Annonce
Fredericia

Teaterfolk giver koncert i Tøjhusets baggård: - Folk skal mærke, at vi stadig er her

Det er jo rent albumcover, lyder det, hvorefter der udbryder grin. I coronaens navn sørger de fem kunstnere - Maria Skuladottir (bagerst t.v.), pianist Morten Gildberg, Mads Æbelø (bagerst t.h.) samt Katrine Skovbo og Diluckshan Jeyaratnam på forreste række - for at holde den behørige afstand, de også skal holde, når de optræder. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
26. juli kan man opleve musicalkoncert ved Tøjhuset, når fem tidligere teaterfolk viser fredericianerne, at de stadig brænder for byens kultur- og kunstnerliv.

Fredericia: Der bliver ikke hilst ved håndtryk, men ved nik. Ikke fordi der på nogen måde er tale om uhøflighed, men fordi der fortsat gælder restriktioner for at undgå coronavirus.

Netop den, virussen, har været hård ved skuespillerne og sangerne Maria Skuladottir, Diluckshan Jeyaratnam, Mads Æbelø og Katrine Skovbo samt pianisten Morten Gildberg, som mistede deres levebrød under coronatiden, da Fredericia Teater gik konkurs. Samtidig har virussen satte en stopper for større forsamlinger og derved mulighederne for at optræde.

- Når man sætter sig sammen og laver noget, kan man godt mærke, at man kommer fra den samme baggrund og har den samme tilgang til tingene. Det giver noget ro og tryghed, forklarer Mads Æbelø (stående t.v.) om følelsen ved at optræde med andre, som også har gået på musicalakademiet i Fredericia. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen

Alligevel fylder det ikke stemningen i ejendommen på Bjergegade, hvor de fem er samlet i de huslige omgivelser for at øve. 26. juli klokken 15 går det løs, når der er musicalkoncert i Tøjhusets baggård.

Annonce

- Jeg var træt af, at der ikke skete noget. Jeg blev i dårligt humør og var ked af situationen, og så spurgte min sanglærer, hvad jeg selv kunne gøre for at ændre det, forklarer Katrine Skovbo.

Under en gåtur med Diluckshan Jeyaratnam opstod tanken til musicalkoncerten. Katrine Skovbo tog forbi Tøjhuset for at høre stedets leder Sune Rasmussen om muligheden. Tomlen pegede op, og efter et telefonopkald til de andre sangere var koncerten en realitet.

Kigger fremad

Det er første dag, der øves, men for en musical- og sang-novice, som journalisten bag denne artikel gerne betegner sig selv, er det ikke til at høre.

Følelsesregistret ruskes rundt, når der lukkes op for kraften i stemmerne, og den flerstemmige klang spreder sig i det alternative øverum – en stue – der mest af alt emmer af hygge, glæde og optimisme.

Musicalkoncert i Tøjhusets baggård

Foregår 26. juli klokken 15 i Tøjhusets baggård. Dørene åbner klokken 14.

Sangene er musicals og film såsom A Star is Born, Once, The Greatest Showman, Wizard of Oz og Dear Evan Hansen.

Billetter sælges som bænke til fire personer og koster 465 kroner i forsalg på Tøjhusets hjemmeside.

Selvom de seneste måneders nedtur ikke er glemt, mærker man, at fokus er på fremtiden. For det er den, man kan påvirke.

- Personligt har været en kæmpe omvæltning for mig, men man prøver at tænke på nye muligheder og se, hvad der ellers er, og hvad man selv kan byde ind med for at holde sig i gang, forklarer Diluckshan Jeyaratnam og uddyber:

- En ting er, at teatret har været et powerhouse (kraftcenter, red.) for musicals. Men det er dejligt at mærke, at alle andre i byen har lige så meget interesse for det, vi laver, siger han og nævner musicalkoncerten, som EventC stod bag i juni på Bülows Kaserne, som endnu et eksempel på byens opbakning.

Annonce

Tilbage til det oprindelige

Musicalkoncerten i Tøjhusets baggård bliver på mange måder anderledes for kunstnerne. Godt nok er kulturhuset på ingen måde fremmed for dem. De har således haft kostumekælder på stedet, ligesom huset også vækker minder fra tiden på Musicalakademiet, som blandt andet bød på koncerter i Tøjhuset og Det Bruunske Pakhus.

- Så det er et sted, vi altid er kommet og har brugt. Det er også det, der gør, at det bliver fed en oplevelse, for vi føler stadig, at de forskellige kulturinstitutioner støtter op om byens kunstnerliv generelt, siger Maria Skuladottir, der også ser frem til at optræde under åben himmel.

Tanken bag arrangementet er at skabe rammerne om en hyggelig sommereftermiddag, hvor musikken kan nydes. Således vil de fire sangere optræde med eget navn og uden kostumer, i modsætning til det, man kender det fra teatrets verden. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen

- Det er jo ikke noget, vi har gjort meget på teatret. Men det bliver vildt sjovt, når der bliver højere til loftet, siger hun.

- Og så håber vi selvfølgelig på godt vejr, uden at det bliver alt for varmt for de fremmødte, supplerer Katrine Skovbo.

Annonce

Brænder fortsat for byen

Til koncerten 26. juli kan man forvente sange fra film og musicals. Storhittet ”Shallow” fra filmen A star is born med Lady Gaga og Bradley Cooper er en af sangene, der kan høres, ligesom der også er fra Disney og James Bond. Sangen ”You will be found” fra musicalen Dear Evan Hansen gjorde et særligt indtryk på journalisten, da den blev øvet.


Folk skal mærke, at vi stadig er her som udøvende kunstnere og fortsat ønsker det. Fællesskabet lever endnu.

Maria Skuladottir, skuespiller og sanger


Der er med andre ord mulighed for en omgang forkælelse af øregangene, når man for en stund lader sig opsluge af oplevelse og nærvær.

- Folk skal mærke, at vi stadig er her som udøvende kunstnere og fortsat ønsker det. Fællesskabet lever endnu, siger Maria Skuladottir.

- Og vi har ingen planer om at forsvinde, understreger Katrine Skovbo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce