Annonce
Fredericia

Treldes plads i naturkanon vækker stolthed: Floraen og faunaen er unik

Naturen ved Trelde Næs og Trelde Skov er unik. Det mener både lokale og den jury, der har udvalgt området som en del af Danmarks Naturkanon. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Fra flere kanter bliver det positivt modtaget, at Trelde Næs og Trelde Skov tirsdag blev udnævnt til at være med i nye naturkanon.

Trelde: Der er fra flere kanter stolhed at spore over, at Trelde Næs og Trelde Skov er blandt de 15 steder, som tirsdag blev udpeget som en del af Danmarks Naturkanon.

- Det er da klart, at jeg har begge hænder oppe over hovedet. Jeg var jo godt klar over, at vi havde noget unikt herude, men nu ved hele Danmark det også, så det er selvfølgelig en rigtig god historie og fedt at være en del af, siger naturvejleder i Fredericia Kommune Bjarne Christensen.

Bjarne Christensen er overbevist om, at optagelsen i Danmarks Naturkanon vil trække flere gæster til Trelde Næs og Trelde Skov. Ligesom juryen, der har været med til at udvælge stederne til naturkanonen, peger han på, at det er et særligt interessant geologisk område, og at det biologisk set er blandt de mest værdifulde i Danmark.

- Man regner med, at der har været skov siden sidste istid, og det har været udyrket jord. Det gør, at naturen har fået få lov til at blomstre i mange, mange år. Det betyder, at floraen og faunaen bliver så unik, som den er, siger naturvejlederen og fremhæver sjældne svampearter, forskellige blomster og interessante fugle.

Annonce

Juryens begrundelse

Blandt juryens argumenter for at Trelde Næs og Trelde Skov blev en del af Danmarks Naturkanon var at:- Her råder naturens kræfter langs de vilde kyster, og i skovene findes en ualmindelig naturrigdom. Forekomsten af sjældne og truede planter, svampe og insekter i skovene er unik i en national sammenhæng, og Treldeskovene hører til de biologisk set mest værdifulde i Danmark.

- Treldehalvøen er beliggende i et særdeles interessant geologisk område - et område, som beretter om jordens historie og landskabets dannelse gennem flere millioner år. Ved Trelde Klint, ud mod Vejle Fjord, kan man opleve et kystprofil med aflejringer fra ikke mindre end tre istider og en hidtil ukendt mellemistid. Og langs Lillebæltkysten skrider det 55 millioner gamle plastiske ler langsomt ud - et naturligt fænomen, som man kun kan opleve ganske få steder i Danmark.

Kilde: Miljøstyrelsen

En god reklame for området

Også i området omkring Trelde synes man, det er spændende, at området nu er blevet udmærket som noget særligt.

- Det vil da være en god reklame for området, at vi har sådan nogle gode attraktioner, og det er da fint, at der er andre, som værdsætter vores område, siger Ulla Jensen, der er formand for Vejlby Sogns Beboerforening.

Teamleder hos VisitFredericia Heidi Hammer Lings ser et stort potentiale i, at Trelde Næs og Trelde Skov kommer på en officiel liste for skøn natur.

- Det er da et rigtig flot stempel at få. Ser man på de andre certificeringer, der findes, som naturparker og reservater, så er en naturkanon en meget dansk ting, som folk tager til sig. Det har man også set med kultur- og madkanon. Uden at sætte tal på vil jeg håbe, at det får flere til at lægge vejen forbi, siger Heidi Hammer Lings.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

I stedet for en ny bro skal der anlægges en ny sti på Den gamle Lillebæltsbro

Læserbrev: Det er helt forkerte betragtninger, der ligger til grund, når der lægges op til en ny Ny Lillebæltsbro og dermed til yderligere at lægge beslag på naturværdier til fordel for gigantiske bro- og vejprojekter på bekostning af reel livskvalitet. Hvor bliver klimaudfordringerne af i denne debat? Der går desværre fortsat alt for megen monumentalisme og "se-mig-her-projekter" i politikerne: "Se JEG har været. De bygger et monument for mig". Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der i stedet sættes fokus på kvalitet frem for kvantitet - livskvalitet frem for vækst. Og det ud fra den simple betragtning, at det er vi nødt til, hvis menneskeheden skal overleve blot et par generationer endnu. "Det er", med Steen Hildebrandts ord (professor emeritus og adjungeret professor, red.), "ikke længere nok med en retningsændring. Det er nødvendigt med en total reorganisering af det samfund, den vestlige verden har indrettet sig på." Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der tænkes mere i mindre, simplere og nærværende projekter. Vi bliver nødt til at skære ned på vores forbrug, slagte den hellige ko "vækst", fjerne pseudoarbejde, nedsætte arbejdstiden og fordele arbejdet på alle ressourcekompetencer som et skridt i en ny retning og tankegang. Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der som led i en ny strategi i stedet for overvejelser om en ny broforbindelse anlægges en ny sti på Den gamle Lillebæltsbro, vel vidende at den ikke væsentligt vil kunne aflaste fremtidens forventede trafikstigning. Det skal den heller ikke: Den trafikstigning skal vi helt undgå at skabe. Giv dig tid. Brug din cykel, gå, benyt toget og nyd samvær med nye mennesker og vær med til at højne fysisk og psykisk folkesundhed.

Annonce