Annonce
Fredericia

Tidligere DN-formand er rystet over træfældning: Det beviser, at fredning er nødvendig

Når stammen er lagt ned, skal den afgrenes og trækkes ud af skoven. Tidligere formand for DN i Fredericia, Ole Klottrup, kalder det panik, at skovejerne fælder store egetræer i øjeblikket. Han pointerer, at et egetræ kan være hjemsted for op mod 1000 svampe og insekter, som er en del af den store biodiversitet, som fredningsoplægget sigter på at beskytte. Foto: Peter Leth-Larsen

Fredericia: Tidligere formand for Danmarks Naturfredningsforening (DN) i Fredericia Ole Klottrup er rystet over, at skovejerne er gået på hugst blandt gamle egetræer.

- Et stort egetræ kan være hjemsted for op mod 1.000 svampe og insekter og er derfor bærer af en stor del af den biodiversitet, som DN og måske kommunen vil beskytte. Så uden egetræer er der næppe mange af sjældenhederne tilbage i den skamferede skov, konstaterer Ole Klottrup.

Han mener, at skovejernes fældning viser, at fredning er nødvendig.

- Nu var det formentlig vrede over den truende fredning, der fik sat motorsaven i gang, men det er også set i Trelde, at en overtagelse af et stykke skov umiddelbart er blevet fulgt af fældning af alle de store træer for straks at hjemtage gevinsten, påpeger Ole Klottrup, som mener, at skovejerne tænker i værdier fremfor i biodiversitet.

For mig at se er fældningen et udslag af vrede og måske ren panik.

Ole Klottrup, tidligere formand for DN i Fredericia

30 indlæg til oplæg

Fredningsoplægget er indtil videre kun et oplæg. Selve fredningsforslaget er ikke skrevet endnu. I Fredericia Kommune arbejder projektleder i kommunen natur- og miljøafdeling Carsten Pedersen på at skaffe overblik over de høringssvar, der er kommet til oplægget.

- Vi har fået omkring 30 indlæg. Nogle kommer med konkrete forslag til, hvad man kunne tænke sig i skoven, og andre gør opmærksom på, hvilke udfordringer der kan være. Nogle taler selvfølgelig direkte imod forslaget, mens andre er positive, siger Carsten Pedersen.

De mange høringssvar bliver nu gennemgået, og samtidig er der dialog mellem kommunen og skovejerne både på embedsmandsniveau og politisk.

Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Strandgæster ryster på hovedet over broføljeton: - Man kan ikke hamle op med naturens kræfter

Læserbrev

Skovejer i replik: Ingen tror på erstatning i rimelig størrelse - det gør Enggaard så heller ikke

Læserbrev: Karsten Enggaard har et svar i Fredericia Dagblad 16. september ("Her er svar på spørgsmålene, Rolf Jensen") til mit indlæg tidligere. Træer udpeget til naturligt henfald er ganske rigtigt ikke nyt, men jeg kan huske Enggaard sige, at de 10 veterantræer var opfundet til lejligheden; og Enggard må stadig gerne svare på, hvor meget skovbrug DN regner med, der er tilbage med fem veterantræer pr. ha. Enggaard sammenligner mængden af dødt ved i "gennemsnitlig skov" og "naturlig løvskov". Det duer ikke i den her fredning. Må vi få en sammenligning mellem ekstensivt drevet løvskov, som DN selv kalder området, og naturlig løvskov? Så er ligheden vist mere slående end forskellen! Gøgeurten lader vi være; vi kommer for langt ud, hvis Enggaard skal gøre rede for, hvilke gøgeurter han er ligeglad med risikerer at forsvinde i en mørk skov. Mit købsforslag var en hentydning til, at ingen vil købe skoven, fordi ingen tror på erstatning i rimelig størrelse - det gør Enggaard så heller ikke! Enggaard bruger udtrykket "i al fremtid" for et stabilt fredningsforslag, men med de ubegrænsede beføjelser over hele skoven, Fredericia Kommune skal have ifølge fredningsforslaget, er der intet, der ikke kan ændres på; Fredericia Kommune kan gøre lige, hvad der passer dem, bestemme hvad der passer dem... Der er andre end Danmarks Naturfredningsforening, der kan passe på natur.

Fredericia

Sagen om cirkelbroen er afsluttet: Kommunen indgår forlig og betaler en del af udgiften

Annonce