Annonce
Fredericia

Tip til sommerbøger: Åh, at lægge sig med lystlæsning

Hvad skal du fornøje din indre læsehest med i ferien? Fredericia Biblioteks ansatte kommer med deres anbefalinger. Grafik: Leif Sørensen, Jysk Fynske Medier.
Annonce

Fredericia: Om du læser på stranden, i lænestolen, i sengen eller andre steder, er det altid godt med tip til den næste bog. Her i sommer- og ferietiden er der for mange mere tid til at læse, så Fredericia Biblioteks ansatte kommer med deres bud på en god sommerbog. God læselyst!

1 Helt eller skurk?

Cecilia Marini anbefaler bogen "Kirke". Foto: Fredericia Bibliotek

"Kirke" af Madeline Miller

Karakteren Kirke er mest berømt for sin rolle i Odysseen, hvor hun fremstilles som en ond troldkvinde, der forvandler Odysseus' mænd til svin og holder ham fanget mod hans vilje. Denne bog er en forfriskende og feministisk genfortælling af både Odysseen og mange andre græske sagn.

Mere end noget andet er det en roman om, hvordan Kirke blev til den magtfulde heks, hun var i græsk mytologi. Hendes oprindelseshistorie så at sige. Men frygt ikke at du skal til at læse mytologisk faglitteratur eller afkode symbolske sange og rimende vers. Kirke er skrevet som en roman med fortløbende plot. Og det er virkelig gjort godt!

Kirke er den ældste datter af solguden Helios og bliver forvist til en afsides ø, fordi guderne frygter hendes kræfter. På denne ø udvikler hun sig selv og sit virke som heks, og på meget inddragende vis får forfatteren Madeline Miller flettet alle de kendte græske myter ind også, via bipersoner og -hændelser.

Det er skønt med et kvindeligt perspektiv på myterne, og Kirke er en stor inspiration for alle skabshekse derude.

2 En gribende fortælling

Dorthe Grønbæk anbefaler "Fortidens skygger". Foto: Fredericia Bibliotek

"Fortidens skygger" af Kelli Estes

En skøn historisk roman baseret på virkelige hændelser. Inara arver en smuk ejendom efter sin højtelskede tante Dahlia. Meget mod sin fars vilje går hun i gang med at omdanne det til et lille hotel, for hun har altid elsket stedet og har mange dejlige barndomsminder derfra.

Under renoveringen falder hun over et gammelt kinesisk broderi, som viser sig at fortælle en rystende historie om en tidligere beboer i det gamle hus. Broderiet er lavet af kinesiske Mei Lien, og hendes skæbne trækker tråde helt op til nutiden og til Inaras familie.

Ren feelgood stemning, som både passer til en regnvejrsdag, en dag i hængekøjen eller til en solrig tur på stranden.

3 Sommerspænding

Jes H. Andersen anbefaler "Trofæ". Foto: Fredericia Bibliotek

"Trofæ" af Steffen Jacobsen

En spændingsroman som nærmest læser sig selv. Bogen er første bind i serien om privatdetektiven Michael Sander og politikommissæren Lene Jensen. Sammen hvirvles de ind i en sag, hvor en gruppe af tidligere soldater og alt for rige danskere dyrker menneskejagt som fritidssjov.

Det er ikke alt sammen lige behagelig læsning, for Steffen Jacobsen skriver, så det kan mærkes, og man kan godt høre, at han har en medicinsk baggrund. Men det er spændende, og jeg har med stor fornøjelse kastet mig videre ud i hans forfatterskab.

4 En forbrydelse i en helt normal familie

Jytte Bræmer anbefaler "En helt normal familie: En roman om en forbrydelse. Foto: Fredericia Bibliotek

"En helt normal familie: En roman om en forbrydelse" af Mattias Edvardsson

Sommerferielæsning er for mange ofte lig med krimilæsning. Der tyndes kraftigt ud på bibliotekets krimihylder i sommerperioden. Jeg fornemmer imidlertid, at mange krimilæsere er blevet mere kritiske med, hvad de læser – hvad de bruger tiden på. Der er kommet for mange ens krimier, der er bygget op over samme skelet.

Derfor er det dejligt, når man støder på en, der niveaumæssigt hæver sig lidt op – skiller sig ud. Sådan en fik jeg for nylig i hænderne. Det er "En helt normal familie".

Hvordan ville man som forældre reagere, hvis ens teenagerdatter pludselig en dag bliver anholdt og anklaget for et mord? Er man parat til at lyve i retten for at give barnet et alibi, ville man skjule spor, der kunne pege i retning af, at barnet er skyldig? Hvordan takler man tvivlen? Troen på, at det umuligt kan være sandt, krydses hele tiden med tvivlen.

Det mareridt gennemlever en tilsyneladende helt normal svensk familie. Familien Sandall, hvor far Adam er præst, og mor Ulrikka er jurist, og Stella er enebarnet, der ikke altid har været så nem at have som barn.

Historien afdækkes løbende i fortællingen. Udover spændingen om, hvorvidt Stella er skyldig eller ej, er bogens styrke fortælleteknikken. Den falder i tre dele, hvor den første tredjedel er fortalt gennem Adams øjne, så hører vi den fortløbende fortælling gennem Stellas øjne – dog uden at få skyldsspørgsmålet afsløret. Til sidst får vi mor Ulrikkas syn på hele sagen til slutningen.

Det er ikke denne gang den sædvanlige livstrætte, småalkoholiserede politiefterforsker, der er i centrum. Det er ikke en helt masse spor og tråde, der skal flettes sammen til sidst. Men slet og ret en roman om en forbrydelse, der opstår pludseligt i en helt normal familie, der dog som de fleste andre familier bærer på hemmeligheder og fortrædeligheder.

Kan anbefales til en dejlig sommerdag i hængekøjen.

5 Letlæst ungdomsroman

Lone Petersen anbefaler "Hold gaden eller dø". Foto: Fredericia Bibliotek

"Hold gaden eller dø" af Emil Blichfeldt

Stalingrad 1942. Boris og hans bror Ivan er del af armé 67, som skal forsvare byen efter tyskernes angreb. Deres ordre: Hold gaden – eller dø!

De er alt for få til at kunne holde gaden, men forsøger de at flygte, bliver de henrettet. Så de opfylder anden del af orden: De dør!

Samtidig er byen er fuld af civile, fordi Stalin har nægtet at evakuere dem. Han mener, at soldater som kæmper for at beskytte andre, vil kæmpe længere og hårdere. Det bliver skæbnesvangert for de civile, som hjælper Boris og Ivan.

En barsk, intens og alt for realistisk krigsfortælling med masser af nerve og spænding. Bogen gør dig deprimeret pga. menneskelig ondskab, men giver samtidigt håb, fordi der midt i alt det onde alligevel altid er et lille lys. Du sidder tilbage med en klump i halsen og alt for meget viden om den umenneskelige lidelse, Stalingrad var.

Den historiske scene gør bogen ekstra spændende og bidrager til, at du virkelig får noget at tænke over. Jeg har fået lyst til at lære mere om Slaget ved Stalingrad.

6 På opdagelsesrejse

Mette Stougaard Thomsen anbefaler "En cyklende dame i Kashgar". Foto: Fredericia Bibliotek

"En cyklende dame i Kashgar" af Suzanne Joinson

Hvis du, denne sommer, savner at opleve eksotiske steder og tage på eventyrlige opdagelsesrejser, så lad dig forføre af Suzanne Joinsons roman "En cyklende dame i Kashgar", hvor det ikke skorter på fremmedartede sanseindtryk.

Romanen er bygget op i et nutidsspor og et fortidsspor. Vi følger, i fortidssporet, den unge Evangelina, som elsker at cykle, og som i 1920’erne rejser til Østen med en gruppe missionærer. Rejsen går dog ikke som planlagt, og de tre kvinder havner i store vanskeligheder.

I nutidssporet følger vi den unge kvinde Frieda og hendes fremmedgjorte liv i London, samt den illegale indvandrer Tayeb. Gradvist flettes de to spor sammen, og en række mysterier trevles op. Det er en velskrevet og stemningsfuld roman fyldt med dilemmaer, mystik, skæbner og store følelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Tak for kaffe: Ølbrygger åbner kafferisteri i Fredericia

Fredericia

Ulykke på Østerstrand: Hovedspring på for lavt vand

Danmark For abonnenter

Smitten har bredt sig de seneste uger: Derfor er eksperter alligevel fortrøstningsfulde

Annonce