Annonce
Debat

Ufolkeligt folkemøde

Pernille Bendixen

Elitært: Folkemødet på Bornholm starter torsdag, en stor og hyggelig begivenhed i fire dage.

Men folkeligt det er det overhovedet ikke.

Hr og fru Danmark må hoste op med en mindre formue, hvis de ønsker at deltage, da fire dage på Bornholm er en temmelig bekostelig ting. Hvis de da er så heldige at kunne finde en færgeafgang, der ikke allerede er booket og hertil et sted at bo på Bornholm, hvilket ikke er nogen nem opgave.

Hvis man som politiker ønsker at deltage i håbet om at nå ud til folket, så er det en misforståelse, at det sker på Bornholm. Her er langt hovedparten af de deltagende nemlig allerede tilknyttet en organisation eller et politisk parti.

De fire dage er derfor langt bedre brugt hjemme i egen kreds.

Folkemødet burde være en begivenhed, som giver alle lejlighed til at møde politikerne; derfor burde folkemødet flyttes rundt i landet, så alle kan være med, også dem med færre midler, der ikke lige kan prioritere en miniferie på Bornholm.

Desværre er der ikke vilje til at ændre på konceptet, og derfor er og bliver folkemødet alt andet end folkeligt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Men vil borgerne landdistrikterne?

I sidste uge kom en god nyhed til landdistrikterne. En planlagt besparelse på 30 mio. kr. på de såkaldte LAG-midler bliver trukket tilbage, så landdistrikterne nu har 90 mio. kr. om året fra staten til udvikling - oveni et EU-tilskud. Pengene falder på et tørt sted, for banker og andre investorer har en tendens til at smække kassen i, så snart postnummeret bliver nævnt. Derfor er de såkaldte LAG-midler, der de seneste 11 år har været med til at udvikle og bevare livet i de mindre landsbyer, et fint tiltag, og det er rigtig godt, at politikerne på den måde vælger at tilgodese landdistrikterne. Spørgsmålet er så, om naturstier, byparker og nogle arbejdspladser ændrer på borgernes trang til at bo i selvsamme landdistrikter? Der er ingen tvivl om, at pengene kommer de mennesker, der allerede bor på landet til gavn, men kan LAG-midlerne og andre lignende initiativer vende udviklingen fra by til land? Desværre ser det ikke ud til at være tilfældet. I byer som Ølholm, Barrit og Bjerre, som alle har modtaget LAG-midler, er befolkningstallet de seneste 10 år faldet lige så stille. Ikke voldsomme fald, men en stille afsivning, der bekræfter tendensen, der gælder på landsplan: Borgerne vælger i stigende grad byerne frem for landsbyerne. At LAG-midlerne dermed skulle være en dårlig investering, vil borgerne i de byer, der modtager pengene, sige klart nej til. De mange projekter giver en øget livkvalitet og kan om ikke andet så bremse faldet i indbyggertal. Men det giver anledning til at stille spørgsmålet om, hvad der så skal til for at stoppe affolkningen af landdistrikterne, og om det overhovedet kan lade sig gøre? En kommunal embedsmand, avisen interviewede forleden, nævnte det emne som landkommunens største udfordring. At bevare strukturen med mindre byer, hvor folk kender hinanden og taler sammen om problemer og udfordringer. Der er med garanti ingen lette løsninger på den udfordring, og derfor kan man godt frygte, at de 30 mio. kr. ekstra, der nu bliver fordelt over hele landet, slet, slet ikke er nok.

Annonce