Annonce
Børkop

Tonen mellem generationerne kunne være hård: Men så skrev Oscar et opslag på Facebook

Oscar Egelund Hansen er en af de unge i Smidstrup, som mødes i ny og næ over en kasse øl. Efter en aften at have mødtes med sine venner på skolen, skrev han ud på de sociale medier og forklarede, at ja, det var ham og andre unge, som ikke havde ryddet op efter dem selv, men det skulle nok ske. Og den besked førte mange positive kommentarer med sig. Foto: Jørgen Flindt
De unge samlede sig ved skolen og drak nogle øl. Og de rodede undervejs. Men så tog 16-årige Oscar Egelund Hansen kosten i egen hånd, og skrev en besked ud på Facebook, som ændrede tonen i debatten.

Smidstrup: Dette kunne være en historie om unge, der mangler et sted at være og som derfor mødes og drikker på skolens grund. Eller historien om generationerne, der ikke helt forstår hinanden.

Men det bliver historien om et opslag på Facebook.

Det hele startede nemlig, da 16-årige Oscar Egelund Hansen tog kosten i egen hånd, sådan helt bogstaveligt. Det var en fredag aften for et par uger siden. Foråret var koldt og regnfuldt, og en flok unge i Smidstrup havde samlet sig i tørvejr. Under halvtaget ved skolen.

Annonce

- Hvor skulle vi ellers være? Der var læ, så der søgte vi hen. Jeg tror, vi var en 10-12 unge, og der var indkøbt et par kasser øl. Vi er spredt for alle vinde til forskellige ungdomsuddannelser, så vil holder kontakten ved lige i ny og næ ved at samles og få lidt øl og lige catche op på, hvad der rører sig, siger Oscar Egelund Hansen.

Han går selv i 10. klasse på en skole i Vejle, men i fritiden arbejder han på hjemmebanen i Smidstrup, nemlig i Brugsen. Og han var på arbejde den fredag.

- Jeg havde først fri ved otte-tiden, og der havde de andre været i gang nogle timer, så stemningen var god, da jeg kom over til skolen, forklarer han.

God. Men visuelt ikke ret pænt.

- Jeg kom derover, og jeg var jo ædru, og så ser man jo nok tingene anderledes, og jeg kunne se, at der lå snacks og popcorn spredt ud over det hele.Jeg tænkte, det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Det er skolens grund, og eleverne skulle da ikke møde ind til det syn, siger han.

Han gik hjem og kom straks tilbage.

- Jeg hentede en kost, og så gik jeg i gang med at feje. Jeg blev da mødt med nogle kommentarer fra nogle af de andre, men det var jeg nu ligeglad med, og så fik vi det til at se pænere ud, siger han.

Skrev ud

Sammenkomsten under halvtaget varede ved nogle timer endnu, og da de unge forlod stedet, var der ryddet op. Delvist da.

- Det lignede stadig noget, vi ikke kunne være bekendt, og vi fik ikke ryddet helt op. Da jeg kom hjem tænkte jeg, at jeg lige ville skrive ud på Facebook på de lokale grupper, at jo, det var os unge, der havde hygget os og ikke ryddet ordentligt op, men at der nok skulle bliver ryddet op lørdag morgen. Jeg kunne lige så godt gøre det, for ellers ville skriverierne straks gå i gang, siger han.

Opslaget der blev sendt ud en sen nat. Screenshot fra Facebook

Som skrevet, så gjort. Han skrev sit opslag, sov og stod op dagen efter og tog atter kosten med.

- Jeg ryddede selv op lørdag. Det var faktisk ikke så slemt, som jeg troede, så det fik jeg selv ordnet ret hurtigt. Der var også noget knust glas, som jeg selvfølgelig også fik fjernet, for den slags hører da i hvert fald på ingen måde til i en skolegård, siger han.

Imens vågnede Smidstrup til beskeden, og så begyndte skriverierne at komme. De positive skriverier. Og den positive ånd fortsatte.

- Jeg har godt nok fået meget ros og respekt for det opslag. Selv folk, der mange dage efter kommer i Brugsen, har kommenterer positivt på det. Det er dejligt, at tonen kan være så god, siger han.

Annonce

Dårlig tone

For god er den ikke altid på de sociale medier.

- Nej, tonen kan godt nok være hård, og vi unge får tit skylden for alt muligt. Også ting vi aldrig har været i nærheden af. Men så kører skriverierne derudad på de sociale medier med at det er ungdommens skyld, og alle peger på os, og det er vi unge godt nok trætte af, siger han.


Jeg tænkte, det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Det er skolens grund, og eleverne skulle da ikke møde ind til det syn.

Oscar Egelund Hansen, ung i Smidstrup


Nogle gange er skriverierne dog også fair. De unge er eksempelvis ikke altid lige gode til at rydde op efter dem selv, for når humøret er højt, er oprydningen ikke det, der ligger først for.

- Vi skal jo også kigge indad, og jeg håber, at det her er med til at åbne op for, at vi tænker mere over, hvad vi laver og gør. Og så håber jeg, at det her kan være med til, at de voksne begynder at tænke over, hvad de skriver ud på de sociale medier, siger han og fortsætter:

- Det virker nogle gange til, at de voksne helt har glemt, hvordan det er at være 16-17 år, siger han og efter en kort, eftertænksom pause, fortsætter han:

- Nej, det passer faktisk ikke. Vi har byfest en gang om året, og der kan vi unge kigge på og se, hvordan de voksne drikker sig godt fulde og opfører sig, som om de var 16-17 år igen. Og det er da bestemt ikke alle af dem, der rydder op efter sig selv, når festen er slut, siger Oscar Egelund Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Socialdemokraterne har valgt: Her er dem, du kan stemme på til november

Fredericia

Fynboer fortæller det gerne: Men Fredericia Kommune svarer ikke på konkret spørgsmål om topchef

Fredericia For abonnenter

Oppositionen kalder det for 'dybt kritisabelt': Chef så aldrig aftale om, at han skulle være leder for Kirsten Blæhr

Annonce