Annonce
Fredericia

Traditionen holdes i hævd: Skyde hyggeligt i gode venners lag

Fredericia Forenede Borgerlige Skydeselskab er en traditionsrig flok. De skyde hygger sig og konkurrerer i al venskabelighed.

Fredericia: Det handler mest om hyggen. Men det er nu altså også meget hyggeligt at have håneretten i et år, så konkurrence-elementet er også med, når Fredericia Forenede Borgerlige Skydeselskab mødes.

Skydeselskabet er Fredericias ældste forening - oprettet i 1830. Fire gange om året mødes medlemmerne til hygge og dyst. Der er forårsskydning, Kongeskydning, sensommerskydning og åle-skydning, hvor flokken spiser ål.

- Vi skyder ikke ålene, men vi spiser dem, siger et medlem til avisen, der er på besøg i forbindelse med årets Kongeskydning.

Kongeskydningen handler heller ikke om at skyde en konge, men om at finde foreningens konge - altså den skytte, der henter flest point hjem på sine skud.

Den regerende konge i dag er Peter K. Andersen. Han bærer sine medaljer med et smil og sidder til højbords sammen med klubbens formandsskab - eller direktion, som den kalder sig.

Annonce
Jeg har været med i 43 år.

Kaj Jørgensen, ny konge

Elektronikkens indtog

Kongeskydningen indledes med, at Kongen hilser på de øvrige medlemmer. Derefter marcherer de i samlet, syngende folk til skydepavillonen i Hannerupskoven.

Her står et morgenbord klar med brød, ost, pålæg, kaffe, snaps og gammel dansk. Der bliver skålet og smagt på det hele, men ikke i en grad, der gør det uansvarligt at gribe riflen og skyde efter skiven.

Der er 120 meter ud til skiven, og riflerne støttes på et stativ. Trykbølgen fra skuddene kan mærkes i hele lokalet, og drønet gør det nødvendigt at stoppe ørepropperne langt ind i øregangen. Pas på højttalerne, hvis du ser videoen på netavisen.

- Indtil sidste år sad der en mand ude ved skiven og meldte tilbage, hvad der var ramt. Men sidste år investerede vi 40.000 kroner i et elektronisk system, der automatisk melder pointene tilbage, forklarer Skydeselskabets formand, Asger Veje.

Meldingerne udløser ofte klapsalver i lokalet. Der skydes i runder, og de ventende hold fordriver tiden i nabolokalet med at rafle og hyggesnakke. Flere trækker udenfor på husets anden side for at få lidt frisk røg i lungerne.

Billeder fra fortiden hænger på væggen. Herunder også et af Frederik VII, der som kronprins var medlem af selskabet.

Hvor er de unge?

Selskabet ved Kongeskydningen er udelukkende mænd. Kvinder kan ellers godt være medlem af skydeselskabet - men de kan ikke deltage i skydningen, oplyses det.

Foreningen har i dag omkring 60 medlemmer. 23 af dem deltager i Kongeskydningen tirsdag formiddag. Gennemsnitsmedlemmet er over 60 år.

- Vi kunne godt bruge nogle nye og gerne lidt yngre medlemmer, siger Asger Veje.

På dagen er der faktisk et nyt medlem med. 80-årige Christian Utoft fra Taulov er med for første gang.

- Jeg blev lokket af gode venner. Jeg burde have været med for mange år siden, siger han.

Årets kongeskydning blev vundet af Kaj Jørgensen, der har været konge tre gange tidligere.

Det hyggelige og veldækkede morgenbord er en stor del af charmen ved Kongeskydningen. Foto: Peter Friis Autzen
Den forsvarende konge, Peter K. Andersen, lægger ud og affyrer konkurrencens første skud. Der er 120 meter ud til skiven, og riftlens trykbølge kan mærkes i hele huset. Se og hør i videoen på netavisen. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];