Vi ser på espressomaskiner, der strækker sig ud over brug i private hjem og for eksempel kan bruges i et mindre kontorfælleskab. Det kan Siemens EQ.9 Connect.
Bag det ikke så mundrette navn gemmer sig et lille monster af en kaffemaskine, og ”Connect” betyder, at du kan forbinde til den via en app.
Selvom det kan lyde fristende at tænde maskinen fra sengen eller på vej på jobbet, er det ikke nogen afgørende funktion - men appen kan noget andet, der er smart. Mere om det senere.
Om testen
Masser af vand og bønner
Førstehåndsindtrykket på EQ.9 er, at designet nok ikke er for alle. Den står skarpt markeret i aluminium og plast. Den virker robust, men manglen på bløde kanter gør sig nok bedre på jobbet end i hjemmet.
Den store vandtank på højre side af maskinen rummer hele to liter og er meget nem at fylde og sætte på.
På toppen er placeret to bønnebeholdere a 250 g hver. Det er positivt, både fordi du ikke skal fylde kaffe på så ofte, og fordi det gør det muligt at bruge forskellige bønner - for eksempel hvis du vil veksle mellem espresso og americano eller koffeinfri og almindelig kaffe.
Drypbakke og beholder til brugte bønner er ligeledes nem at trække ud og tømme, og samlet set virker EQ.9 gennemtænkt bygget og meget robust.
Nem at sætte op og bruge
EQ.9 er nem at sætte op og forbinde til wi-fi. Når det er gjort, kan man forbinde via appen og derved brygge en kop kaffe uden at rejse sig fra stolen - eller tænde maskinen på afstand.
Men da maskinen renses og sender beskidt vand ud, når man tænder, har sidstnævnte ikke den store pointe. EQ.9 er tilmed så hurtig at starte, at det ikke kan svare sig. Og på samme måde skal man jo have sat en kop klar for at kunne brygge kaffe fra appen.
Dér, hvor appen kommer til sin ret, er, når man vil have en kop kaffe, som maskinen ikke kender i forvejen. Hvis du for eksempel vil have en flat white, kan du via appen indlæse den på maskinen, og så husker den den til fremtidig brug. Det er smart - og er blevet brugt i testen her.
Der er dog allerede fra start de mest gængse kaffedrikke programmeret på maskinen. Espresso, americano, cappucino, macchiato, latte osv. er alle at finde, og dem, du skulle savne, kan du hente via appen. Hvis du vil skrue på mængden af vand, kaffe eller mælk, kan du også styre det helt selv. Det er lækkert at have så mange muligheder for at ramme rigtigt med kaffen, det er intuitivt og let at justere mængderne, og da der er op til otte forskellige brugerprofiler, kan maskinen selv holde styr på, hvem der ønsker kaffen hvordan.
Du får din helt egen hus-barista, som aldrig glemmer, hvordan du ønsker din cortado.
Tak for kaffe
Kaffen smager godt på EQ.9, og den leveres i rette temperatur med forbløffende lidt larm fra kværnen.
Jeg er personligt ikke stor fan af mælkebaserede kaffedrikke, men mit forbrug er steget markant den tid, EQ.9 har været i huset. Både varm mælk og mælkeskum sidder nemlig lige i skabet hver gang, og det er forbløffende let, når man bare skal huske at fylde og tømme den medfølgende mælkebeholder, som bliver renset af maskinen efter brug.
Som nævnt indledningsvist er EQ.9 testet med henblik på brug i et mindre kontorfællesskab, hvor det giver mening at kunne programmere otte forskellige brugere ind. Selv da er den vejledende pris 23.500 kroner en anelse voldsom. I skrivende stund er maskinen dog faldet til 12.500 kroner flere steder, og til den pris får man rigtig meget for pengene - uanset brugsøjemed.
Pris og tilgængelighed: Siemens EQ.9 Connect kan købes i butikker og online. Vejledende pris er 23.499 kroner, men den er set flere steder til 12.499 kroner.