Annonce
Sundhedsvæsnet

Udskudte operationer i hovedstaden skal afvikles inden sommer

Hvidovre Hospital er et af de hospitaler i Region Hovedstaden, som under corona har været nødt til at udskyde ambulante besøg og operationer. (Arkivfoto). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Under corona er tusinder af ambulante besøg og operationer udskudt i Region Hovedstaden. De skal nu afvikles.

Inden sommer er det Region Hovedstadens ambition, at alle ambulante besøg og operationer, der er blevet udskudt under corona, skal være afviklet.

Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Ambitionen skal ses i det lys, at der er 11.100 ambulante besøg og 10.800 operationer, som er blevet udskudt, siden coronavirusset ramte landet i marts sidste år.

Ifølge regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) har den planlagte aktivitet været hårdere ramt under første coronabølge end under den anden.

Det skyldes, at man sidste forår lukkede meget mere ned for hospitalerne, fordi man stod på helt ukendt grund og frygtede italienske tilstande.

- I anden bølge er der kun lukket ned for aktivitet, når det har været helt nødvendigt - og med fokus på en individuel vurdering af alle patienter, siger Sophie Hæstorp Andersen i pressemeddelelsen.

Hospitalerne i Region Hovedstaden har sidste år gennemført 4,5 millioner ambulante besøg enten ved fysisk fremmøde eller via virtuelle konsultationer.

For at sætte det i perspektiv bor der i underkanten af to millioner indbyggere i Region Hovedstaden.

Afviklingen af de i alt cirka 22.000 udskudte besøg og operationer kan komme til at betyde en ekstra udgift for Region Hovedstaden.

Derfor skal regionens forretningsudvalg på et møde 9. marts tage stilling til en ekstra økonomisk ramme på 50 millioner kroner til afvikling af den udskudte aktivitet.

Hos Patientforeningen, der arbejder for patienternes interesser, glæder landsformand Niels Jørgen Langkilde sig over Region Hovedstadens ambition.

- Der er mange tusinder operationer, der er blevet udsat. Det har der været en forståelse for blandt patienterne, fordi man har vidst, at man har skullet prioritere coronasituationen, da det ellers ville kunne gå frygteligt galt.

- Men det er godt, at man nu får afviklet på de her ting. Det løfter en tung byrde fra skuldrene på dem, der har været nervøse og på ventelisten. Så det er rigtig godt, siger Niels Jørgen Langkilde.

Region Sjællands presseafdeling oplyser, at der aktuelt er cirka 27.000 patienter, der har fået udskudt deres aftaler på sygehusene, mens cirka 2700 patienter har fået udskudt deres operation. Lidt over halvdelen af dem har allerede fået en ny tid til operation.

Med hensyn til de genindførte patientrettigheder forventer Region Sjælland at kunne være tilbage på et normalt niveau for målopfyldelsen medio 2021, hvis niveauet for coronapatienter ikke stiger.

I Region Syddanmark oplyser presseafdelingen, at man arbejder efter at overholde patientrettighederne.

Presseafdelingen i Region Midtjylland oplyser, at man endnu ikke har overblik over situationen med udskydelser, men at man er ved at få det.

Region Syddanmark er endnu ikke vendt tilbage på Ritzaus henvendelse.

/ritzau/

Link til pressemeddelelse
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hvis smittetal går over grænsen: Direktion og to politikere kan beslutte nedlukning

Annonce