har konsekvenser for julefrokost hos flere virksomheder i Fredericia

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Sport

VB har svære modstandere og én skrækmodstander: Skrækmodstanderen kommer mandag aften

Fredericia

Efter salomonisk løsning i omstridt boligsag: Peter Fløe ærgrer sig over 'usandheder' - nabo holder fast i påstand

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Alarm 112

Voldsom villabrand i Taulov endelig slukket: Brandvæsenet kæmpede mod branden i otte timer

Fredericia For abonnenter

Så mange penge får hvert medlem i det nye byråd: Derfor har nogle gjort sig fortjent til mere end andre

Fredericia

Fredericianerne 'prajer' på livet løs: Affald i vejkanten og fejl på gadelys fylder

Annonce