Annonce
Vejle

Trods mange gode hensigter: Børkop-området står uden rideterapi

Der har været tradition for, at der i Børkop-området har været mulighed for vederlagsfri ridefysioterapi. Men lige nu er der udsigt til, at der går mindst et år, før der igen kan tilbydes denne form for terapi lokalt. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Siden februar har der ikke været mulighed for vederlagsfri ridefysioterapi i Børkop-området. Trods en ihærdig indsats fra politisk side er det tilbud om ridefysioterapi, der før lå i Børkop, nu rykket til Middelfart Kommune.
Annonce

Børkop: Siden de Kellerske Anstalter i Brejning blev oprettet i 1865, har området øst for Vejle været et naturligt centrum for bosteder og andre tilbud til mennesker med handicaps og udviklingshæmninger.

Derfor har der historisk set været flere tilbud om handicapridning i området, og fra 2013 blev det muligt at få vederlagsfri ridefysioterapi for de borgere i området, der måtte have gavn af dette.

Men siden februar har der ikke været mulighed for lægehenvist ridefysioterapi i Børkopområdet.

Den daværende ridefysioterapeut, som arbejdede fra Snuromgaard uden for Gårslev, valgte nemlig at opsige samarbejdet med stedet per 28. februar 2019.

Ydernummeret, som gør det muligt at praktisere vederlagsfrit, følger terapeuten, og idet den pågældende fysioterapeut ikke fortsatte sin praksis et andet sted i lokalområdet, står den østlige del af Vejle Kommune altså nu uden muligheden for gratis ridefysioterapi for første gang i en årrække.

Ridefysioterapi

Ridefysioterapi er en form for fysioterapi, hvor heste indgår som behandlingsredskab.

Ridefysioterapi anvender hestens bevægelser som det primære element i behandlingen. Ved hjælp af hestens bevægemønstre trænes patientens egne bevægemønstre, balance og muskelstyrke.

Effekten af ridefysioterapi ses særligt på nedsat balance, nedsat gangfunktion, koordination, spasticitet, ligevægtsfornemmelse og kropsholdning.

Ridefysioterapi udføres efter lægehenvisning.

For at kunne blive godkendt til at praktisere ridefysioterapi med tilskud fra sygesikringen, er det et krav, at nye ridefysioterapeuter gennemfører den af Danske Fysioterapeuter og Regionernes Lønnings- og Takstnævn godkendte videreuddannelse i ridefysioterapi.

Ridefysioterapeuten skal desuden være i besiddelse af et ydernummer, som man køber sig til eller tildeles af regionerne.

Kilde: Fysio.dk

Annonce

Ny mulighed opstod

Sundheds- og forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune havde problemet oppe at vende allerede den 4. februar.

Her blev det fremlagt, at 69 borgere med svære handicaps fra både Vejle og Fredericia Kommune ville miste muligheden for at få den vederlagsfri ridefysioterapi, som de indtil da havde fået på Snuromgaard.

Derfor blev man i udvalget enige om at rette henvendelse til Region Syddanmark med en anmodning om, at der skulle udbydes et nyt ydernummer til en ridefysioterapeut i Børkop-området.

I Region Syddanmark tog man anmodningen til efterretning, og i forsommeren blev der opslået et nyt ydernummer i ridefysioterapi i Vejle Kommune. Det fremgik af opslaget, at ydernummeret var betinget af, at der skulle praktiseres i Vejle Kommune øst for motorvejen mellem Fredericia og Vejle.

Det bekræfter Kitt Pedersen, der er chefkonsulent ved praksisafdelingen i Region Syddanmark.

Annonce

Flaget blev næsten hejst

- Vi havde lavet et pres på regionen sammen med Fredericia Kommune for at få et ydernummer til Børkop-halvøen, fordi der er så mange i blandt andet Brejning, der går til ridefysioterapi, fortæller Peder Hummelmose (V), der er formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune.

Han tilføjer:

- Så jeg var nærmest klar til at hejse flaget, da vi fik regionens praksisplanudvalg til at tildele os et ydernummer med 20 timers ridefysioterapi i Børkop-området. Derfor blev jeg også meget forvirret, da en patient ringede til mig for nylig og sagde, at ridefysioterapien flyttes til Middelfart. Det havde vi ikke hørt om.

Det har vist sig, at den ridefysioterapeut, som regionen tildelte ydernummeret til, efterfølgende meddelte, at hun ikke umiddelbart kunne finde et sted i Børkop-området at praktisere. Derfor bad hun om dispensation til, indtil videre, at praktisere fra et ridecenter i Middelfart Kommune.

- Det er jo 22,7 kilometer længere væk, end de fleste af vores borgere havde i forvejen, når de skulle til ridefysioterapi. Vi kan ikke byde vores borgere, at de skal køre så langt, understreger Peder Hummelmose.

Annonce

Utraditionel praksis

Hans kollega, venstremanden Bo Libergren, er formand for praksisplanudvalget i Region Syddanmark.

Han fortæller, at ydernummeret blev overdraget til den bedste kandidat af de ridefysioterapeuter, der ansøgte: Mette Thomasberg, som selv er bosat i Børkop-området.

I udvalget forlangte man ikke på forhånd at se en plan for, hvor ridefysioterapeuten havde planer om at praktisere.

- Hvis vi giver et ydernummer til en læge, forlanger vi heller ikke at se en lejekontrakt inden. Det er os uvedkommende, påpeger Bo Libergren, men medgiver samtidig, at det selvfølgelig er forventningen, at ydernummeret skal praktiseres i Børkop-området.

- Historisk har der været ridefysioterapi i det område, og derfor har ambitionen også været at få kapacitet i det område, også selvom det ikke er normalt for regionen at fordele kapaciteten ud på delområder.

Annonce

Bedre end ingenting

Men trods kravet fra regionens side om, at ydernummeret skulle bruges øst for motorvejen i Vejle Kommune mellem Vejle og Fredericia, så har den nye ridefysioterapeut fået dispensation til at praktisere i Middelfart.

- For at komme komme i gang har man fået dispensation til at praktisere i et år fra Middelfart Kommune, men med den hensigt varigt at etablere et sted at være i lokalområdet, fortæller Bo Libergren.

Han understreger, at det er regionens hensigt, at der igen skal være ridefysioterapi i Børkop-området, når der er gået et år.

- Men jeg er ikke i stand til at give garantier. Nogle gange kommer der omstændigheder i vejen.

Både Vejle og Fredericia Kommuner er blevet spurgt, om man herfra har kunnet acceptere dispensationen.

I Fredericia man sagt ja, fortæller Susanne Ejlersen (DF), der her er formand for sundhedsudvalget.

- Vi er nok lidt mere privilegerede, fordi vores borgere ikke har så langt til Middelfart. Derfor har vi sagt ok til en midlertidig opstart på Fyn, fortæller Susanne Ejlersen og fortsætter:

- Det er vigtigt, at ridefysioterapien kommer i gang igen, og hvis man samtidig leder med lys lygte efter et nyt sted i Børkop-området, er det bedre, end at det slet ikke kommer i gang.

Annonce

Det skal gå stærkere

Vejle Kommune har været mere forbeholden i forhold til dispensationen.

Det fortæller Peder Hummelmose.

- Vi har selvfølgelig respekt for regionens valg af fysioterapeut, men vi har ikke respekt for, at de ikke har skrevet ind i kontrakten, hvornår tilbuddet skal etableres, fortæller han og hentyder til, at ridefysioterapeuten blot har fået krav om, at hun inden for et år skal fremlægge en plan for, hvornår der kan åbnes en praksis i Børkop-området.

- Derfor har jeg bedt om sundhedsudvalgets opbakning til et høringssvar om, at tilbuddet om ridefysioterapi i Børkop-området skal etableres inden for de kommende 12 måneder, fortæller Peder Hummelmose.

Han tilføjer, at regionen har modtaget høringssvaret og lagt det ved sagen. Ved regionen fortæller Bo Libergren, at han dog endnu ikke har set denne henvendelse fra Vejle Kommune.

Annonce

Svært at etablere samarbejde

Ridefysioterapeut Mette Thomasberg, som også underviser på fysioterapeutuddannelsen i Esbjerg - blandt andet i ridefysioterapi - skriver i en udtalelse til Vejle Amts Folkeblad.

- Jeg glæder mig over at have fået tildelt deltids-ydernummeret og ser frem til at tilbyde patienterne ridefysioterapeutisk behandling af høj kvalitet. Jeg vil sideløbende fortsat undervise, sådan at jeg har mulighed for at kombinere teori og praksis - og forhåbentlig være med til at udvikle det ridefysioterapeutiske fagområde gennem praksisnær forskning.

Hun fortsætter:

- Det har imidlertid været svært at etablere et samarbejde i det geografisk ønskede område grundet den uro, der har været det seneste år. Løsningen er derfor blevet midlertidigt at starte op i Middelfart, hvor jeg kan tage i mod patienter i nogle gode faciliteter på Koesmosegård ved Kauslunde.

Mette Thomasberg ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Trods lavt smittetal i Fredericia: Koncert-aflysning er 'det rigtige at gøre'

Fredericia

Slut med fest og farver efter midnat?: To lokale barejere ser flest fordele ved tidligere lukketid

Annonce