Annonce
Erhverv

Af banen: Her kommer lige en gasfabrik

Trafikken gik i stå, da tårnet til den nye gasfabrik skulle ud på Horsensvej. Foto: AGA
Torsdag formiddag blev det til to løft, da en varmeveksler på 14 meter og 58 ton og et tårn på 32 meter og 61 ton skulle løftes fra skib på hjul - og køres fra Vejle Havn til AGA’s fabriksgrund i Vejle Nord.

Vejle: To af Vejle Havns kraner var torsdag formiddag på arbejde. To tårne skulle løftes fra skib til hjul - en varmeveksler på 14 meter og 58 ton og et tårn på 32 meter og 61 ton.

Herefter kunne materiellet trille gennem Vejle by til AGA’s nye gasfabrik i Vejle Nord på to blokvogne.

Den største af dem med 22 hjulaksler med otte hjul på hver aksel.

"Hjertet" til AGA’s nye gasfabrik var få timer forinden kommet sejlende til Vejle Havn og skulle nu fragtes som specialtransport gennem byen til grunden i Vejle Nord, hvor tårnet efterfølgende bliver rejst.

Forud for køreturen var der blandt andet fjernet vejskilte på ruten, så transporten kunne gå så gnidningsfrit som muligt.

I februar tog markedsdirektør i AGA Ole Kronborg og Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V), det første spadestik til AGA’s nye fabrik til 335 millioner kroner på Nimvej.

Annonce

Man kan sige, at skibet er lastet med ”hjertet” i fabrikken, nemlig destillationstårnet. Her tages den helt almindelige, atmosfæriske luft ind, renses og nedkøles til omkring minus 200 grader, hvor blandt andet luftarterne ilt og kvælstof ændrer form til væsker, der så kan destilleres.

Ole Kronborg, markedsdirektør, AGA i Danmark

Grøn profil

Skibet med det tunge grej kom sejlende til Vejle fra Linde Engineering i Tyskland.

- Man kan sige, at skibet er lastet med ”hjertet” i fabrikken, nemlig destillationstårnet. Her tages den helt almindelige, atmosfæriske luft ind, renses og nedkøles til omkring minus 200 grader, hvor blandt andet luftarterne ilt og kvælstof ændrer form til væsker, der så kan destilleres - eller adskilles - fra hinanden, forklarer Ole Kronborg, markedsdirektør hos AGA i Danmark.

For at øge forsyningssikkerheden tredobler AGA produktionskapaciteten for fortsat at kunne servicere både nuværende og kommende kunder optimalt. Og den 25.000 kvadratmeter store grund i Vejle danner rammen om AGA’s nye oxygen- og nitrogenproduktion.

Fabrikken, som vil stå færdig i 2020, bliver et superfleksibelt anlæg, som giver mulighed for et reduceret strømforbrug samt brug af mere grøn strøm.

Det største løft var på 61 ton og 32 meter. Det blev løftet over på en blokvogn med 22 hjulaksler. Foto: Flemming Larsen
Varmeveksleren var kun på 14 meter og vejede "kun" 58 ton. Foto: Flemming Larsen
Da varmeveksleren var på plads på blokvognen, kunne løftestropperne løsnes. Foto: Flemming Larsen
I sikker afstand blev der fulgt med i løftet af varmeveksleren. Foto: Flemming Larsen
Med ledsagervogne blev den kostbare last transporteret gennem Vejle. Foto: AGA
Tårnet blev transporteret til Vejle Nord på en blokvogn med 22 hjulaksler. Foto: AGA
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Horsens hapser Fredericias cheftræner

Annonce