Annonce
Fredericia

Tredobbelt guldvinder i front for fredericiansk OL-satsning: Man kan altid blive bedre

Eskild Ebbesen er frontmand for en fredericiansk OL-satsning. Otte talenter er, indtil videre, udvalgt som OL-satsninger af deres respektive forbund. Fredericia Eliteidræt har tilknyttet Eskild Ebbsen til at hjælpe dem på vej.  Foto: Ludvig Dittmann
Eskild Ebbesen er frontmand for et fredericiansk OL-projekt. Han har vundet medaljer ved fem forskellig olympiske lege, og han ved om nogen, hvad det kræver at kvalificere sig.
Annonce

Fredericia: For mig er han Mr. OL.

48-årige Eskild Ebbesen behøver ikke yderligere introduktion, hvis man har fulgt bare lidt med i dansk OL-historie de seneste 24 år. Denne faste bestanddel af guldfireren kan bryste sig af tre OL-guldmedaljer og to af bronze.

Han har haft fem forsøg til at kvalificere sig til OL, det er lykkes alle gangene og alle gangene er han kommet hjem med metal.

Mandag aften stod han i ADP Loungen i Fredericia. Eskild Ebbesen er frontmanden for et nyt, fredericiansk OL-projekt, som gerne skal ende ud i en stærk repræsentation af fredericianske atleter til OL i 2024 i Paris.

Projektet er skabt af Fredericia Eliteidræt, og elitechef Keld Vestergaard tog selv kontakt til Eskild Ebbesen i forsøget på at finde den optimale mand.

- Jeg ser det som en mulighed for at hjælpe de her mennesker, som står potentielt overfor en kæmpe oplevelse, hvis det lykkes, sagde Eskild Ebbesen.

Eskild Ebbesen

Født den 27. maj 1972 i Silkeborg.

Fast bestanddel af guldfireren, som vandt OL-guld tre gange og bronze to gange:

1996 Atlanta: Guld.

2000 Sydney: Bronze.

2004 Athen: Guld.

2008 Beijing: Guld.

2012: London: Bronze.

Optaget i dansk idræts hall of fame i 2017.

Otte fredericianske atleter er udvalgt af deres respektive specialforbund som satsninger frem mod OL. Altså har de alle muligheden for at bringe sig til den størst mulige scene - og Eskild Ebbesen skal give dem det sidste skub.

- Tror jeg på, at jeg kan gøre en forskel? Ja! Jeg vil gerne give dem noget inspiration til at udvikle sig lidt hurtigere. Og jeg vil gerne hjælpe dem med at se nogle muligheder, som de ikke selv kan se, forklarede Eskild Ebbesen.

Annonce

Ro uden sokker

Eskild Ebbesen er indbegrebet af optimering. Den første guldmedalje faldt i Atlanta i 1996, og siden har han og holdkammeraterne i guldfireren konstant søgt efter måder at blive bedre på.

- Jeg har hørt mange der siger: Jeg føler ikke, jeg kan bliver bedre. Jo, du kan altid blive bedre, sagde Eskild Ebbesen.

Til sidst var guldfireren ude i de helt minimale forbedringer for at få den ekstra fordel i forhold til modstanderen.

- Vi ude i sådan noget med, at vi ikke skulle ro med sokker. Og vi skulle ikke have dobbelt bund i ro-dragterne for at tage vægten af. Det var de helt små ting, sagde Eskild Ebbesen.

Holdet der skal sende Fredericia til OL. Bagest ses mentaltræner Adam Blicher, Eskild Ebbesen samt formand og næstformand for kultur- og idrætsudvalget i Fredericia, Susanne Mørch (S) og Christian Jørgensen (V). Forrest atleterne: Malthe Lindeblad, Nicklas Kildehøj, Anna Skade, Ida Krum, Henrik Klemmesen, Klara Westergaard og Alberte Kjær. Foto: Ludvig Dittmann

Guldfireren havde den utraditionelle tilgang til sporten, at de konstant udfordrede det eksisterende. De var selv helt nede og skrue i båden, indstille årerne og føddernes position for at finde den helt perfekte balance.

- Det var virkelig et punkt, hvor vi skilte os ud. Selv englænderne, som virkelig er dygtige, lagde sig op i seng for at sove, mens de lod en mand skrue på båden. Det gjorde vi ikke. Vi ville simpelthen ikke gå glip af den mulighed for at optimere båden og blive bedre, forklarede han.

Om OL-satsningen

  • I 2010 var sejleren Mads Bendix lige ved at komme med til OL, men det lykkedes akkurat ikke.
  • Dengang nøjedes Fredericia Eliteidræt med at heppe, men siden har foreningen spurgt sig selv, hvordan man kunne hjælpe sine atleter til at komme til OL.
  • I år er otte atleter udvalgt af deres specialforbund som OL-satsninger. For at forstærke dem, har Fredericia  Eliteidræt indgået en aftale med Eskild Ebbesen - tredobbelt OL-guldvinder.
  • Ebbesen står i spidsen for to workshops næste år, som skal optimere atleternes træning frem mod OL. Han er desuden til rådighed, når atleterne er ved at være kvalificeret og mangler det sidste.
  • Der er ikke noget mål for, hvor mange atleter der skal med. Gruppen er desuden dynamisk: Der kan komme flere til og nogle kan også falde fra, uden at det giver sure miner.
  • ·Fredericia Eliteidræt er sat i verden for at hjælpe unge idrætsudøvere på deres vej fra talent til elite. Den er finansieret af Fredericia Kommune.

Og det er et af de punkter, hvor han håber på at kunne inspirere aller mest.

- Vi var ekstremt seriøse med træning, kost og hele livsstilen omkring det. Men det var konkurrenterne altså også, sagde han og fortsatte:

- De store ting vil atleterne helt sikkert allerede gøre rigtigt, men det er de små ting, som vi skal have fundet og optimeret.

Mandag aften mødte han de otte atleter for første gang. Derfor kunne han heller ikke sige noget om, hvad de skulle gøre bedre allerede. Det finder han ud af på to workshops næste år.


Vi ude i sådan noget med, at vi ikke skulle ro med sokker. Og vi skulle ikke have dobbelt bund i ro-dragterne for at tage vægten af. Det var de helt små ting.

Eskild Ebbesen


Her vil både atleterne og deres trænere være med, så de kan arbejde videre med det de lærer og, måske endnu vigtigere, tage det med tilbage i klubberne så læringen kan spredes til fremtidige atleter.

Den første workshop foregår efter planen i marts med overskriften "Guldet vindes i hverdagen". Den anden workshop har overskriften "Bedst når det gælder".

Atleter med OL-potentiale

Fredericia har otte atleter, der er udvalgt som OL-satsninger af deres respektive forbund:

Anna Skade - 22-årig skytte fra BPI Skydning.

Alberte Kjær - 21-årig triatlet fra Fredericia Triathlon Team.

Malthe Lindeblad - 18-årig svømmer fra Delta Swim Fredericia.

Nicklas Kildehøj - 21-årig skytte fra BPI Skydning.  

Ida Krum - 16-årig banerytter fra Fredericia Triathlon Team.

Clara Vestergaard - 19-årig banerytterfra Fredericia Triathlon Team.

Henrik Klemmesen - 25-årig triatlet fra Fredericia Triathlon Team.

Magnus Dyhre - 19-årig BMX-rytter fra TSIF BMX.

Første del handler om at optimere sin træning, næste del handler om at kunne præstere, når chancen er der. Han oplevede selv at stå før en finale, hvor en i båden ikke følte, at han var klar til at præstere.

- Nå, så kan du så vente fire år og prøve igen. Det er benhårdt, sagde Eskild Ebbesen om episoden.

Det var Eskild Ebbesen, som gerne ville have trænerne med til sine workshops. Han håber, at hans erfaring kan løfte både dem og atleterne.

- Jeg har lettere ved at fortælle dem tingene. Det kan give en  større inspiration. Jeg er ikke bare en, som har læst en bog. Jeg har været i ilden, sagde han.

De otte atleter består af to triatleter, to baneryttere, to skytter, en svømmer og en BMX-rytter.


Jeg er ikke bare en, som har læst en bog. Jeg har været i ilden.

Eskild Ebbesen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Annonce