Annonce
Fredericia

Tilbud til de unge kræver øjenhøjde: Panel foreslår tættere samarbejde med byens uddannelser

Der var gode inputs fra et engageret panel torsdag eftermiddag, da Fredericia Dagblad holdt livedebat. Unge og deres muligheder for at mødes i fritiden var på dagsordenen, og konklusionen blev, at der var behov for mere. Samtidig blev det vendt, hvordan distancen mellem de allerede eksisterende tilbud og de unge kunne forkortes. Screenshot
Et tættere samarbejde mellem Ungdommens Hus og ungdomsuddannelser kan være med til, at distancen bliver kortere, og at det bliver naturligt for de unge at bruge huset mere. Debat om unges muligheder i fritiden kom vidt omkring.
Annonce

Fredericia: Ungdommens Hus. Er det ikke et sted, hvor kun de kreative unge kommer?

Torsdag eftermiddag debatterede et panel de unges muligheder for mødesteder i fritiden i Fredericia. Det oplagte valg ville naturligvis falde på Ungdommens Hus, da det allerede er et etableret sted. Men for to unge, der deltog i panelet, var det ikke en selvfølge, at også de er velkomne i Norgesgade.

Udover Tobias Fisker fra Fredericia Gymnasium og Jesper Dingemanse fra IBC, deltog Belinda Andersen, administrator i Ungdommens Hus, Søren Pedersen fra Fredericia Kommune samt Jesper Larsen, der har en bred erfaring med ungeaktiviteter, også i panelet i dagbladets livedebat.

For Tobias Fisker var Ungdommens Hus ikke et valg af mødested, der lå lige til højrebenet.

Annonce

Behov for fritidsrum

Formålet var at få vendt de unges muligheder i byen. Er der nok? Er der for lidt? Bruger de unge det, der allerede er i dag? Og hvad er der brug for, for at de unge i højere grad engagerer sig?

Det var nogle af de områder, der i løbet af debattens time blev vendt på tværs af panelet, krydret af spørgsmål fra læserne.

- Der er en mangel på steder, hvor vi bare kan være, lød det blandt andet fra 3.g’eren Tobias Fisker.

Jesper Dingemanse, der er elevrådsformand på IBC, pegede blandt andet på udfordringen med manglende studievenlige priser og manglende studierabatter.


Det er vigtigt, at vi får skabt en forbindelse mellem gymnasiet og Ungdommens Hus, så huset ikke bliver en institution for sig selv. Hvis vi får skabt den forbindelse, vil det være mere naturligt for os unge at komme.

Tobias Fisker, elev, 3.g, Fredericia Gymnasium


Ifølge Jesper Larsen er det vigtigt med steder for de unge at være.

- Det er vigtigt at kunne mødes på tværs af interesserer, religion, politisk ståsted og udenfor skolemiljøet. Hvor de unge får et fritidsrum, hvor de kan spejle sig i hinanden, sammenligne sig og afprøve sig selv i et rum, hvor de ikke skal til eksamen. De får et prøverum, hvor det er tilladt at begå fejl og lære af dem.

Det er samtidig hans fornemmelse, at der er et ”kæmpe behov for at få et rum, hvor det ikke er bestemt af andre udefra, at du skal leve op til noget bestemt, men hvor du kan øve dig”.

Annonce

Tryg i det utrygge

Søren Pedersen understregede i debatten, at en ny fritidspolitik netop nu er i støbeskeen, og derfor ville han bringe nogle af de tanker og ideer, han tog med fra debatten, videre i den proces.

Belinda Andersens forslag om at trække nogle af Ungdommens Hus’ aktiviteter ud på ungdomsuddannelserne blev vel modtaget af de unge i panelet.

Tidligere har Ungdommens Hus haft succes med sådan en fælles aktivitet, som sidste år, hvor man med gymnasiets musikhold afholdt akustisk aften. Det var ”helt fantastisk”, hvor 70-80 fra Fredericia Gymnasium.

Sådan noget kunne hun godt forestille sig at lave mere af.

- Det, synes jeg, lyder som en god idé. Lige præcis det her med, at man tager en del af sin gruppe, som man kender og er tryg ved, som så bliver trukket ind i det utrygge miljø, så man kan vænne sig lidt til det. Jeg ved selv, at elevorganisationerne og det, de arrangerer, det elsker vi. Hvis man gennem dem kunne få knyttet en tættere forbindelse til Ungdommens Hus, tror jeg, det ville hjælpe, lød det fra Tobias Fisker.

Annonce

Vigtig med forbindelse

De to elever fra Fredericia Gymnasium og IBC var begge begejstrede for forslaget om et tættere samarbejde.

- Det lyder rigtig interessant at mindske distancen mellem gymnasierne og Ungdommens Hus, sagde Jesper Dingemanse, og Tobias Fisker var enig:

- Det er vigtigt, at vi får skabt en forbindelse mellem gymnasiet og Ungdommens Hus, så huset ikke bliver en institution for sig selv. Hvis vi får skabt den forbindelse, vil det være mere naturligt for os unge at komme.

Både Belinda Andersen og Søren Petersen efterspurgte input fra de unge, og Jesper Larsen bidrog med hans erfaring om, at de unge selv skal være med i processen. At det er noget, der skal søsættes sammen med de unge, hvor det foregår i øjenhøjde.

- Det er oplagt, at de unge selv kommer meget mere på banen, og at der stilles krav til de unge om, at de skal på banen. Men man skal prøve at hjælpe de unge med at få mobiliseret deres kræfter. Det er ikke nok bare at vise, hvad huset kan. Man må også få etableret fællesskabet med dem. Så det "at vise dem" også bliver "at gøre noget" i fællesskab med dem, sagde Jesper Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Borgerlige ønsker mere åbenhed: Men V erkender selv at have været med til at afskaffe spørgetid i byråd

Debat

Debat: Vi tager skraldet

Annonce