Annonce
Trekantområdet

Udviklingsråd: Skolelukning vil være en katastrofe for Vandel

Det er meget afgørende for en bys fremtid, at der er en skole, mener Vandel Udviklingsråd, der er bekymret over, at en lukning af skolen er nævnt som en af tre mulige scenarier for Vandel-afdelingens fremtid. Foto: Vibeke Frost Oxholm
At Vejle Kommune ser det som en mulighed at nedlægge Firehøjeskolens afdeling i Vandel, vækker frustration og bekymring hos byens udviklingsråd. I stedet burde fokus være på at få flere børnefamilier til at vælge skolen i Vandel.
Annonce

Vandel: Der er blevet længere mellem skoletaskerne på Firehøjeskolens afdeling i Vandel. Antallet af elever har været dalende, og Vejle Kommunes prognoser viser, at den udvikling vil fortsætte. Derfor vil Vejle Kommune drøfte skolens fremtid, og her er en lukning skitseret som et af tre scenarier.

Det vækker bekymring og frustration hos Vandel Udviklingsråd.

- Skolens eksistens har jo langt fra kun betydning for børnenes skolegang, men for hele byens eksistens og udvikling. Det vil være en katastrofe for Vandel, hvis byens skole lukker. Derfor er vi naturligvis meget optaget af den her situation, siger udviklingsrådets formand, Martin Fogh Skovlyst.

Skolen i Vandel

Firehøjeskolens afdeling i Vandel har de seneste år mærket et faldende elevtal og har i indeværende skoleår 72 elever. Vejle Kommunes prognoser peger på, at nedgangen i elevtallet vil fortsætte de kommende år.

Derfor skal børne- og familieudvalget i Vejle Kommune torsdag drøfte, hvad man i fremtiden skal gøre med skolen.

Forud for mødet er der tre scenarier i spil:

1. Man fortsætter med at drive skolen som nu med elever på klassetrinene 0.-6. Det kræver dog, at kommunen tilfører ekstra økonomiske ressourcer end via den almindelige fordelingsmodel.

2. Man nedlægger skolen i Vandel og samler eleverne på Firehøjeskolens afdeling i Ny Nørup. Det vil give en årlig besparelse på cirka 1,5 millioner kroner ifølge forvaltningens beregninger.

3. Man opretter et såkaldt børneunivers med eleverne på 0.-3. klassetrin i et tæt samarbejde med Firehøje Børnehave. Det vil stadig kræve en tilførsel af ekstra ressourcer, men færre end ved første scenarie.

Børne- og familieudvalget skal torsdag ikke træffe nogen endelig afgørelse.

Annonce

For få vælger Vandel

Det faldende elevtal skyldes dog ikke, at der ikke er børn nok i Vandel og omegn. Problemet er, at for mange forældre vælger skolen i Vandel fra. Faktisk ender kun cirka 40 procent af de børn, der bor i skolens distrikt, med at gå i skole i Vandel. Og det er et problem, mener udviklingsrådet.

- Vi har i noget tid haft det lokale skoletilbud på radaren, da det er helt tydeligt, at tilbuddet gennem en årrække er blevet udhulet. Det siger sig selv, at når 60 procent af familierne fravælger den skole, der ligger tættest på hjemmet, så er der noget helt galt. Børnetallet i Vandel er jo ikke faldende, tværtimod. Hvis kommunens skole ikke kan tiltrække eleverne, så skal man rette op på den, og ikke bare give op og lukke den, mener Martin Fogh Skovlyst, der i en længere årrække var formand for skolebestyrelsen og ad den vej har opnået en større indsigt i skolens udfordringer.

I stedet burde kommunen kigge på, hvordan man kan få flere børnefamilier til at vælge skolen til.

- Kunne man få måske bare 80 procent af familier i området til at vælge Vandel-skolen til, så ville der ikke været noget problem med for få elever på skolen, siger udviklingsrådsformanden.

Annonce

Brug for tålmodighed

Skolen i Vandel har i en årrække været inde i en nedadgående spiral. Der har blandt andet været udfordringer stor udskiftning i personale, mange vikarer på grund af stressramt personale, uro i dagligdagen og ikke mindst årelange sagsbehandlingstider for elever med særlige behov.

Og det har påvirket skolens ry, forklarer Martin Fogh Skovlyst.

- Det seneste halvandet års tid er der virkelig blevet arbejdet på at vende udviklingen. Der er kommet gang i gode initiativer, som allerede er begyndt at give positive resultater, og den nye landsbyordning, der blev etableret med børnehaven sidste år, har vist sig at fungere godt. Det tager noget tid, før effekterne af det begynder at forplante sig, så der er brug for lidt mere tålmodighed, siger han.

Samtidig er Vandel i øjeblikket inde i en god udvikling, hvor udviklingsrådet blandt andet arbejder på forskellige tiltag, der kan tiltrække flere borgere til byen. Men er der ingen skole, vil det i høj grad påvirke børnefamiliers lyst til at flytte til byen, frygter rådet.

- Den her trussel om en skolelukning rammer hårdt lige netop nu, fordi der har været en positiv udvikling på både skolen og i byen generelt det seneste års tid. Det tager lidt tid, før det bliver omsat til stigende elevtal. Vi håber, at vi kan vinde noget tid til at se effekten, inden byrådet træffer drastiske beslutninger, som ikke kan gøres om igen, lyder det fra Martin Fogh Skovlyst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce