Annonce
Fredericia

Tre legende kunstnere inviterer til udstilling om havet

Tina Kolding, Kristin Björk og Ulla Blæsbjerg er fascineret af vandet, som giver liv, men også kan være farligt. Det er udgangspunktet for deres nye udstilling HAF. Foto: Marianne Husted
De er på vej med den helt store kunstoplevelse i en nedlagt sildefabrik på Island. En forsmag på udstillingen kan opleves fredag og lørdag hos Galleri Björk på Trelde Næsvej 99.
Annonce

Trelde: Kristin Björk, Tina Kolding og Ulla Blæsbjerg nyder at udfordre hinanden. De tre kunstnere, der alle er i 50'erne, kalder sig selv legebørn. Og så er de fascineret af vand og er alle vinterbadere.

Derfor blev emnet for en fælles udstilling havet. Eller HAF, som det hedder på islandsk. Fredag den 24. og lørdag den 25. maj kan man få en smagsprøve på den hos Galleri Björk på Trelde Næsvej 99.

Det er forløberen for en langt større eksperimenterende udstilling, som de vil vise i en rå og forladt sildefabrik i Hjalteyri på Island.

Kom og kig på islandsk keramik

Kunstneren Bjarni Sigurdsson præsenterer sin keramik hos Galleri Björk, der i weekenden inviterer på udstillingen HAF.

Han stammer fra Island og er uddannet fra Aarhus Kunstakademi.

Hans stil er enkle, rene former med en glasur, som er forskellig fra hvert eneste stykke keramik.

Han har efterhånden udstillet i mange lande og sælger sin keramik i blandt andet Danmark.

Annonce

Årlige ture til Island

De tre kunstnere mødte i sin tid hinanden i Stjær ved Skanderborg, hvor de tilfældigvis alle var bosat. Nu er Tina Kolding på vej til at slå sig ned på Fanø, Ulla Blæsbjerg bor i Aarhus og Kristin Björk bor og har galleri på Trelde Næs.

Alle har tidligere alle været med i et kunstprojekt i Stjær Kirke, hvor de bl.a. fik lov til at male himmelhvælvingen koboltblå. De har siden 2007 været på en årlig tur til Kristins hjemland, Island. I 2011 blev de aldeles betaget af en gammel rå og forladt sildefabrik, der ligger i Kristins barndoms by.

- Her har min bedstefar og oldefar arbejdet, fortæller Kristin Björk, som også arbejder som kunstpædagog.

Siden har de leget med den eksperimenterende udstilling, som de vil sætte op i fabrikken. Ud over emnet HAF blev de enige om, at materialerne skulle hentes i naturen. Og at der skulle sorteres ud i de uendeligt mange ideer, de har haft. Og så skal det helt lavpraktisk kunne pakkes sammen, så kunstværkerne kan fragtes til Island.

Annonce

Appetizer og badende kvinder

Næste weekend er de parat med en appetizer på udstillingen, som formentlig bliver helt færdig i 2021. Men hvad smagsprøven helt præcist indeholder, kan de endnu ikke sige, for de arbejder til stadighed med udstillingen, der strækker sig fra vandkanten op gennem Kristin Björks have og ind i hendes atelier.

Men der indgår et farvet fiskeskind, som er syet sammen om et jernskelet og ligner en tragt. I den vil man kunne se en film med de tre badende kunstnere i Eva-kostumer. Der er runde jordkloder i havfarver. De har hver især fyldt en stor glasbeholder med jord, sand, sten og muslinger fra der, hvor de kommer fra. De er blevet til en slags selvportrætter. På stranden er der gravet stof ned. De fortæller også, at de blandt andet er blevet inspireret af digte af Karen Blixen og Benny Andersen.

Der er ikke noget smukkere end naturens skaberværk. Derfor er der ingen grund til at putte noget i guldrammen, siger de legende og eksperimentelle kunstnere, Tina Kolding, kristin Björk og Ulla Blæsbjerg. Foto: Marianne Husted
Annonce

God tid

De tre kvinder har haft det sjovt med at stille hinanden udfordringer, diskutere kunsten og finde frem til hinandens forskelligheder og ligheder. Det vidner udstillingen - som ikke er nogen salgsudstilling - også om.

Og denne gang bliver deres nu voksne børn nok ikke så forlegne, som da de blandt andet udstillede afstøbninger af bryster på børnenes skolebibliotek.

- Den gang var de flove. I dag synes de, vi er seje, smiler Kristin Björk.

Udstillingen åbnes af John Hansen, tidligere kulturdirektør i Vejle Kommune. Den er åben fra kl. 17 til 20 fredag den 24. maj og fra klokken 13 til 17 lørdag den 25. maj.

Havlamper - som indgår i udstillingen HAF. Foto: Marianne Husted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Politikere undrer sig også efter Enhedslistens kritik: Hvor mange kommunale millioner er der sat af til folkeskolen?

Fredericia

Enhedslisten retter mistanke mod eks-borgmester og kommunaldirektør: Frygter udvalgssager er blevet fjernet og velfærdsbudget er pustet kunstigt op

Fredericia

Xenia afleverer sine børn for at kunne passe andres: - Folk gør bestemt, hvad de kan

Fredericia For abonnenter

Skal jonglere mellem morhatten, lærerhatten og arbejdshatten: Mette føler ikke, hun slår helt til

Annonce