Annonce
Vejle

Tyve gravede efter guldmønter om natten: Uhrhøjskatten ramt af røvergravning og hærværk

At finde dele af møntskatten fra Uhrhøj i nattens muld og mørke må være svært. Selv i dagslys er det vanskeligt. Men natten mellem lørdag og søndag blev der gravet flere huller langs stien, hvor VejleMuseerne er i gang med at finde de sidste rester af skatten. Foto: Leif Baun
Natten mellem lørdag og søndag har uautoriserede personer gravet efter mønter på Uhrhøj. VejleMuseerne har anmeldt sagen til politiet.
Annonce

Vejle: - Vi er ramt af en røvergravning. Det er både lovbrud og hærværk.

Sådan siger forskningschef på VejleMuseerne, Mads Ravn. Natten mellem lørdag og søndag er der gravet flere huller langs stien på Uhrhøj, der tyder på, at nogle har forsøgt at finde mønter fra Uhrhøjskatten. Museet har anmeldt sagen til politiet. Der er gravet flere huller på op til 1 gange 1,5 meter og cirka 40 centimeter i dybden. Gravearbejdet har været betydeligt, for det går gennem stabilgrus og ned i tungt ler.

- Man kan jo frygte, at de har haft et signal at grave på, siger Mads Ravn.

Vi er ramt af en røvergravning. Det er både lovbrud og hærværk. Man kan jo frygte, at de har haft et signal at grave på.

Mads Ravn

Annonce

Hårde straffe

Museet gør opmærksom på, at det er en skærpende omstændighed, at der er tale om danefæ, hvor vedkommende i princippet stjæler fra os alle sammen. Det straffes derfor hårdere. Han nævner et eksempel fra det seneste par år, at der var gravet et mindre hul i en gravhøj. Det blev meget dyrt for vedkommende at betale for udbedring af skaden på fortidsmindet.

- Nu har vi afmærket området tydeligere med afspærringstape. Det undlod vi i første omgang for ikke ligefrem at udpege et område, hvor man skal lede. Samtidig finkæmmer vi området igen i dag for at sikre, at der ikke er mere at komme efter, siger Mads Ravn.

Han fortæller, at det er forbudt uautoriserede personer at ”pille” i et udgravningsområde. I øvrigt skal man altid have tilladelse fra lodsejeren til at gå med detektor på et jordstykke. Vejle Kommune ejer arealet, og det er derfor VejleMuseerne, der giver lov til det. Herfra er kun givet én tilladelse, som Jim Dølby gennem de seneste dage har arbejdet ud fra.

Annonce

Umuligt at holde hemmeligt

Aktiviteterne i området vanskeliggøres af, at det er en offentlig sti. Ellers ville fundet normalt være holdt hemmeligt af museet, indtil alt var undersøgt. En anden faktor, der komplicerer arbejdet, er, at der tidligere er rodet så meget rundt med jorden blandt andet på grund af stianlæg, at skattefundet er spredt ud over 50 meter.

Mads Ravn kalder det "en rigtig møgsag". Han håber, at folk, der færdes i området vil holde øje med mistænkelige aktiviteter. Museumsfolk graver jo ikke om natten. Han opfordrer eventuelle vidner til at ringe til enten museet eller politiet, hvis det er uden for museets åbningstid. Derimod skal man ikke selv begynde at lege politibetjent overfor mistænkelige aktører.

Guldmønt nr. 3 dukket frem

Uhrhøjskatten vokser stadig. I løbet af weekenden er der fundet cirka 50 sølvmønter og en guldmønt.

Dermed er statten oppe på over 2000 og tre guldmønter.

Detektorførerens arbejde kan tolkes sådan, at man er ved at have fundet det meste af skatten. I hvert fald er der ikke dukket nye "klumper" frem. Tidligere fund af dele af skatten kunne tyde på, at den kan være nedlagt i flere poser.

Problemet er ny, at røvergravningen natten mellem lørdag og søndag måske har fjernet noget, så vi aldrig får klarlagt Uhrhøjskattens oprindelige omfang.

Annonce

Hvem gør sådan noget?

- Vi overvejer, om vi kan gøre flere ting for at gardere os imod flere røvergravninger. Og i forvejen har sidder folk på både Nationalmuseet og hos os og holder øje med, hvad der sættes til salg på nettet. Så eventuelle fund kan ikke afsættes. Det er mærkeligt at tænke på, hvem der kan finde på sådan noget, siger Mads Ravn.

Jim Dølby er den eneste, der af VejleMuseerne har fået lov at gå med detektor i området, hvor Uhrhøjskatten er fundet. Han talte i løbet af weekenden med mange forbipasserende. Foto: Kaare Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia HK

FHK-cheftræner var stolt og nedslået på en og samme tid - men mest nedslået

Fredericia

FHK er fortsat skadesramt: Fire mand er ude, og én er ikke på toppen

Annonce