Annonce
Biler

Tesla sidder tungt på det voksende salg af elbiler

Den ikoniske BMW i3 har fået et facelift, som omfatter lidt længere rækkevidde, og den er med i toppen som den tredje mest solgte elbil. Foto: BMW
Den nye Tesla Model 3 brager frem. Tæt på hver anden ny elbil herhjemme er nu en Tesla Model 3.

Markant flere danskere kører elektrisk. Det viser salget af elbiler for årets første seks måneder, som med 2585 biler er fem gange så højt som samme periode i fjor, hvor der blev solgt 524 elbiler.

Meget af væksten trækkes af den nye Tesla Model 3, som med 1131 biler udgør næsten halvdelen af salget. Den er efterfulgt af Hyundai Kona Electric med 348 stk., BMW i3 med 267 stk., Renault Zoe med 191 stk. og Nissan Leaf med 156 stk.

Selv om væksten i det samlede salg ser voldsom ud i pct., er salgstallene dog stadig beskedne, når man sammenligner med de konventionelle biler. Således svarer det samlede antal solgte elbiler stort set til, hvad der er afsat af Ford Focus herhjemme fra januar til og med juni.

Der er dog flere årsager til, at der er kommet gang i afsætningen af elbiler. Folketingets beslutning om at udskyde en bebudet stigning af afgifterne på elbiler, som især friholdt de billigste, har nemlig kombineret med en række nye modeller sat gang salget.

Annonce

Salget af elbiler 1. halvår 2019

1. Tesla Model 3: 1.131

2. Hyundai Kona Electric: 348

3. BMW i3: 267

4. Renault Zoe: 191

5. Nissan Leaf: 156

6. Kia e-Niro: 119

7. Hyundai Ioniq: 91

8. Jaguar I-Pace: 61

9. Audi e-Tron: 54

10. Tesla Model S: 43

Kilde: De Danske Bilimportører

Salg af opladningshybrider 1. halvår

1. Kia Niro PHEV: 697

2. Kia Optima PHEV :314

3. Hyundai Ionic plug-in hybrid: 231

4. Mitsubishi Outlander PHEV: 159

5. Toyota Prius Plug-in hybrid: 128

6. Volvo XC60 T8 aut. Twin Engine: 51

7. Volvo V90 T8 aut. Twin Engine: 38

8. Mercedes E300 e/E300 de: 31

9. Volvo V60 T6 aut./T8 aut. Twin Engine: 24

10. BMW 2-serie Active Tourer plug-in hybrid: 23

Kilde: De Danske Bilimportører

Mange flere på vej

Her er netop de prismæssigt overkommelige biler som Tesla Model 3 og Kia e-Niro og Hyundai Kona Electric nye på banen ligesom de dyrere Jaguar i-Pace og Audi e-Tron.

Da der er rift om elbilerne til andre markeder, som især det norske, og lange leveringstider på en række modeller, afspejler salgstallene også, hvad der kan leveres her og nu. Således er der kun kommet få eksemplarer af den nye Kia e-Soul til Danmark. Der er dog formentlig også mange ejere af Tesla Model 3, som har ventet på at skifte til den nye Tesla Model 3, som er den mest nyskabende model på markedet pt.

Tesla Model S og Model X er dog også godt med, og de ligger på en 10.- og 11.-plads med henholdsvis 43 stk. og 31 stk. Vi kommer helt sikkert til at se flere elbiler i statistikken, når en række elektriske nyheder lander herhjemme inden for det næste halve til hele år. Det gælder bl.a. den nye VW ID, Porsche Taycan, elektriske udgaver af de nye Peugeot 208, Peugeot 2008, Opel Corsa, Mini, DS3 Crossback samt el-udgaver af VW Up, Skoda Citigo og Seat Mii, Volvo XC40, Honda e. Der er også kommet opgraderede versioner af Nissan Leaf, som lige er lanceret, samt en facliftet Renault Zoe.

Der er dog endnu langt til norske tilstande. Her var 45 pct. af de 78.000 biler, der er indregistreret i første halvdel af året, rene elbiler. Tesla er også største her og solgte cirka 12.600 biler, hvilket svarer til en markedsandel på voldsomme 16 pct. af totalmarkedet.

Flere opladningshybrider

Plug-in-hybriderne har også fået det lidt lettere afgiftsmæssigt herhjemme. Det har især smittet af på salgstallene for de koreanske modeller. Kia Niro PHEV var i fjor den mest solgte opladningshybrid herhjemme. Og den beholder tronen i første halvår med 697 biler. Den er fulgt af Kia Optima PHEV med 314 stk. og koncernfætteren, Hyundai Ioniq Plug-in hybrid med 231 stk.

Salget af biltypen, hvor en forbrændingsmotor spiller sammen med et batteri, som kan lades op fra strømnettet, har Toyota Prius Plug-in hybrid og Mitsubishi Outlander på de efterfølgende pladser. Her er en lang række nye opladningshybrider på vej inden for det næste halve til hele år, ligesom vi ser det med elbilerne. Så her er der også udsigt til vækst.

Det gælder bl.a. en ny VW Passat GTE og en Skoda Superb plug-in hybrid, Opel Grandland X og Kia Xceed. Men mange flere er i støbeskeen.

Hyundai Kona Electric har også fået godt fat, og den høje crossover blev den anden mest solgte elbil i årets første seks måneder. Foto: Jens Overgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce