Annonce
Erhverv

Under 10 mm regn siden 30. april: Planterne hos Tantes Have gisper efter vand

Indehaver af Tantes Have, Michael Rasmussen, væbner sig med tålmodighed og venter på regnen. Planteskolen vander i stor stil i denne tid, hvor Danmark er tørke-ramt. Arkivfoto: Charlotte Nygaard

Hos planteskolen Tantes Have bliver der vandet langt mere end normalt. Sol, blæst og mangel på regn presser planterne. Trefor kan dog ikke se et øget vandforbrug hos vandværkerne.

Fredericia: Det er ikke kun landmænd og haveejere, som sukker efter regn. Det gør indehaver af planteskolen Tantes Have, Michael Rasmussen, også. Hans planter står i potter og skal vandes, så flere måneder uden nævneværdig regn koster nu på vandregningen.

- Vi har øget vores vandforbrug markant. Vi bruger næsten 50 procent mere vand end normalt. I øjeblikket bruger vi 60 kubikmeter i døgnet. Siden 30 april har vi fået under 10 mm vand her hos os, mens de inde i byen har fået mere vand. Min egen græsplæne er som aske, fortæller han.

Trefor, som leverer vand til hele Fredericia Kommune, kan dog ikke se et øget vandforbrug i øjeblikket, selvom der uden tvivl bliver brugt mere vand rundt omkring.

- Vi har store industrikunder som Arla og Carlsberg, der bruger meget vand, så vi kan ikke registrere, at enkeltpersoner bruger mere eller mindre vand. Der bliver sikkert brugt mere end ellers hos mange af vores kunder, siger presseansvarlig hos Trefor Claus Bem Jensen.

Annonce

Siden 30 april har vi fået under 10 mm vand her hos os, mens de inde i byen har fået mere vand. Min egen græsplæne er som aske

Indehaver Michael Rasmussen

Færre kunder

Hos Tantes Have er det dog ikke kun øgede omkostninger i form af øget vanding, der koster på bundlinjen. Tørken er også årsag til, at færre kunder køber planter til haven.

- Vi kan se på indekstal fra branchen, at det rammer branchen hårdt i mistet omsætning, fordi folk ikke planter så meget. Vi lå 20 procent under normalt niveau i juni, og i juli kommer vi nok endnu længere ned. Omkostningerne stiger også på grund af øget forbrug af vand og gødning. Vi må gøde lidt mere, for når vi vander så meget, skyller vi næringsstofferne ud af potterne, fortæller Michael Rasmussen.

Håber på 100 mm regn

Der er heller ikke udsigt til, at tørken forsvinder lige foreløbig, så kunderne vender tilbage til planteskolerne.

- Kunderne kan nok næppe stikke en spade i jorden. Det er som beton nu. Vi skal have 100-150 mm regn over 10 dage, så det falder stille og roligt, før det batter noget, og depoterne kan blive bygget op. Vi må væbne os med tålmodighed, siger Michael Rasmussen.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Dramatisk påkørsel ender med udvisningsdom: 29-årig med afghanske rødder anker

Fredericia

Pleje-ansatte arrangerer demonstration mod besparelser efter tabt udbud: - Vi kan ikke forstå, hvordan det kan hænge sammen

Annonce