Annonce
forside

Til kamp mod stenkastere ved motorvejsbroer - her er overvågningsmast kommet op ved Fredericia

Rigspolitiet har netop sat en mast med videoovervågning op på Snoghøj Landevej ved broen over motorvejen. Foto: Peter Leth-Larsen

Der er nu opstillet overvågning på 30 lokationer i hele Danmark for at forhindre stenkast fra broer. En af dem er endt i Fredericia.

Annonce

Erritsø: Det kan ikke være gået særligt mange næser forbi, at der i løbet af denne uge er dukket en ret høj, rød mast - fyldt med solceller og en vindmølle på toppen - op ude på Snoghøj Landevej. Nu kan et firma bag overvågningsløsninger fortælle, at det er dem, der har monteret masten.

- Det er til brosikring mod stenkast, fortæller Lasse Østergaard, grundlægger af SITE-SECURITY, der har til huse i Esbjerg.

Vi håber, at kameraerne vil afholde folk fra at gøre noget så tankeløst.

Niels Kristoffersen, politikommissær, Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter
Det er et firma fra Esbjerg, der har stået for monteringen af masten på Snoghøj Landevej. I alt er 30 vejstrækninger nu overvåget, oplyser Rigspolitiet. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Grøn model

SITE-SECURITY samarbejder med politiet om at opstille overvågningskameraer på broer - men hvor mange, de har leveret, ønsker grundlæggeren ikke at fortælle.

I november 2017 lød det fra justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), at politiet fremover skulle have mulighed for at overvåge 30 strækninger - dem, der er mest udsatte. Han fortalte også til DR Nyheder, at det skulle være kameraer, der kunne flyttes, så politiet havde mulighed for at sætte dem op efter vurdering. Og lige præcis sådan et er placeret på Snoghøj Landevej i Erritsø.

Præcist hedder modellen Zero, og hvad sådan en overvågningsmast løber op i af kroner og ører, ønsker Lasse Østergaard ikke at sige, men han siger selv, at de "ikke er specielt dyre".

Modellen, der er blevet stillet op i Erritsø ved Fynske Motorvej, er endda en grøn en af slagsen. Masten lever nemlig af solens stråler og vindens blæst. Den overvåger konstant, men hvem der har adgang til overvågningen, vil Lasse Østergaard ikke kommentere på.

- Min personlige holdning er, at det er smart at have udstyr, som kan flyttes rundt omkring i landet, og det kan den her model, fordi den er mobil og ikke kræver strøm, lyder det fra Lasse Østergaard.

Overvågningsmasten kører på grøn energi og er derfor selvforsynende med strøm. Det er desuden en mobil mast, der kan flyttes. Der er skilte i begge retninger, der viser, at der er overvågning forude. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Hemmelige kameraer

Det var i tirsdags, den blev sat op, og det tog kun et par timer at få installeret overvågningsmodellen.

Torsdag lød det fra Rigspolitiet, der er ansvarlig for at få de 30 kameraer opstillet, i en pressemeddelelse, at de nu alle var på plads.

På Snoghøj Landevej er der desuden monteret et skilt kort før masten, der oplyser bilister om, at der er overvågning længere fremme. Ifølge pressemeddelelsen er der også blevet opsat skjulte kameraer på broer - af præventive årsager - hvor der altså heller ikke skiltes med det.

- Vi har desværre set eksempler på, at der er blevet kastet sten eller andet mod biler fra motorvejsbroer. Vi håber, at kameraerne vil afholde folk fra at gøre noget så tankeløst, og skulle det alligevel ske, så har vi forhåbentlig bedre kort på hånden til at efterforske sagen og pågribe gerningsmændene, siger Niels Kristoffersen, politikommissær fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

Annonce

Stenkast fra bro

Det seneste stenkast, hvor to biler blev ramt, skete torsdag aften på E45 Østjyske Motorvej tæt ved Horsens Syd, afkørsel 57. Det var to biler i henholdsvis nordgående og sydgående spor, der blev ramt af sten. Ingen kom til skade ved stenkastet, men politiet lukkede efterfølgende motorvejen i en periode for at afsøge området.

Hvor stor en del af de i alt 30 opstillede overvågninger, der er endt i Sydøstjyllands politikreds, ønsker Rigspolitiet ikke at oplyse "af operationelle hensyn".

I 2016 døde en tysk kvinde efter at have siddet i en bil, der blev ramt af et stenkast fra en bro på Fyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Bøvl med rundspørge om kommunal rengøring: Uklar kommunikation dumper Fredericia i stort tjek

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Fredericia

Frivillige søger videre efter Jørgen: Helikopter sættes ind i eftersøgning

Fredericia

Se video fra Østerstrand: Borgmester fortæller om den lokale corona-situation

Annonce