Annonce
Fredericia

Udgifter vokser: Kommunen betalte otte millioner kroner ekstra for borgernes sundhed

I marts 2018 blev den nye sygeplejeklinik indviet på Fredericia Sundhedshus. Klinikken kan være med til at forebygge hospitalsindlæggelser - og dermed kan den også spare penge for Fredericia Kommune. Arkivfoto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Siden 2007 har kommunerne betalt en del af regionernes sundhedsudgifter. For Fredericia voksede regningen med otte millioner kroner fra 2017 til 2018.
Annonce

Fredericia: Når fredericianere indlægges på hospitalet eller bruger andre sundhedsydelser i regionen, betaler Fredericia Kommune en del af regningen.

Den regning voksede med godt otte millioner kroner i 2018, så Fredericias samlede udgift løb op i godt 211 millioner.

Det viser en gennemgang af Fredericia Kommunes medfinansieringsudgifter, som blev fremlagt for sundhedsudvalget, hvor Susanne Eilersen (DF) er formand.

- Vi holder vores budget. Vi har i nogle år fået en efterregning i forbindelse med medfinansieringen, men det gør vi ikke mere, siger hun.

Annonce

Kritik af regnemodel

Den kommunale medfinansiering blev indført i 2007. En af idéerne er, at kommunerne skal anspores til flere forbyggende sundhedsinitiativer. Så kommer der færre indlæggelser, hvilket mærkes positivt i kommunekassen.

Men Kommunernes Landsforening har kritiseret den kommunale medfinansiering for at være uigennemsigtig, og sidste år fik flere kommuner uventede millionregninger. Derefter valgte den daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i juni at fastfryse ordningen.

I Fredericia håber Susanne Eilersen (DF) på en ny ordning:

- Den nuværende model stritter i alle retninger. Regionerne bliver målt på at få mange personer gennem systemet. På den måde får kommuner og regioner forskellige incitamenter. Jeg håber, der kommer en ny afregningsmodel, siger Susanne Eilersen.

Annonce

Ældst og yngst koster dyrt

Fredericias udgifter afhænger af, hvor meget borgerne bruger sundhedssystemet. Ifølge udregningsmodellen skal kommunerne desuden betale mest for de 80+-årige (56 procent) og næstmest for de 0-2 årige (45 procent). Netop på de to områder har Fredericia fået flere borgere.

Fredericia Kommune har gang i flere forbyggende initiativer på sundhedsområdet.

- Uden vores forebyggende arbejde ville vi se højere tal, siger Susanne Eilersen, som nævner et par eksempler på det forebyggende arbejde:

Den ene er ordningen med privatpraktiserende læger, som ser patienter ude på plejecentrene. Desuden tjekker Plejens ansatte på centrene også i højere grad, om de ældre får drukket nok væske, så de undgår at dehydrere. Personalet er også opmærksomt på at forebygge blærebetændelse hos borgerne.

- Desuden har vi fået vores sygeplejeklinik på sundhedshuset, som flere borgere henvises til. Det betyder, at vi kommer i kontakt med flere borgere og får bedre mulighed for at forebygge, siger Susanne Eilersen.

Fredericias 211 millioner kroner store regning er fordelt på områderne somatisk (kropslige), sygesikring, hospice, ambulant og stationær psykiatri, ambulant genoptræning, færdigbehandlede inden for somatisk og psykiatri og hospice. I 2017 var regningen otte millioner kroner lavere, men på grund af en ny regnemetode kan tallene ikke direkte sammenlignes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Forbrugerne stemmer med gaflen

Fredericia For abonnenter

Eksercerhuset renoveres for 8,5 millioner kroner -  husets indhold skal spille sammen med andre kulturhuse

Annonce