Annonce
Fredericia

Triatlon-formand retter kritik mod kommunen: Giv flere penge til bredden

Der er brugt mange millioner på at renovere Fredericia Idrætscenter. Håndboldarenaen er blevet opgraderet og sammenbygget med en 3000 kvadratmeter stor tilbygning, som blandt andet byder på en helt ny lounge, klublokaler, kontorfaciliteter og motionsrum til Fredericia Håndboldklub. Klubben skal årligt betale 500.000 kroner i leje for faciliteterne og dertil halleje for brug af haller. Eliteklubben modtager et sportsmarkedsføringsbidrag fra Fredericia Kommune, som i 2017 var på 400.000 kroner. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Der burde kanaliseres flere penge til foreningerne til børne- og breddeidræt, mener Carsten Andersen. Det ville gøre det muligt at ramme målsætningen om, at halvdelen af fredericianerne skal dyrke idræt i en forening i 2020.

Fredericia: Når politikerne deler midler ud til idrætslivet, burde de i højere grad satse på andre idrætsgrene end håndbold og fodbold. Det mener Carsten Andersen, formand for Fredericia Triathlon Team.

- Dengang Fredericia blev udnævnt til Årets Idrætskommune, da var det netop, fordi man differentierede sig ved at satse anderledes på at fremme talentudvikling og tiltrække events i mindre idrætsgrene. Den tid er forbi, og det er ærgerligt. I stedet satser man som 97 andre kommuner hovedsageligt de store penge på fodbold og håndbold, siger Carsten Andersen.

Han savner ambitioner for den lokale idrætspolitik.

- Politikerne har sat sig til mål, at 75 pct. af fredericianerne i 2020 skal dyrke idræt. Halvdelen skal være medlem af en idrætsforening. Vi er desværre milevidt fra det mål, siger han.

Annonce

Skabe rammer og lyst, så 75 % af borgerne i 2020 er aktive og 50 % medlem af en idrætsforening.

Fredericia Kommunes målsætning i kultur-, idræts- og fritidspolitikken

Skolebørn skal med

En vej til at få flere trukket ud af sofaen og ind i et aktivt idrætsliv kunne være at koble idrætsforeningerne på skoleskemaerne.

- Det har man forsøgt, men pengene til forsøget er slut. Det er nødvendigt, at der følger økonomi med, hvis jeg skal sende frivillige ud i skoletiden, for man er nødt til at købe dem fri fra arbejde, siger Carsten Andersen.

Arbejdet med at sætte idræt på skoleskemaet blev styret via SIF - Samvirkende Idrætsorganisationer i Fredericia.

- Men SIF blev nedlagt i foråret og skulle erstattes af et idrætsråd. Men der er ikke sket noget på den front, siger Carsten Andersen.

Der er ingen fælles talerør for idrætsforeningerne, og foreningerne står med forskellige udfordringer.

- Det gør det svært, siger Carsten Andersen.

To poser penge

Der bliver årligt kanaliseret knap to mio. kroner i tilskud ud til kommunens idrætsforeninger, ungdomskorps og kulturforeninger. Pengene fordeles efter Fredericiaordningen, hvor foreningerne får tilskud efter det antal medlemmer, man har, under 25 år.

Tilskuddene til FC Fredericia og Fredericia HK sker via markedsføringsbidrag i regi af økonomiudvalget, mens tilskud til foreningslivet sker via kultur- og fritidsudvalgets konto. FC Fredericia modtager således et beløb, der modsvarer den husleje, klubben ellers skulle betale til Fredericia Idrætscenter. Huslejen er på ikke under 760.000 kroner, oplyser Fredericia Kommune.

Fredericia HK modtog i 2017 400.000 kroner i sportsmarkedsføring. Klubben skal fremadrettet betale omkring 500.000 kroner for leje af nye klublokaler, kontorer og andre faciliteter i Fredericia Idrætscenter. Dertil kommer betaling af haltimer.

Ud over det er der anlægsinvesteringer i faciliteter til eliteklubberne.

Carsten Andersen mener ikke, at satsningen på eliteklubberne smitter af på breddeidrætten.

- Undersøgelser har vist, at der ikke er sammenhæng mellem, om eliteklubben gør det godt, og det antal unge, der vælger sporten. Det afhænger af andre parametre, fastholder Carsten Andersen.

Fokus på medlemmer

Derimod burde man i højere grad støtte klubberne, så de kan holde fokus på medlemmerne frem for at skulle tjene penge til trænere og husleje. Det synspunkt deler han med kasserer i spejdergruppen Olaf Rye, Jan Møller Jørgensen.

- Fodboldtrænere bør bruge tid på at spille fodbold med børnene og ikke at sælge lodsedler eller lave koncerter. Vi bruger energi på at skaffe penge, men det giver måske mere mening, fordi det indgår i vores idégrundlag, at børn skal lære at yde for at nyde. Men hver gang vi bruger kræfter på det, så er det tid, der går fra børnene, siger Jan Møller Jørgensen.

Carsten Andersen så gerne en mulighed for lavere eller ingen husleje for at benytte kommunale haller.

- Vi kunne få råd til at ansætte en deltidstræner, så vi kan videreudvikle det potentiale, der er i klubben, og vi kunne måske bedre støtte vores store talenter, siger han med henvisning til de godt 60.000 kroner, tri-klubben årligt betaler i husleje.

Formand for kultur- og fritidsudvalget Lars Ejby Pedersen (S) har ikke ønsket at kommentere kritikken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce