Annonce
Børkop

Ulvene samles ved kragens rede

Spejderlivet er hygge ved bålet, smuk natur og gode snakke. Og meget andet. Foto: Jørgen Flindt
Det er eftermiddag, og sensommeren smiler varmt. 13 unge KFUM-Spejdere fra Gårslev og Rands er taget til Kragereden. Et usædvanligt smukt og ensomt område, hvor der er højt til loftet og tid og plads til at være spejdere. Og lære om den natur, de er midt i. Og det liv, de er i starten af.

Rands: Vandet i brønden ser ganske enkelt udrikkeligt ud, men det er det nu ikke. Tværtimod.

- Kilden er lige derinde i bakken, og det er helt rent, så det kan sagtens drikkes. Det ser bare grumset ud, og det smager af okker, siger Anders Øllgaard, der er en af de to spejderledere, som er med ulvene på spejdertur til hytten med det specielle navn, Kragereden.

Her er der ganske givet også krager, men denne tirsdag eftermiddag er der også ulve. 13 styks. De er alle en del af KFUM Gårslev, som benytter sig af naturens mange muligheder forskellige steder. Deriblandt ved Kragebjerg, som ligger helt gemt af vejen i Rands Skov.

Nogle af børnene kigger ned på vandet i brønden, andre sidder på bænkene ved bålet. Der er en duft af røg i luften, for der er gang i ilden.

- Vi skal bage snobrød senere. Det er meget fedt at gå til spejder. Vi laver mange ting, og vi lærer meget. Jeg har selv gået i et år, siger Anna Mathilda, der ganske som næsten alle de andre, går på Gårslev Skole.

Og altså bruger fritiden på at være spejdere.

Kragereden ligger gemt for de fleste. Man skal vide, hvor den er.

- V er omkranset af smuk natur, og her er højt til loftet. Her kan børnene være børn. Det er et fantastisk sted, siger Anders Øllgaard.

Annonce

Spejdere i området

KFUM-Spejderne i Danmark er Danmarks næststørste spejderkorps og havde, ifølge Wikipedia, 28.921 medlemmer ved udgangen af 2017.

KFUM-Spejderne blev stiftet 28. september 1910 af Jens Grane. Korpset bestod oprindeligt udelukkende af drenge, men i 1972 blev de første enheder med både piger og drenge godkendt, og siden 1982 har korpset i lige stort omfang henvendt sig til både piger og drenge.

Der findes også KFUM Spejdere i Børkop, Brejning og Smidstrup. I Brejning findes også Søspejderne og i Mørkholt findes FDF.

Ild og vand

Gruppen samles ved bålet. Den store brand i Børkop (branden hos Schou på Industrivej, red) fylder i den snak, som børnene kredser om mellem hinanden, så spejderlederne griber snakken og får den ned i lejrbålstørrelse. De snakker blandt andet om, hvad man skal gøre, hvis man skal ringe 112. Hvornår man skal ringe. Og hvad man skal sige, og da de er færdige med den snak, er det tid til en vandsnak.

Ild og vand hænger ligesom sammen, men det skal nu ikke handle om at slukke et bål, men om hvordan man får gjort det grumsede vand drikkeligt.

- Det kan sagtens lade sig gøre. Det tager lidt tid, men hvordan det skal gøres, er noget som I skal lære mere om de næste gange. Derfor skal i næste gang tage sådan engangsflaske med, for den kan bruges til at trylle dette brune vand om til drikkevand, siger Peter T. Olesen, der er den anden spejderleder, som er med.

Over os flyver et par sorte fugle, men om det er krager, melder de ikke noget om. De er tavse.

Det er børnene ved Kragereden nu ikke. De hygger sig her under himlen.

Kragereden ligger meget smukt nær Rands Fjord. Spejderhytten er, så vidt vides, blevet bygget for over 40 år siden. Foto: Jørgen Flindt
Anna Mathilda rækker fingeren op, for hun kan svare på et spørgsmål om vand. Eller nærmere grumset vand. Foto: Jørgen Flindt
Som det sig hør og bør, er der duelighedsmærker på ærmerne. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Butikker kan ikke forsikre sig mod tyveri: Tabet skal dækkes af de lovlydige kunder eller ejeren selv

Annonce