Annonce
Debat

Truet natur: Det vil være en skændsel at give tilladelse til udbygning af Skærbæk

Karen Schousboe. Arkivfoto

Læserbrev: En af Danmarks smukkeste strande snor sig fra Den Gamle Lillebæltsbro og rundt til Eltang Vig.

Kun afbrudt af Skærbæk og værket er det faktisk muligt at færdes i et vekslende landskab af strandenge, rørskov, klinter, krat og skov.

Ofte må man tage skoene af og vade i vandkanten, for havet eroderer hele tiden brinken. Men med godt fodtøj og en madpakke i rygsækken vil alle kunne opleve et helt enestående landskab.

Annonce

Her yngler og jager vandrefalken igen. Egentlig uddøde den officielt i 1972, da det sidste kuld danske falkeunger blev røvet i 1969. Det var derfor en af de helt store sensationer, da vandrefalken i 2001 for første gang igen ynglede på Møns Klint.

Sidenhen er antallet af vandrefalke vokset, og i dag er der 15 til 20 par i Danmark. Og ét af dem har simpelthen rede på Skærbækværket, hvor de hjælper med at holde omgivelserne fri for duer.

Men vandrefalke er ikke kostfornægtere. Faktisk tager de alt fra grågæs, vadefugle, små gnavere, padder, reptiler til ådsler. Og de tager deres byttedyr i en omegn af 10-20 km fra deres rede.

For at vandrefalkene kan yngle, skal der derfor ikke kun være egnede reder, men også være godt med natur lige omkring dem. Ellers er der jo ikke det rige insektliv, der skal til, for at de mindre fugle kan overleve, som er vandrefalkens vigtigste byttedyr.

Naturen hænger sammen fra den mindste uanselige ørentvist og svirreflue til den svimlende luftakrobat, som vandrefalken er. Det er derfor med stor betænkelighed, at jeg erfarer, at Skærbæk nu igen skal udbygges. Denne gang med endnu et parcelhuskvarter, der i realiteten på sigt vil bygge Skærbæk sammen med industrikvarteret nord for hovedvejen; og dermed Taulov og Fredericia.

Denne planlagte udbygning, der som en kile borer sig ind i landet, vil uden tvivl få vidtrækkende konsekvenser for naturen og vandrefalken.


Sagen er nemlig, at det er helt afgørende, at der i vores landskab fastholdes korridorer, som naturen kan "vandre" igennem.

Karen Schousboe


Sagen er nemlig, at det er helt afgørende, at der i vores landskab fastholdes korridorer, som naturen kan "vandre" igennem.

I dette tilfælde gælder det korridoren mellem naturen i det fredede område øst for Skærbæk og på den anden side Houens Odde mellem Eltang og Gudsø Vig. Begge ligger de i et naturområde, der er nationalt prioriteret som levested for truede arter, ligesom området grænser op til den del af Lillebælt, der er udpeget som Natura 2000.

Herudover er strandene udpegede som ramsarområder, det vil sige beskyttede vådområder med særlig betydning for fugle.

Ydermere er de to områder udpeget som "naturområder" i kommunalplanen fra 2015.

Det planlagte byggeri kommer til effektivt at sætte en stopklods op for, at de to naturområder kan "tale" med hinanden. Det vil være en skændsel at give tilladelse hertil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se Christian Eriksens billede fra sygesengen: - Jeg føler mig okay

Annonce