Annonce
Fredericia

Udfordring: Elever skifter folkeskolen ud

Obligatorisk morgensang på Fredericia Realskole - er det med til at forældre vælger privatskole fremfor folkeskole? Formand for børne- og undervisningsudvalget i Kommunernes Landsforening Thomas Gyldal Petersen, borgmester i Herlev Kommune, opfordrer til, at man får kortlagt årsagen til at forældre vælger privat fremfor folkeskole. Foto: Peter Leth-Larsen
Fredericia følger en landstendens til, at færre vælger folkeskolen eller vælger folkeskolen fra i løbet af skolegangen. Den udfordring er en del af byrådets ambition at ændre på.

Fredericia: Det er omkring 78 procent af Fredericias 6381 skolebørn, som i dette skoleår går i en folkeskole. Resten tager deres skolegang i et privat tilbud. Godt hver femte vælger privatskolen til og folkeskolen fra. Selv om det er mindre end eksempelvis i Vejle, hvor det er hver fjerde barn, der går i privat skole, så er der en udfordring, for det er flere og flere der vælger folkeskolen fra.

- Vi vil have at folkeskolen bliver forældrenes første valg, fastslår borgmester Jacob Bjerregaard.

Og det når det gælder første valg til skolestart, så er folkeskolen populær. Over 85 procent af de yngste elever har deres skolegang i en folkeskole.

- Vores udfordring er at få eleverne til at blive, og det kræver at forældrene bliver taget alvorligt og bliver hørt, når der er ting, der ikke fungerer. Her har folkeskolen og kommunen en opgave, som vi er nødt til at tage alvorligt. Vi må ikke lukke øjnene og tænke, at det er et enkelt frustreret forældrepar, og det nok løser sig. Vi skal håndtere det, for vi ved godt, hvem det er, der ellers vælger folkeskolen fra. Det er dem, der har råd og overskud, siger formand for børne- og undervisningsudvalget i Kommunernes Landsforening Thomas Gyldal-Petersen.

Den opfordring gav han videre på skolekonferencen i MesseC torsdag aften, og tallene tyder på, at han har en pointe. Forældrene vælger folkeskolen fra igennem skoleforløbet. Også i Fredericia.

Annonce

Skoleskift i 7.

I Fredericia skal eleverne skifte skole, når de skal i 7. klasse, og det er også på det tidspunkt, der ifølge opgørelserne fra Undervisningsministeriet sker det største ryk til de private skoler. I Fredericia stiger andelen fra 14 procent til 17 procent i de år.

Og andelen kunne måske være endnu større, mente en forælder på konferencen.

- Måske ville flere vælge en privat skole, hvis der var flere tilbud. I dag er der kun tre private skoler, efter Lillebæltskolen lukkede for nogle år siden, sagde hun.

Rådet fra Thomas Gyldal-Petersen var at få kortlagt, hvorfor forældrene vælger privat frem for folkeskolen.

- Jeg ved ikke, om man må spørge forældrene, men hvis man kan få svar på, hvad der gør, at de træffer valg om den ene skoleform eller den anden, så kunne det måske give pejling på, hvor vi skal sætte ind, lyder hans opfordring.

Blandt de elementer, der kan ligge til grund for et skoleskift, kan være et samlet skoleforløb, anden struktur på undervisningen og skolernes evne til at rykke eleverne fagligt. I den seneste Cepos-undersøgelse viste Fredericia Realskole sig at ligge blandt landets bedste.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce