Annonce
Fredericia

Tidligere elever vil fejre Musikalakademiets 20 års jubilæum

Martin Skriver var med til at skyde fødselsdagsprojektet i gang. Her ses han i gang med at varme stemmen op til prøver på "Klokkeren fra Notre Dame", mens gulvet fejes. Foto: Peter Friis Autzen
En indsamling blandt tidligere elever betyder, at akademiet fejres med kunstværk.

Fredericia: En god skole tager man med sig ud i resten af livet. En god skole gør en forskel for dig - ikke kun fagligt, men også menneskeligt. Sådan en skole er Musicalakademiet i Fredericia ifølge de tidligere elever.

I år kan akademiet fejre 20 års jubilæum. Og det skal fejres, mener eleverne, der har lagt en plan: Et kunstværk af Julien Deiss skal hylde akademiets fortid og samtidig inspirere dets fremtid.

- Vi sad en dag i forbindelse med "Klokkeren fra Notre Dame" og snakkede om akademiets kommende jubilæum. Vi var enige om, at nogen burde markere det. Og så så vi på hinanden og blev enige om, at "nogen" er os, siger Martin Skriver, der afsluttede sin uddannelse på akademiet i 2016.

Søren Bech-Madsen kan godt huske samtalen bag scenen.

- Jeg var på første årgang og lærte den første rektor, Helge Reinhardt, at kende. Han gjorde et fantastisk arbejde. Der burde sgu rejses en statue i Fredericia af den mand. Ved siden af Uffe Steiner, der som borgmester gik forrest i udviklingen af akademiet, siger han.

Der burde sgu rejses en statue af Helge Reinhardt et sted i Fredericia.

Søren Bech-Madsen

Alle involveret

Martin og Søren gik straks i gang med at udtænke et projekt - og med at aktivere alle de andre tidligere elever fra akademiet.

- Vi kontaktede de andre og bad dem sende os nogle sætninger, som beskrev skolen og den rektor, der stod i spidsen for akademiet i deres tid. De sætninger er så med til at danne inspiration og grundlag for et kunstværk, som vi har hyret Julien Deiss til at lave, siger Martin.

Den anerkendte billedkunstner bor i København, hvor også Martin Skriver og hans hustru, Lea Palme Skriver (som også er uddannet på akademiet), bor. Julien, Martin og Søren mødtes for at udtænke et nærmere koncept for værket.

- Vi vil ikke afsløre noget, men det skal både hylde fortiden og de tre rektorer, der har været indtil nu - og inspirere fremtiden, fremtidens elever og fremtidens rektor, siger Søren Bech-Madsen.

Værket finansieres ved bidrag fra alle de tidligere elever. Og resten sponsoreres af den musicalbegejstrede Monjasa-direktør Anders Østergaard, der tidligere var formand for Fredericia Teater.

Annonce

Skolen lader dig finde dig selv

Både Martin Skriver og Søren Bech-Madsen har stærke følelser for deres gamle akademi.

- Akademiet var den første skole, hvor jeg rigtig følte mig set. Jeg havde det svært i folkeskolen, hvor lærerne desværre ikke var ret gode. Det gik lidt bedre i gymnasiet, men først på akademiet blev det rigtig godt. Perfekt, faktisk. Jeg var der 24/7 i tre år. Og jeg kan stadig blive ført tilbage dertil, når jeg hører et stykke musik eller møder mennesker. Akademiet er så stor en del af mig, at jeg ikke kunne få det ud, selv hvis jeg ville, siger Martin.

- De tre år på akademiet var en tid, hvor jeg åbnede hjertet og åbenbarede mig selv for første gang. Den slags sætter sig spor. Den Søren, der gik ud af akademiet, var en anden end den Søren, der kom ind, siger Søren Bech-Madsen.

Søren Bech-Madsen og Martin Skriver er gode kolleger og venner. De to gik straks i gang, så snart idéen til en akademi-fejring var udtænkt. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Har ændret branchen

Ifølge de to tidligere elever har musicalakademiet i Fredericia været med til at sende hele musical-genren i Danmark mod himlen.

- Da de første elever kom ud efter uddannelsen, var der stort set ingen rigtige musicalskuespillere i Danmark. Der var kun ganske få forestillinger, og rollerne var besat af skuespillere uden musicaluddannelse. I dag er det helt anderledes. Antallet af forestillinger er steget markant, og der er uddannede folk på scenen. På den måde har akademiet været med til at starte en guldalder for dansk musical, siger Martin Skriver.

Fordi akademiet efterhånden har 20 år på bagen, findes der i dag danske, uddannede musicalskuespillere i alle aldersgrupper. Det betyder, at tendensen til at besætte modne roller med ikke-uddannede eller meget unge skuespiller er fortid.

- Nu er der uddannede folk til alle roller - og det højner kvaliteten og oplevelsen af dansk musical, siger Martin.

De to venner glæder sig til at se og præsentere værket, der kan læses mere om her på siden.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Beboere slipper for drift og vedligehold: Kommunen overtager 383 meter kanaler

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 4148 personer er smittet -  12 er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Korskærparken ryger ind på ny liste over boligområder med problemer: Men den mildeste af fire

Fredericia For abonnenter

Advokatregning vokser igen - havnesag kostede over en million kroner

Navne

Kanal-boss forelskede sig i Fredericia, forandrede Fredericia og forlader Fredericia

Alarm 112

Tabte cigaret i papirble: Mand på plejehjem forbrændt i morges

Dyrby holder fri et par dage fra B.T. efter anklager

Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Fredericia

Du skal betale mere for at få dit barn passet: Men de borgerlige stemte nej til prishop i daginstitutioner

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Annonce