Annonce
Kultur

Teater Malstrøm frygter for sin fremtid: Sæson 2020 er i fare

Teater Malstrøm viser i øjeblikket "Liva Weel og de andre". Det kan dog være en af de sidste opsætninger. Teatret er truet på sin eksistens. Foto: Peter Leth-Larsen
Fredericia Kommunes politikere skal tage stilling til, om de vil spare tilskuddet på 250.000 kroner årligt til Teater Malstrøm.

Fredericia: Det var med blandede følelser, at folkene bag Teater Malstrøm onsdag præsenterede repertoiret for sæson 2020. Der var glæde over tre nye forestillinger og samtidig frygt for teatrets fremtid, efter Fredericia Kommune tirsdag offentliggjorde mulige besparelser.

Her er det lille, semiprofessionelle teater i fare. Ved budgetforliget for 2019 besluttede politikerne at give Teater Malstrøm 250.000 kroner hvert år de kommende fire år. Men nu er teatret på kommunens katalog over mulige besparelser. Den nyhed er teaterleder Martin Bach Sørensen rigtig ærgerlig over.

- Jeg håber på opbakning - ellers bliver der ikke noget 2020, siger han.

Teater Malstrøm har en omsætning på omkring en million kroner og gav i 2018 et lille overskud på 12.000 kroner. Det var inklusiv det kommunale tilskud på 250.000 kroner. Tilskuddet udgør dermed en fjerdedel af omsætningen. Den resterende omsætning kommer fra billetsalg, omsætning i baren og en lille andel fra medlemskontingent.

- Vi vil selvfølgelig gerne gøre opmærksom på, at de penge, vi modtager, giver rigtig meget værdi. Vi er et semiprofessionelt teater med særlig fokus på talentudvikling, og vi har god erfaring med, folk kommer ind i den professionelle verden fra os, fortæller han.

Teatret opfører omkring 75 forestillinger årligt fordelt på tre til fire opsætninger, hvilket gør teatret til et af de mest aktive ikke fuldt professionelle teatre i landet.

Annonce

Vi vil selvfølgelig gerne gøre opmærksom på, at de penge, vi modtager, giver rigtig meget værdi. Vi er et semiprofessionelt teater med særlig fokus på talentudvikling, og vi har god erfaring med, folk kommer ind i den professionelle verden fra os.

Teaterleder Martin Bach Sørensen

Ingen fuldtidsansatte

Tilskuddet på de 250.000 kroner svarer til en halv fuldtidsstilling, men der er ingen fuldtidsansatte på teatret. De fleste hjælpere er frivillige. Det gælder også bestyrelsen. Det er kun den kunstneriske del, som er lønnet.

- Den her oplevelse af, at det pludselig bliver revet væk under benene på os, er hård. Det er sjældent, teatre kan køre rundt uden tilskud, siger Martin Bach Sørensen, som også nævner, at tilskuddet til Malstrøm svarer til to procent af det tilskud, Fredericia Teater får.

Derfor vil teatret nu i gang med at gøre opmærksom på, hvad politikerne - og Fredericia - får for pengene. Det handler blandt andet om social ansvarlighed i form af virksomhedspraktik og rummelighed i det frivillige arbejde.

- Vores priser er fornuftige i forhold til, hvad det koster en familie at komme i teatret, og vi bakker op om liv i bymidten med events flere gange årligt, siger han.

Han oplyser, at hvis Malstrøm bliver ramt af besparelser, er teatrets ledelse nødt til at sætte projektet og dermed sæson 2020 på pause og finde ud af, hvad der så kan lade sig gøre.

Fredericia Kommunes politikere forhandler videre om kommunens budget i løbet af efteråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Folketingsmedlem søgte svar hos miljøministeren: Der er så meget gift og svovlbrinte i Lillebælt, at der faktisk er dødt

Annonce