Annonce
Fredericia

Til sommer skal madrester i poser i nye spande: Fredericias rester skal til Holsted og forvandles til pulp

Organisk affald i grønne poser ryger igennem en heftig omgang i Holsted. Plasticposer flåes fra hinanden og sorteres fra, inden de ildelugtende indhold koges sammen til en suppe - pulp - der udnyttes som ekstra brændstof i biogasanlægget på nabogrunden. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Fredericianernes madrester og andet organisk affald skal fra juli 2021 opsamles og køres til Holsted. Opgaven blev vundet af virksomheden Gemidan, som omsætter de grønne rester til en ildelugtende suppe på anlægget i Holsted.
Annonce

Fredericia: Det bliver virksomheden Gemidan, som får til opgave at håndtere fredericianernes madrester og andet organisk husstandsaffald de kommende år.

Fra juli 2021 skal der sorteres i grønne og sorte poser i køkkenet for at leve op til regler fra EU. Det grønne affald forarbejdes i Holsted til pulp, som tilsættes som katalysator for energiproduktion i biogasanlæg.

- Vi har haft opgaven i udbud og fået tre tilbud. Gemidan var de billigste, så dem har vi indgået en to-årig kontrakt med, oplyser koncernchef for trafik og miljø i Fredericia Kommune Rene Olesen.

Gemidan gav med afstand det bedste tilbud. Virksomheden tilbød at afhente det grønne affald for godt 600.000 kroner. Det dyreste bud kom fra renovationsvirksomheden Marius Pedersen, som tilbød at løse opgaven for 1,6 mio. kroner. Marius Pedersen har netop vundet opgaven med at afhente dagrenovation i Fredericia Kommune de kommende fem år fra næste sommer.


Vi har ikke købt beholderne endnu. Vi skal have opgaven i udbud, og det arbejder vi på. Men alle får en ny renovationsbeholder, som vil være to-delt.

Koncernchef for trafik og miljø Rene Olesen


Annonce

Opsamlingsplads i Vejlby

Fra 1. juli skal man vænne sig til at fordele affald i nye spande, som er delt i to kamre. Et med grønt låg til det organiske og et med sort til restaffaldet. Affaldsbeholderne lander hos husstandene umiddelbart inden den 1. juli.

- Vi har ikke købt beholderne endnu. Vi skal have opgaven i udbud, og det arbejder vi på. Men alle får en ny renovationsbeholder, som vil være to-delt, siger Rene Olesen.

Der er budgetteret med indkøb af nye beholdere i 2021. Der er afsat godt 6 mio. kroner til indkøb, og prisen er indregnet i de affaldstakster, som vil gælde næste år.

De grønne og sorte poser bliver fordelt i to kamre i renovationsbilerne, som med fuld last kører til en nyetableret affaldsopsamlingsplads ved deponipladsen på Vejlbyvej.

- Vi centraliserer opsamlingen, og så sker der en fordeling af de to typer affald. Det skal derefter afhentes på pladsen af og bringes videre til henholdsvis Holsted og affaldsforbrændingen i Kolding, siger Poul Møller, specialkonsulent ved Affald og Genbrug.

Den nye plads skal etableres i de kommende måneder. Opgaven er ikke sendt i udbud endnu, men Poul Møller konstaterer, at det er et anlæg, der hurtigt kan etableres.

Det hverken lugter godt eller ser appetitligt ud, men tilgengæld er pulp en effektiv katalysator i et biogasanlæg. Det kommer Fredeircias madrester til at indgå i. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Else Warming fra Fredericia gjorde rent i 25 år, men faldt: Blev starten på et langt og smertefuldt forløb

Annonce