Annonce
Fredericia

To kendte forfattere fra Fredericia får deres egen rute: Gå i fodsporene på Carit Etlar og Henrik Pontoppidan

Henrik Pontoppidan (1857-1943), skrev blandt romanen "Lykke-Per". Født i Fredericia. Modtog sammen med Karl Gjellerup Nobelprisen i litteratur 1917. En af 19 danske forfattere, der får sin egen såkaldte digterrute.

Fredericia: Nu udvikler Syddansk Universitet og en række museer, digterhjem og selskaber 19 nye såkaldte digterruter.

Med 5,7 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden skaber de et net til turister og alle andre litteraturelskere, "hvor man kan sanse, læse og opleve en perlerække af de største danske forfattere på nye måder, mens man samtidig indsnuser dansk litteratur, fortælleformer, steder og typer af landskaber", hedder det i en pressemeddelelse.

De 19 digtere er B.S. Ingemann, Emil Aarestrup, H.C. Andersen, H.A. Brorson, Ambrosius Stub, Holger Drachmann, Jeppe Aakjær, Johannes Jørgensen, Johannes V. Jensen, Thit Jensen, Kaj Munk, Karen Blixen, Martin A. Hansen, Steen Steensen Blicher, Tove Ditlevsen, Dan Turèll, Michael Strunge - og fra Fredericia Carit Etlar og Henrik Pontoppidan.

Derfor er Carit Etlar Selskabet´og Museerne i Fredericia også med i projektet. De første digterruter forventes klar til sommer.

Annonce
Carit Etlar (1816-1900), fredericiansk forfatter bag blandt andet "Gøngehøvdingen" og "Dronningens vagtmester". Får også en digterrute. Carit Etlar kom til verden i Etlarhus, Gothersgade 21. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Byrådet mangler at svare på flere spørgsmål om købet af Voss-grunden

Læserbrev: Et enig byråd har 3. februar købt den gamle Voss-grund for 31,5 millioner kroner, og borgmester Jacob Bjerregaard er tilsyneladende en glad mand, for på Fredericia Kommunes hjemmeside kan man se, at han tilsyneladende ser rigtig mange muligheder i denne grund. I forhold til købet af grunden står jeg blot tilbage med en hel masse spørgsmål, som jeg håber, dels vores borgmester, men også det enige byråd vil gøre byens borgere og i særdeleshed undertegnede klogere på. - Den offentlige grundværdi for grunden er 4.816.600 kr. Hvad er det, der gør, at byrådet synes den er 6,5 gange så meget værd som den offentlige grundværdi? - Den pågældende grund vurderes til at have en V2-forurening. Det vil sige, at det vurderes, at jordforureningen er af en sådan art og koncentration, at forureningen kan have skadelig virkning på mennesker og dyr. Hvad vil det samlede byråd så bruge grunden til? - Hvis grunden er så forurenet, har man som samlet byråd så tænkt sig at sende regningen for oprensningen videre til kommunens borgere ved at bruge kommunale skattekroner på at oprense en grund for en virksomhed? - Er det samlede byråd så forhippet på at tiltrække virksomheder og være "virksomhedsvenlig", at de er klar til at betale med borgernes skattekroner, når virksomheder har svinet nærmiljøet til? - Hvorfor har det samlede byråd valgt at købe en forurenet grund til en pris der er 6,5 gange højere end den offentlige grundværdi? Hvad er meningen, og hvad skal forblive usagt? På det seneste synes jeg personligt, vi har set adskillige sager, hvor det kan undre mig, at det er kommet så vidt. Jeg forstår ikke, at vi kan have et så enigt byråd med alle de "dårlige" sager. Vi mangler nogen, der vil stille de vigtige spørgsmål og ikke bare sidde og nikke med når beslutningerne skal tages i byrådssalen. Ved seneste kommunalvalg gik jeg til valg på, at jeg ønsker langt mere åbenhed og gennemsigtighed, og det kommer jeg også til at gøre i 2021. Tydeligt er det også, at der er brug for fornyelse i byrådet, brug for nogen der er lidt alternative i forhold til det nuværende byråd. Nogen der vil stille de nødvendige spørgsmål, så kommunens borgeres skattekroner ikke bliver brugt på ting, hvor en ekstraregning der burde være kendt ikke bliver nævnt eller taget med i beslutningsprocessen. Der er brug for et byråd, hvor uenighed ses som en kilde til at blive klogere, og ikke som noget der er farligt. Hvorfor bliver de nødvendige spørgsmål ikke stillet, så vi ikke ser disse "dårlige" historier?

Fredericia

I konkurrence med etablerede spisesteder: Ros har fået en rosende modtagelse

Annonce