Annonce
Vejle

Tommelskruer på Vejles udvikling: Ny aftale gør det sværere for kommunen at bygge og anlægge veje

Byggeriet af omfartsvejen fra ådalen op mod Uhrhøj og Jellingvej er et af de store anlægsprojekter, Vejle Byråd har sat i gang. Arkivfoto: Mette Mørk
Økonomiaftalen med regeringen skærer i kommunernes mulighed for at anlægge veje og bygge nyt - til gengæld er der ekstra millioner til service og corona.

Vejle: Nye veje, institutioner og skoler.

Som en af Danmarks hurtigst voksende kommuner har Vejle Kommune konstant brug for at bygge nyt. Men mulighederne bliver beskåret med den aftale om kommunernes økonomi, regeringen tirsdag aften indgik med Kommunernes Landsforening (KL).

- Loftet over, hvor meget kommunerne må bruge på anlæg, bliver sænket, sagde borgmester Jens Ejner Christensen (V) onsdag efter en kort orientering fra økonomidirektør Sarah Gaarde.

Annonce

De meget foreløbige meldinger lyder på, at kommunen mister 30 millioner kroner i forhold til anlæg. Samlet set får kommunerne lov at bruge 19,9 milliarder kroner på anlæg. Det er 1,7 milliarder kroner mindre end i den aftale, der blev indgået sidste år.

Vejle har en lang række store anlægsprojekter - blandt andet en forlængelse af omfartsvejen nordvest om byen plus en udvidelse af vejene omkring havnen fra to til fire spor. Projekter, der løber op i mindst en milliard kroner over de kommende år.

- Man kan sige, at regeringen sænker anlægsloftet til et mere normalt niveau - men det presser os før byrådets forhandlinger om næste års budget, lød det borgmesteren.

Til gengæld kan han glæde sig over, at der kommer flere penge til kommunal service. Ifølge de foreløbige tal i omegnen af 28 millioner kroner ekstra i 2022.

Flere penge - men ikke nok

Onsdag morgen måtte Aarhus-borgmester Jakob Bundsgaard (S) som formand for KL dog konstatere, at det ikke er nok til at dække presset på kommunerne - ikke mindst på det specialiserede socialområde.

Det gælder også i Vejle, og derfor skal kommunen enten nedprioritere andre områder eller udfordre de statslige rammer, hvis hjælpen til de allersvageste skal løftes.


Man er nødt til at prioritere, hvis ikke udgiftsudviklingen på socialområdet skal resultere i besparelser på de brede velfærdsområder som ældre, folkeskolen og børneområdet.

Jacob Bundsgaard (S), KL-formand


Hvordan politikerne vil takle det, får vi svar på, når forhandlingerne om kommunens budget for alvor går i gang på den anden side af sommerferien - få måneder før kommunalvalget 16. november.

Mens der er plusser og minusser, når det gælder anlæg og service, står det dog klart, at staten er klar til at betale de ekstra coronaudgifter. Hvis tallene holder, er der 18 millioner kroner på vej til Vejle til at dække omkostningerne.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Ejendomsmægler fremhæver Nørrebrogade-ejendom: - Det er meget sjældent, at denne type bolig bliver udbudt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Er dette løsningen? Kaos-kryds skal måske udstyres med hjemmelavede skilte

Fredericia For abonnenter

Karsten istandsatte tidligere kirke med hjælp fra kendt arkitekt - nu skal den sælges

Alarm 112

Pjedsted indhyllet i røg under halmbrand: Ejer bliver nu sigtet

Fredericia

Efter kritik af udledning af grundvand fra Kanalbyen: Miljørapport viser ingen overskridelser

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Bilist kørte op ad skrå trailer: Endte på taget efter solouheld på villavej

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Genåbning af Nørreport trækker ud: Men nu lysner det for bilisterne

Erhverv

Trods sydlig fristelse: Ventelister giver fyldte sommerhuse

Fredericia

Efter to års pause: Studenter var tilbage på  Landsoldatpladsen

Fredericia For abonnenter

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil hjælpe de ansatte: - Familieafdelingen skriger på flere flere folk

Fredericia

Lille parti med stort valgprogram: Men personsager vil også fylde i efteråret

Annonce