Annonce
Vejle

Ulla frygtede at blive til grin i gymnasieklassen, og en stor børneflok døde én efter én: Her får du tre ideer, der kan smutte lige ind under juletræet

Harmonikaen blev et udbredt instrument på Egtved-egnen takket være musikskolelærer Ulla Moustgaard. Nu omtales hendes virke i årets udgave af Lokalhistorie fra Sydøstjylland. Arkivfoto
Lokalhistorien på Vejle-egnen blev forøget med yderligere to bøger fredag eftermiddag. En tredje udkom for nylig, så her er tre forslag til at lægge under juletræet.

Vejle: Hvad skal de have i gave, onklerne, tanterne og andre i juleaftenskredsen, der er gået hen og er blevet voksne? I denne artikel præsenteres tre julegaveidéer, som man ikke går fejl af, hvis modtageren stadig har bevaret kærligheden til og nysgerrigheden på Vejle-egnen. Der er tale om tre bøger, hvoraf de to udkom i fredags - og den tredje kom for 117. gang, helt bogstaveligt - for et par uger siden.

1 Ulla frygtede at blive til grin - og andre historier

Crome & Goldschmidts fabrik i Horsens på en tegning fra 1889. Den var engang landets største arbejdsplads og er blandt emnerne i årbogen "Lokalhistorie fra Sydøstjylland". Foto fra årbogen

For nogle er harmonikaen sidste trin før sækkepiben og dermed noget, man skal holde nallerne fra. Ulla Moustgaard skulle i al fald ikke nyde noget af at fortælle gymnasiekammeraterne på Rødkilde, at hun spillede harmonika.

- Så ville jeg være blevet til grin, fortæller hun et halvt århundrede senere.

Men hun gjorde det forkætrede instrument til sit levebrød som lærer i Egtved Musikskole og var "skyld i", at harmonikamusikken bredte sig relativt massivt i Vejles vestlige opland.

Det er et af emnerne i Lokalhistorie fra Sydøstjylland. Her kan man også læse registrator ved Industrimuseet John Juhler Hansens beretning om Crome & Goldschmidt, der en gang var Nordens største tekstilfabrik. Det er blandt andet en beretning om tiden før fagforeningerne med 72 timers arbejdsuge, slaveagtige ansættelser, hvor arbejdsgiverne rutinemæssigt tilbageholdt en del af lønnen og uden begrundelse kunne fyre folk straks.

En beretning gør særligt indtryk. Den tager afsæt i et foto af en gravsten på Sindbjerg Kirkegård og fortæller om en mor, Ane Mette Therkildsen, der døde som 40-årig. Hun fødte ni børn, og tuberkulosen tog dem alle foruden hendes første mand.

I alt 11 personer døde på 14 år på Sindballegård.

2 Vejlebogen runder de 30 år

Forfatteren Ulrik Gräes (tv.) har bidraget med et af kapitlerne i årets Vejlebog. Poul Porskær Poulsen til højre er en af redaktørerne af bogen. Foto: Leif Baun

- Vi var meget i tvivl, men vi syntes ikke, det skulle være os, der var med til at udbrede coronasmitten.

Sådan lyder Poul Porskær Poulsens begrundelse for, at Byhistorisk Selskab fredag havde aflyst det planlagte arrangement i forbindelse med præsentation af årbogen, der første gang udkom i 1991.

Han glæder sig over, at det fortsat ikke er noget problem at få fyldt bogen. Der kommer en jævn strøm af tilbud om fortællinger til bogen, der i år er på 132 sider. Der er ni historier, blandt andet en om barndommens gade, Gulkrog, der forsvandt.

Desuden er der som traditionen byder et afsnit med opsamling om årets begivenheder i Vejle, udvalgt af Vigand Rasmussen.

3 Arkivar "flytter" hellig kilde

Arkivar Tore Teglbjerg fra Vejle Stadsarkiv fik udgivet en ny bog, som blev brugt som gave til medlemmer af Byhistorisk Selskab. Foto: Leif Baun

Den hellige kilde ved Haraldskær forsvandt i 1840'erne. 50 år efter var dens plads glemt, og da en markering siden blev anlagt, blev den placeret forkert.

Det råder arkivar Tore Teglbjerg fra Vejle Stadsarkiv nu bod på.

Han var egentlig på jagt efter historien om kilder på Vejle-egnen, men endte med at finde en masse stort set glemte oplysninger om forlystelsesliv i Nørreskoven i form af gamle annoncer. Det planlagte kapitel udviklede sig derfor til en bog i en helt anden retning, end han havde tænkt sig.

Ud over kilderne fortæller han om et friluftsliv med talløse skovballer, skiveskydninger, keglespil, friluftskoncerter og meget andet i 1800-tallet.

- Jeg har haft rigtig meget fornøjelse af at læse i gamle aviser, der ofte er den eneste kilde til 1800-tallets forlystelsesliv. Det mærkelige er, at disse begivenheder, der samlede tusinder af mennesker, ikke er blevet fotograferet. Der findes nærmest ingen fotos af den tids folkeliv, siger Tore Teglbjerg, der er årgang 1979, vejlenser og hele livet har interesseret sig for historierne om Vejle Ådal.

Bogen blev givet til medlemmerne af Byhistorisk Selskab som"trøst", fordi adskillige arrangementer er blevet aflyst i årets løb.

Bogen "Vejle-egnens helligkilder og Nørreskovens forlystelsesliv" kan købes på Vejle Stadsarkiv, de to andre udgivelser i boghandelen.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Sport

Peter Sørensen vil tage VB hele vejen til Brøndby Stadion: Er man i semifinalen, vil man også gerne i finalen

Navne

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Fredericia For abonnenter

Sanddalhus er solgt til to fynboer: Ejendom og park sættes i stand

FC Fredericia

Nederlag svier i et par dage, men herefter har FC Fredericias anfører lært at se tingene med andre briller: - Det er vigtigt at tænke på, hvad vi har præsteret som helhed

Annonce