Annonce
Fredericia

Udenlandske krydstogtgæster fik en smagsprøve på dansk jul

Geoff Chatterton, der kommer fra Eastbourne i England, fik sig en smagsprøve på dansk risengrød. - Som en sød dessert, lød den positive vurdering fra krydstogtgæsten. Foto: Søren E. Alwan
Ekstraordinære åbningstider i visse butikker, boder på Rådhuspladsen og barnelatter i Tøjhuset sørgede for, at lokale og ikke mindst turister fra det engelske krydstogtskiv Arcadia blev underholdt juleaftensdag.

Fredericia: Julen er for mange danskere fyldt med traditioner, men som noget særligt kunne flere fredericianere juleaftensdag stå op til lyden af kanonsalver fra Esplanaden, hvor krydstogtskibet Arcadia lagde til kaj lidt før klokken otte.

De høje brag blev afløst af velkendte juletoner som “Glade jul, dejlige jul” og ”Kender i den om Rudolf”, mens flere busser holdt klar til at køre nogle af de knap 2100 fortrinsvis engelske krydstogtgæster til blandt andet Jelling og Den Gamle By i Aarhus.

Enkelte lokale havde også taget en morgengåtur til kajen for at betragte det 286 meter lange og 32 meter brede skib. De turister, der ikke skulle på længere ture, kunne i stedet gå en tur i byens gågader. Her var størstedelen af butikkerne lukket på grund af den særlige dato, men omkring 25 forretninger havde valgt at benytte den ekstraordinære mulighed for at holde åbent.

Særlige åbningstider

Detailbutikker må i henhold til lukkeloven ikke sælge varer på helligdage og juleaftensdag, men i Fredericia havde butikkerne i år fået dispensation. Det skyldtes, at Erhvervsministeriet ekstraordinært havde givet tilladelse til, at butikkerne kunne holde åbent, fordi krydstogtskibet Arcadia med knap 2100 gæster og 1000 besætningsmedlemmer lagde til kaj i Fredericia juleaftensdag.
Annonce

Tryllekunst spredte latter

For at sikre at de udenlandske gæster fik noget julestemning med sig ombord på Arcadia, var der opstillet juleboder på Rådhuspladsen. Her kunne man få taget et billede med figurerne Nissen Niels, der red rundt på ryggen af Rudolf Rensdyr, og isdronningen, hvilket både børn og voksne benyttede sig af. Der blev også solgt æbleskiver og julegenstande. Det var også her, mange af krydstogtgæsterne stoppede op ved Nicklas og Laura Lassen, som på vegne af Fredericia Shopping stod klar med smagsprøver på risengrød.

- De kan faktisk alle sammen lide det. Mange af dem kender rice pudding, men det her er lidt anderledes, siger Laura Lassen.

- Det smager dejligt - som en sød dessert, lød vurderingen efter første mundfuld fra Geoff Chatterton, der kommer fra Eastbourne i det sydøstlige England.

Flere lokale børnefamilier lagde vejen forbi Tøjhuset. Her var der under overskriften "Mens vi venter" mulighed for at pynte honninghjerter, danse om juletræ og lære om. hvordan julen var i 1869. På scenen sørgede tryllekunstner Mikkel Rugholm for, at den yngste generation højtgrinende kunne fordrive noget af ventetiden frem mod juleaften.

Det var anden gang i år, at Arcadia lagde til i Fredericia.

På Rådhuspladsen spredte boder og Teater Figulettas fantasifigurer julestemning for både mennesker og dyr. Foto: Søren E. Alwan
Isdronningen på den magiske kronhjort lavede sjov med børn og voksne. Foto: Søren E. Alwan
I Tøjhuset sørgede Mikkel Rugholm for underholdningen. Her er får han hjælp af Elliot under et tryllenummer. Foto: Søren E. Alwan
Dodie og Don Tombs fra Gatwick i England kigger på pyntegenstande i en af boderne på Rådhuspladsen, inden de ville tilbage på Arcadia og få varmen. Foto: Søren E. Alwan
Juleaftensdag i Fredericia med besøg af krydstogtgæster fra Arcadia. Foto: Søren E. Alwan
Butikkerne i Fredericia har ekstraordinært fået lov til at holde åbent juleaftensdag, fordi der kommer 2000 krydstogtgæster til byen mellem klokken 8.00 og 18.00. Foto: Søren E. Alwan
Juleaftensdag i Fredericia med besøg af krydstogtgæster fra Arcadia. Foto: Søren E. Alwan
Juleaftensdag i Fredericia med besøg af krydstogtgæster fra Arcadia. Foto: Søren E. Alwan
Juleaftensdag i Fredericia med besøg af krydstogtgæster fra Arcadia. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce