Annonce
Navne

Tina og Marwa mødtes på forreste række: 'Vi tænker, at dem med tørklæde ikke selv bestemmer. Men det passer ikke'

Måske ser de forskellige ud, men i virkeligheden minder de ret meget om hinanden. 37-årige Tina Solgaard Jakobsen og 25-årige Marwa Ahmed har fundet hinanden på HF-intro og har knyttet et unikt bånd. Foto: Mette Mørk
37-årige Tina Solgaard Jakobsen og 25-årige Marwa Ahmad satte sig ved en tilfældighed ved siden af hinanden på HF-intro. Nu er de gode veninder, og Tina er kommet flere fordomme til livs.

Vejle: "Er du god til matematik? For jeg er helt lost."

Ordene fløj nærmest ud af 37-årige Tina Solgaard Jakobsens mund, idet hun satte sig ved siden af kvinden med tørklædet forrest i klassen på Campus Vejles første HF-intro-hold.

Tina startede cirka en måned efter de andre, da hun i løbet af sommerferien havde besluttet sig for at komme i gang med en uddannelse efter mere end 10 år på arbejdsmarkedet.

Annonce

Da hun havde tilbragt de første par dage på bageste række med nogle piger, hun ikke klingede med, besluttede hun sig for at rykke tættere på tavlen.

Til Tinas held var Marwa Ahmed, der blev hendes nye sidemakker, dog langt mere end bare drøngod til matematik. Hun var nemlig også utroligt åben.

- Jeg har aldrig kendt nogen muslimer før, så jeg var meganysgerrig. Jeg har spurgt hende om alt, siger Tina Solgaard Jakobsen, og kigger over på sin syriske veninde.

Tina og Marwa mødte hinanden på forreste række i deres HF-intro-klasse. Foto: Mette Mørk

- Hun kunne jo altid vælge ikke at svare eller sige "sådan er det bare", men det har hun aldrig gjort, fortsætter Tina.

Før de to unge kvinder vidste af det, snakkede de om langt mere end bare kulturforskelle og matematiske formler. For som Marwa selv siger:

Nu har hun mødt en dansker, der minder om hende selv.

En mur af fordomme

Når Marwa taler dansk, er hendes sprog præget af en opvækst under varmere himmelstrøg - nærmere bestemt i Syrien. Den arabiske tone står i kontrast til Tinas jyske strøg.

Inden venskabet slog rødder, havde Tina en masse bekymringer om Marwas tørklæde og hendes kultur. Bekymringer, der i høj grad udsprang af fordomme.

- Tina spurgte i begyndelsen rigtig meget ind til mit ægteskab, husker Marwa.

- Jeg tror, at det er en fordom, mange danskere har. Vi tænker: "Shit, de bestemmer ikke selv hvem de vil giftes med. Manden bestemmer det hele, mens kvinden ikke har noget at skulle have sagt. Heller ikke, når det kommer til tørklædet," siger Tina og trækker på skulderen.

HF-intro på Campus Vejle

  • Tina Solgaard Jakobsen og Marwa Ahmed har mødt hinanden på HF-intro på Campus Vejle. 
  • HF-intro er et nyt studietilbud til voksne, der vil forberede sig på at tage en HF-eksamen eller en erhvervsuddannelse. 
  • Forløbet er et fuldtidsstudium med 27 lektioner om ugen og tilbyder engelsk og matematik på D-niveau, dansk og mediefag på C-niveau samt yderligere tre HF-fag. 
  • Tilbuddet henvender sig især til folk, der har været væk fra skolemiljøet i nogle år og har brug for en langsommere start, ordblindestøtte eller ekstra tid for at få studieglæden tilbage. 
  • Læs mere om tilbuddet på Campus Vejles hjemmeside.

Men hurtigt blev Tina klar over, at det er Marwa selv, der bestemmer over sit liv.

- Jeg kan godt lide de svar, Marwa kommer med. Jeg har fundet ud af, at hun har en sød mand, der bakker hende og hendes uddannelse op, og hun er en stolt kvinde. Det tror jeg virkelig, fortsætter Tina.

Spørgelysten blev da også afgørende for deres venskab.

- Når man spørger om tingene på en ordentlig måde, og ikke bare siger: "Se, hun har tørklæde på, hende gider jeg ikke at tale med" - så kan jeg også give dem svar, de kan bruge til noget, siger Marwa og smiler til Tina.


Når man spørger om tingene på en ordentlig måde, og ikke bare siger: "Se, hun har tørklæde på, hende gider jeg ikke at tale med" - så kan jeg også give dem svar, de kan bruge til noget.

Marwa Ahmed


Annonce

En dansk familie

Med hjælp fra sit venskab med Tina fandt Marwa stille og roligt sin plads i klassen, hvor knap halvdelen af klassekammeraterne er etnisk danske, mens resten har et væld af andre nationaliteter.

- For mig har det betydet rigtigt meget, at klassen har været så åben. Vi havde engang kemi, hvor vi havde online undervisning med gruppearbejde. Jeg var alene, indtil Tina og Mads skrev og spurgte, om ikke jeg ville være med i deres gruppe. De ville ikke have, at jeg skulle være alene, og den dag føltes det, som om jeg havde fået en dansk familie, siger en berørt Marwa med et smil spændt ud over læberne.

Nu er Marwa Ahmed og Tina Solgaard Jakobsen blevet gode veninder. De håber, at de kan holde kontakten vedlige, selvom de efter sommerferien skal på hver deres uddannelse. Foto: Mette Mørk

Og efterhånden som veninderne lærte hinanden at kende, synes forskellene da også til at blive mindre og mindre. Nu, efter godt et år på Campus Vejles HF-intro, er de forsvindende få, fortæller kvinderne.

- Mit dansk har udviklet sig utrolig meget det sidste års tid på grund af Tina. Vi snakker hele tiden dansk. Især det første halve år. Der kunne vi næsten ikke holde mund, fniser Marwa.

Tina griner med og fortsætter:

- Jeg fik 7 i dansk i efteråret, og Marwa fik 10. Hvad sker der lige for det? siger Tina med et smil.

Annonce

Året, der gik

Tiden med Marwas danske familie er dog officielt slut, og nu deler deres veje sig igen.

Tina skal til efteråret læse en HF-multipakke, der skal forberede hende til pædagogstudiet, mens Marwa skal læse HF-enkeltfag. Det betyder dog ikke, at de kommer til at slippe kontakten, fortæller de.

- Vi skal holde venskabet vedlige, selvom det kan blive svært. Vi er jo elever om dagen og mødre om aftenen, fortæller Marwa.

Men med hver to børn under 12 år kan det være svært at finde tid til det hele. De vil dog gøre et forsøg:

- Hun er god at snakke med, og hun gør mig til et bedre menneske, siger Tina og sender et smil til Marwa.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Fredericia

480 tyske krydstogtgæster lyner die Jacke og oplever kølige Fredericia i dag

Fredericia

Læser undrer sig over gadelys-udskiftning: Når kommunen alle 12.000 lamper inden udgangen af dette år?

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Navne

Fond har givet over en mio. kr. til gavn for synshandicappede og seende frivillige

Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

Alarm 112 For abonnenter

Person omkom efter voldsom brand: Intet tyder på, at der er foregået noget kriminelt

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Annonce